С поредица от участия отбелязват 3-ти март добричките възстановчици

Размер на шрифта: a | a | a 12:30 26 февруари 2015
В три мероприятия ще вземат участие възстановчиците от Регионален клуб “46-ти пехотен Добрички полк” в дните около националния празник 3-ти март и 137-годишнината от Освобождението на България от турско робство. Добричкият военно-исторически клуб, който е сред най-добре подготвените в страната ще проведе и самостоятелно мероприятие в Провадия, където ще бъде пресъздадено посрещането на руските войски в града. Събитието се провежда за втора поредна година по инициатива на Община Провадия. Добричките възстановчици ще минат в строеви марш по централните улици на града и ще застанат като почетен караул по време на панихидата в памет на загиналите за свободата на България. Ще бъде пресъздадено и влизането на драгунски разузнавателен разезд, както и посрещането на генерал Манзей в освободения град.
На 1 март представителна група на добричкия клуб ще вземе участие в първата възстановка “Преминаването на Троянския Балкан от отряда на генерал Карцов и боевете за местността Орлово гнездо”. Възстановчици от цяла България ще вземат участие в живата историческа картина, която ще върне зрителите към тежките сражения, които се водят през януари 1878 г. В сурови зимни условия – огромни преспи и снежна буря отрядът на генерал Павел Карцов се насочва към Троянския проход, отбраняван от шест табора редовна турска войска. След тридневни сражения турците са принудени да се оттеглят, а руснаците продължават настъплението си към Кърнаре, преодолявайки по пътя предизвикателствата на суровата зимна планина. В “бойно поле” за възстановката ще бъде превърната местността Беклемето в Троянския Балкан, а първата пушка се очаква да гръмне около 10:30 ч.
Навръх националния празник 3-ти март група от 15 добрички реконструктори ще се включи във второто издание на възстановката, пресъздаваща освобождението на старата столица Велики Преслав и боевете край село Светлен. Организатор е Регионален клуб “Седми Преславски полк” с подкрепата на Общината в старопрестолния град.  

реклама
реклама
реклама
46-ти пехотен Добрички полк... Отбелязват 141-годишнината от... В три възстановки за седмица... Славната българска военна... Възстановчици от „46-ти пехотен... Оръжия и униформи от Първата... Живот, отдаден на музея За Вяра Панайотова и... Втората световна война и... Двама българи взеха участие... Априлската епопея... Как преди век добричани се... Ломски кавалеристи разбиват... БАН одобри проект на ученичка... Кметът на Добрич откри с... Представиха книгата “Епопеята... Турнир по стрелба с... Век по-късно дългът на... Почитаме подвига на пролелите... Пресъздадоха защитата на... Подготвят международна... Отбелязват годишнината от... Стотици почетоха загиналите... Отбелязаха годишнината от... Родолюбци от НД „Традиция” се... Оръжие от национално... Кметовете на Добрич /Хаджиоглу... Изложба в Русе представя... Десетки хиляди лева са... Добричките възстановчици се...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.