Родолюбци от НД „Традиция” се поклониха пред българските герои в Букурещ

Размер на шрифта: a | a | a 16:50 29 март 2016
Автор: ДТ
По идея на Регионален клуб „46-ти пехотен Добрички полк” представителна група от клоновете на Национално дружество „Традиция” в Североизточна България посети в края на миналата седмица румънската столица Букурещ във връзка с подготовката на мащабен международен военноисторически фестивал в Добрич, посветен на 100 годишнината от героичната Добричка епопея. Групата посети Националния военно-исторически музей на северната ни съседка, за да се запознае обстойно с въоръжението, снаряжението и оборудването на румънската армия по време на Първата световна война с цел достоверното им пресъздаване по време на възстановката в Добрич. Обстойно бе проучена и гледната точка на официалната румънска историография за събитията на Добруджанския фронт през 1916 г. Представителите на военно-патриотичната организация посетиха и военното гробище „Про Патрия” в Букурещ, където почиват костите на над 150 български герои, загинали за Родината през Първата световна война.
В румънската столица са положени тленните останки на бойци от 1-ва и 12-та пехотна дивизия от т.нар. Дунавска армия, която през ноември 1916 г. заедно със съюзните германски и турски войски настъпва към Букурещ и го превзема в началото на декември. В “Про патрия” са погребани и български войници, починали във военно-полева болница през 1917 г. Гробището е приютило костите и на воини, които първоначално са били погребани на други места из Румъния /без Северна Добруджа/. Освен българи, в “Про Патрия” са погребани румънски, германски, австро-унгарски, руски и турски войници, паднали по бойните полета на Първата световна война. Гробовете на покойниците от различните националности са обособени в различни сектори на гробището, като във всеки един е издигнат скромен паметник с надпис на съответния език и паметен знак. В центъра на мемориалния комплекс е издигнат общ монумент с надписи на различните езици и гербове на държавите, участвали в бойните действия на румънска територия. Тук е издълбан надписът – завет към поколенията “Отечество, почитай своите герои!”. Пред паметниците бяха поставени пресни венци и цветя, поднесени няколко дни по-рано от министъра на отбраната Николай Ненчев, Съюзите на офицерите и сержантите от запаса и резерва и на ветераните от войните, Румънското военно министерство, Националната организация “Култул ероилор” /Култ към героите/, която се грижи за опазването на военните паметници в северната ни съседка.  
Представителите на Регионален клуб “46-ти пехотен Добрички полк” и останалите клонове на Национално дружество “Традиция”
сведоха глави пред саможертвата и подвига на достойните мъже, отдали живота си за обединението на България.
реклама
реклама
реклама
46-ти пехотен Добрички полк... Отбелязват 141-годишнината от... В три възстановки за седмица... Славната българска военна... Възстановчици от „46-ти пехотен... Оръжия и униформи от Първата... Живот, отдаден на музея За Вяра Панайотова и... Втората световна война и... Двама българи взеха участие... Априлската епопея... Как преди век добричани се... Ломски кавалеристи разбиват... БАН одобри проект на ученичка... Кметът на Добрич откри с... Представиха книгата “Епопеята... Турнир по стрелба с... Век по-късно дългът на... Почитаме подвига на пролелите... Пресъздадоха защитата на... Подготвят международна... Отбелязват годишнината от... Стотици почетоха загиналите... Отбелязаха годишнината от... Оръжие от национално... Кметовете на Добрич /Хаджиоглу... Изложба в Русе представя... Десетки хиляди лева са... Добричките възстановчици се... Мечтата на болно дете за живот...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.