Кметът на Каварна Нина Ставрева получи сабя с пожелание да продължава да пази и крепи патриотичния дух.

Пресъздадоха защитата на Каварна

Хиляди каварненци и гости на града се върнаха 139 години назад във времето с впечатляваща възстановка на събитията

Размер на шрифта: a | a | a 18:17 24 юли 2016
Автор: Пламен Николов
Хиляди каварненци се събраха в съботния следобед в парка на добруджанския крайморски град, за да наблюдават военно-историческата възстановка “Защитата на Каварна”. Целият съботен ден бе белязан от честванията на 139-годишнината от Каварненското въстание. Още в 9 ч. сутринта пред сградата на Общината бе разположен музей на открито “Приказка за България”, в който бяха представени оръжия от Средновековието до Първата световна война. Експонатите са от личната колекция на Цветелин Радулов. Показани бяха реплики на средновековни оръжия, ятагани, щикове, тесаци, саби, различни огнестрелни системи – кремъчни, капсулни и патронни, пистолети и револвери, картечница “Максим Соколов”, турско армейско оръдие. Жителите и гостите на Каварна имаха възможност да вземат оръжията в ръце, да ги разгледат, да се запознаят с начина им на действие и разбира се, да се снимат с тях. 
Цветелин Радулов и Йордан Димов отговаряха на въпросите на посетителите, обясняваха от коя епоха са оръжията и по какъв начин са свързани с българската история. 
Следобяд бяха поднесени венци и цветя пред паметника на водача на Каварненското въстание Андрей Василев – Амира. Като почетен караул се строиха възстановчици от Регионален клон “Седми Преславски полк” – Велики Преслав на Национално дружество “Традиция”, облечени в униформи на руска линейна пехота.
Във възстановката на събитията, която се организира за пръв път благодарение на личната подкрепа и съдействие на кмета на Община Каварна Нина Ставрева, взеха участие над 100 души от клубовете на Национално дружество “Традиция” в Добрич, Велики Преслав, Панагюрище, Шумен, Силистра, Варна, София, Велинград, Троян и други градове. Униформите на турската морска пехота за пръв път бяха представени на възстановка от варненския военно-исторически клуб “Миноносец Дръзки”.  Във възстановката бяха използвани автентични оръжия и съответстващи на епохата дрехи, собственост на участниците. 
Драматичните събития се развиват по време на Руско-турската освободителна война. Турската власт, която все още контролира Южна Добруджа през лятото на 1877 г., сформира въоръжени отряди от черкези и башибозук под предлога, че трябва да се защитават мюсюлманите. Всъщност целта е да се тероризира българското население. Черкезите и башибозука грабят и разоряват селата в цяла Южна Добруджа. Общата численост на тези банди е надхвърляла 3 000 души.  Пресъздаването на събитията започна с посрещането на българите, които бягат от опустошените селаа. Те търсят защита в града, където им осигуряват храна, вода и подслон. На 21 юли /нов стил/ черкезите и башибозука стигат до Каварна, но при опита им да влязат в града, са отблъснати от жителите на града, които под ръководството на Амира са се въоръжили и подготвили за самоотбрана. Каварна е превърнат в укрепен пункт. Балчишкият каймакамин Курт Мехмед Али организира преговори между главатарите на бандите и местните първенци, които предлагат откуп. След като не се стига до споразумение, някои от старейшините са посечени, а черкезите и башибозука отново налитат към града. Каварненци дават здрав отпор и се защитават с всички сили в продължение на три дни. Турската власт в Хаджиоглу Пазарджик изпраща в помощ на нападателите две оръдия, с чиято помощ съпротивата е сломена. Междувременно Еранос Ераносян – телеграфист в Балчик съобщава на посолствата на Великите сили за безчинствата над християните и турската власт е заставена да изпрати редовна войска – морска пехота, за да спре издетателствата. 
Озверелите турци влизат в Каварна. Започва безогледно клане на българското население, изгорени са около  150 от общо 280 къщи. В този момент пристига турската морска пехота, но върлуващите шайки не искат да престанат. Завързва се кратка престрелка, при която загива Еранос Ераносян. 
В пълно съответствие с историческата действителност бе и сценарият на възстановката. Над 1000 халосни изстрела, две оръдия, изработени в съотстветствие с оригиналните образци и ефектна пиротехника допълниха усещането за реализъм сред хилядите зрители. По този впечатляващ начин каварненци почетоха паметта на своите предци, вдигнали се на мъжествена самозащита, бранейки  града с цената на живота си. 
Заслугата за неповторимото изживяване за жителите и гостите на крайморски град е изцяло на кмета Нина Ставрева, чиято концепция за разнообразен и новаторски културен календар явно вече дава резултати. Нина Ставрева благодари на възстановчиците от Национално дружество “Традиция” и подчерта, че трябва да помним поуките от историята, да не забравяме делата на предците и да помним, че днес пишем историята на града и на България и трябва да създадем най-доброто бъдеще за идващите поколения, на които също да предадем любовта към род и Родина.
Съорганизатор на възстановката бе Регионален клуб “46-ти пехотен Добрички полк” на Национално дружество “Традиция”. Председателят на добричкия военно-исторически клуб д-р Добрин Добрев поздрави Нина Ставрева за идеята да отбележи по този запомнящ се начин годишнината от Каварненското въстание. Д-р Добрев връчи на кмета на Каварна сабя, като й пожела да пази патриотичния дух. 

Очаквайте галерия.
реклама
реклама
реклама
46-ти пехотен Добрички полк... Отбелязват 141-годишнината от... В три възстановки за седмица... Славната българска военна... Възстановчици от „46-ти пехотен... Оръжия и униформи от Първата... Живот, отдаден на музея За Вяра Панайотова и... Втората световна война и... Двама българи взеха участие... Априлската епопея... Как преди век добричани се... Ломски кавалеристи разбиват... БАН одобри проект на ученичка... Кметът на Добрич откри с... Представиха книгата “Епопеята... Турнир по стрелба с... Век по-късно дългът на... Почитаме подвига на пролелите... Подготвят международна... Отбелязват годишнината от... Стотици почетоха загиналите... Отбелязаха годишнината от... Родолюбци от НД „Традиция” се... Оръжие от национално... Кметовете на Добрич /Хаджиоглу... Изложба в Русе представя... Десетки хиляди лева са... Добричките възстановчици се... Мечтата на болно дете за живот...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.