Пресъздадоха героичните и трагични дни на Новоселското въстание

В тридневния военно-исторически спектакъл се включиха и възстановчици от РК “46-ти пехотен Добрички полк”

Размер на шрифта: a | a | a 15:04 15 май 2014
Автор: Пламен Николов
С тридневен военно-исторически фестивал в Априлци бе отбелязана 138-годишнината от избухването на Априлското въстание, защитата на Новоселската република и жестокото потушаване на бунта от башибозушките и черкезки орди. Във възстановките се включиха реконструктори от Национално дружество “Традиция” от цялата страна. Сред най-успешно представилите се участници бяха и членовете на Регионален клуб “46-ти пехотен Добрички полк”. Спектакълът бе част от празненствата, посветени на празника на балканското градче - 9 май, обявен от Православната църква за ден, в който се почита паметта на Новоселските мъченици, канонизирани преди три години. Организатор на възстановката бе Регионалния клуб “34-ти пехотен Троянски полк” на НД “Традиция”
Събитията, които бяха пресъздадени не са особено популярни за широката публика. Когато се заговори за Априлското въстание, основно се имат предвид събитията на юг от Балкана. Но и в Северна България има революционна активност, като центърът на въстанието е някогашното Ново село /днес съставна част от град Априлци/. Революционният комитет тук е създаден от Апостола на свободата Васил Левски и е бил един от най-активните в тази част на поробеното ни Отечество. Затова и когато идва време за действие и отхвърляне на петвековното турско робство, новоселци и жителите на околните села са били подготвени за неравната борба. Заради липсата на достатъчно добри комуникации в Ново село късно разбират за избухналото въстание от другата страна на Балкана. Съзаклятниците вдигат цялото население на бунт и обявяват Новоселската република. Въстанниците завардват двата боаза, които осигуряват достъпа до котловината. Към въстаналите села се насочват огромни пълчища башибозук и черкези. Нередовната турска войска наброява над 5000 души. Срещу тях се изправят едва няколко стотици въстанници. Въпреки огромното числено превъзходство на поробителя, защитниците на Новоселската република в продължение на 9 дни героично отблъскват атаките на неприятеля. Турците дават множество жертви, които по запазени свидетелства на очевидци били непрекъснато извозвани от полесражението с волски каруци. Но силите са неравни. Към въстаналите села се отправят нови пълчища озверели и фанатизирани башибозуци и черкези. Шайки, преследващи оттеглящите се съзаклятници от вече потушеното въстание в Южна България прехвърлят Балкана и удрят защитниците на републиката в гръб. Появява се и редовна турска войска. Въстанниците вече няма как да удържат, но се бият до последна капка кръв и повечето от тях загиват геройски. Подивялата сган от башибозуци и черкези се нахвърля с нечувана жестокост върху мирното население. Зверствата над безащщитни старци, деца и бременни жени по нищо не отстъпват на тези, извършени в Батак. Селото е опожарено – оцеляват само три къщи. В следващ брой на вестника ще разкажем подробно за малко известното Новоселско въстание.
В първия ден на тържествата – 9 май възстановчиците пресъздадоха подготовката и избухването на бунта. След това представителна група на НД “Традиция” пое функциите на почетен караул по време на тържествената заря в памет на героите. С особена заслуга за перфектното изпълнение на тази задача бяха членовете на РК “46-ти пехотен Добрички полк”. На следващия ден – 10 май жители и гости на Априлци станаха свидетели на впечатляваща възстановка на отбраната на Дебневския боаз. Въпреки лошите метеорологични условия заради няколкодневните проливни дъждове, възстановчиците се справиха отлично, предлагайки на публиката запомнящо се зрелище. Възстановката бе проведена на местата, където преди 138 години са се водили сраженията. В третия ден на фестивала – 11 май в поредица от живи картини бяха припомнени потресаващите сцени на погрома. За пореден път възстановчиците от “46-ти пехотен Добрички полк” демонстрираха своята отлична подготовка на военно-исторически реконструктори, представяйки в близки до реалните условия автентични оръжия и облекла, максимално приближаващи се до използваните преди 138 години. Добруджанци получиха похвали и отлична оценка за участието си и в тази възстановка.

Текстове към снимките
1. Почетен караул в чест на героите.
2. Представителите на “46-ти пехотен Добрички полк”реклама
реклама
реклама
46-ти пехотен Добрички полк... Отбелязват 141-годишнината от... В три възстановки за седмица... Славната българска военна... Възстановчици от „46-ти пехотен... Оръжия и униформи от Първата... Живот, отдаден на музея За Вяра Панайотова и... Втората световна война и... Двама българи взеха участие... Априлската епопея... Как преди век добричани се... Ломски кавалеристи разбиват... БАН одобри проект на ученичка... Кметът на Добрич откри с... Представиха книгата “Епопеята... Турнир по стрелба с... Век по-късно дългът на... Почитаме подвига на пролелите... Пресъздадоха защитата на... Подготвят международна... Отбелязват годишнината от... Стотици почетоха загиналите... Отбелязаха годишнината от... Родолюбци от НД „Традиция” се... Оръжие от национално... Кметовете на Добрич /Хаджиоглу... Изложба в Русе представя... Десетки хиляди лева са... Добричките възстановчици се...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.