Боят се обръща на смърт и на щик

Талазите идат, всичките нащрек са

Последният напън вече е настал... Снимки Мирослава Маринова

Пресъздадоха епичните боеве на Шипка

16 души от РК „46-ти пехотен Добрички полк” се включиха в мащабната военно-историческа възстановка

Размер на шрифта: a | a | a 19:56 25 август 2014
Автор: Пламен Николов
Епичните боеве при отбраната на Шипченския проход по време на Руско-турската освободителна война бяха пресъздадени за 10-ти пореден път от над 250 възстановчици от Национално дружество „Традиция”. Честванията на историческия връх тази година бяха посветени и на 80-годишнината от построяването на Паметника на свободата. Възстановката на Шипка традиционно е едно от най-мащабните военно-исторически меропрития в България. В тазгодишното пресъздаване на събитията отпреди 137 години взеха участие 16 представители на Регионален клуб „46-ти пехотен Добрички полк”. Те се включиха като пеши казаци, редовна турска войска и казашка конница. За пореден път добруджанци  показаха отлична подготовка и завидни бойни умения. Утвърдено бе реномето на РК „46-ти пехотен Добрички полк” като една от малкото структури на НД „Традиция”, в които има добри ездачи, подготвени да пресъздадат конни бойни действия в историческа възстановка. За пръв път добричките възстановчици се появиха на мероприятия и с новите клубни ризи, ушити от „Българска шевица” ЕООД.
Няколко хиляди души се стекоха на заветния връх, за да станат свидетели на честванията, чиято кулминация бе историческата възстановка. Хилядите признателни потомци не се притесниха от гъстата мъгла преди обед и прогнозите за проливен дъжд и дойдоха на върха, за да отдадат почит към ония, които с кръвта си извоюваха свободата на България.
Решителните боеве за отбраната на Шипченския проход се разгарят на 9,10 и 11 август /нов стил 22,23 и 24 август/ 1877 г. Тогава около 4000 опълченци и руски войници удържат над 30-хилядна редовна турска войска и  големи по численост башибозушки пълчища.
Възстановката представи пред съвременниците най-драматичните моменти от епопеята – достигането на турските войски до позициите и безпримерната храброст на защитниците  излезли в ръккопашен бой с числено превъзхождащия ги враг. Пресъздадена бе и отбраната на заветния връх с „камъни и дърве”, щиковия бой, вдигането в атака на способните да се движат ранени от лазарета и пристигането на конни подкрепления, които спасяват Шипченските позиции и с това решават изхода на войната.
Възстановката бе сред най-впечатляващите, организирани в България, като заслуга за това имат режисьора Цветелин Радулов, коменданта Методи Навущанов и стотиците реконструктори, които вложиха максимум усилия за пълния реализъм в пресъздаването на бойните действия.


реклама
реклама
реклама
46-ти пехотен Добрички полк... Отбелязват 141-годишнината от... В три възстановки за седмица... Славната българска военна... Възстановчици от „46-ти пехотен... Оръжия и униформи от Първата... Живот, отдаден на музея За Вяра Панайотова и... Втората световна война и... Двама българи взеха участие... Априлската епопея... Как преди век добричани се... Ломски кавалеристи разбиват... БАН одобри проект на ученичка... Кметът на Добрич откри с... Представиха книгата “Епопеята... Турнир по стрелба с... Век по-късно дългът на... Почитаме подвига на пролелите... Пресъздадоха защитата на... Подготвят международна... Отбелязват годишнината от... Стотици почетоха загиналите... Отбелязаха годишнината от... Родолюбци от НД „Традиция” се... Оръжие от национално... Кметовете на Добрич /Хаджиоглу... Изложба в Русе представя... Десетки хиляди лева са... Добричките възстановчици се...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.