Представиха въоръжение и облекло през вековете

Размер на шрифта: a | a | a 20:49 18 май 2014
Автор: Пламен Николов
Демонстрация на облекло и въоръжение от Средновековието до 80-те години на 20-ти век бе акцентът в мероприятията на Регионалния исторически музей в Добрич в рамките на Европейската инициатива “Нощ на музеите”. Представянето на историческо облекло, оръжие и снаряжение бе организирано съвместно с Регионален клуб “46-ти пехотен Добрички полк” на Национално дружество “Традиция”.
Свободният реконструктор Йордан Сивков и неговата дъщеря Жана представиха най-отдалечената във времето епоха – Първото българско царство. Те застанаха пред публиката облечени в кафтани, изработени от самите тях след задълбочено проучване на историческите данни за облеклото на българите в ранното Средновековие. Показано бе и средновековно въоръжение от периода 7-ми -  10-ти век – копие, сабя-меч и лък. Представители на варненското сдружение “Чигот” показаха цивилно и военно облекло от Второто българско царство. Присъстващите видяха на живо как се облича ризница, показани бяха щит, боздугани и меч, демонстрирана бе схватка между средновековни воини.
Възстановчиците от Регионален клуб “46-ти пехотен Добрички полк” представиха развитието на военното снаряжение през Възраждането и новото време. Показано бе облеклото и въоръжението на легендарните хайдути. Дрехите са изработени от естествени материали и са напълно автентични. Зрителите имаха възможност да видят и да се запознаят отблизо с кремъчни пищов и  пушка – бойлия, ятаган, боен нож – аккулак. Четническото движение и националноосвободителните борби бяха показани с ушита по оригинални образци униформа. Присъстващите научиха нейната история и видяха капсулна пушка, с каквито масово са били въоръжени борците за възстановяване на българската държавност в последните години на турското робство. Показана бе и униформа на редовната турска армия – образец 1876 г., ушита по запазени автентични образци. Представено бе и развитието на системите огнестрелни оръжия – от кремъчните и капсулни механизми до патронните пушки. Турският “низам” бе въоръжен с пушка “Пибоди Мартини” и френска армейска сабя. Пред публиката застана и опълченец в характерната униформа, въоръжен с пушка “Шаспо” и щик-тесак. Не бе забравена и руската армия от Освободителната война. Тя бе представена посредством перфектна възстановка на униформа и въоръжение на Кубанското казачество с характерната за този род войски шашка. Показана бе и една от легендарните за този период пушки – Бердана, която е сред първите, влезли на въоръжение в сформираната след Освобождението българска армия. Показани бяха мъжка и женска униформа от Първата световна война с пълното бойно снаряжение към тях. От въоръжението на българската пехота зрителите видяха пушката “Манлихер” с щик-нож. Пред зрителите застана и четник на Вътрешната добруджанска революционна организация /ВДРО/, представен от Христо Полянски – уредник в РИМ-Добрич. Показано бе и оригинално знаме на борците за освобождение на Добруджа от румънска окупация.
Втората световна война бе представена от трима възстановчици. Те показаха как са изглеждали българската и съветската армия по време на най-големия военен конфликт в световната история. Представена бе мъжка офицерска униформа от царската армия заедно с всичките й аксесоари. Присъстващите видяха истински шмайзер и пистолет “Люгер”. Не бе подминато и участието на жените в българската армия в заключителния етап на войната, когато представителките на нежния пол се сражават рамо до рамо с мъжете по бойните полета на бивша Югославия и Унгария. Показано бе и знамето на “46-ти пехотен Добрички полк”, което се съхранява в добричкия музей. Пред зрителите застана и червеноармеец, въоръжен с известния картечен пистолет Шпагин.
Атрактивната разходка през вековете завърши с представяне на офицерска униформа и въоръжение от Българската народна армия. По-голямата част от зрителите, които са били войници с умиление си припомниха годините, прекарани в армията, автомата “Калашников” и пистолетите ТТ.
Демонстрирани бяха и възможностите на оръжията, които са напълно автентични и в отлично състояние, благодарение на полаганите от възстановчиците грижи.
Поредният урок по история ще проведат днес членове на РК “46-ти пехотен Добрички полк” пред шестокласници от Хуманитарна гимназия “Св. Св. Кирил и Методий”. Темата на урока е хайдушко движение. Проявата е в рамките на кампанията на възстановчиците за запознаване на подрастващите с българската история по нетрадиционен, интересен и любопитен за младите начин.

реклама
реклама
реклама
46-ти пехотен Добрички полк... Отбелязват 141-годишнината от... В три възстановки за седмица... Славната българска военна... Възстановчици от „46-ти пехотен... Оръжия и униформи от Първата... Живот, отдаден на музея За Вяра Панайотова и... Втората световна война и... Двама българи взеха участие... Априлската епопея... Как преди век добричани се... Ломски кавалеристи разбиват... БАН одобри проект на ученичка... Кметът на Добрич откри с... Представиха книгата “Епопеята... Турнир по стрелба с... Век по-късно дългът на... Почитаме подвига на пролелите... Пресъздадоха защитата на... Подготвят международна... Отбелязват годишнината от... Стотици почетоха загиналите... Отбелязаха годишнината от... Родолюбци от НД „Традиция” се... Оръжие от национално... Кметовете на Добрич /Хаджиоглу... Изложба в Русе представя... Десетки хиляди лева са... Добричките възстановчици се...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.