Седло за камила, подарено от Муамар Кадафи

Показват подаръците на Тато в Добрич

Размер на шрифта: a | a | a 18:44 24 октомври 2013
Автор: Пламен Николов
Изложбата “Отминало настояще” бе официално открита вчера в Добрич. В нея са представени подаръци на Тодор Живков, получени от него в качеството му на държавен ръководител. Изложбата е на Историческия музей в Правец и гостува в града ни по идея на кмета на Добрич Детелина Николова. В залата на музея в градския парк са подредени 130 експоната. Това са подаръци, получавани от държавни ръководители от целия свят, както и от определени колективи от страната. Предметите представят държави от всички континенти. Подаръците са изработени от разнообразни материали, включително благородни метали, с позлата, инкрустации от слонова кост, картини, макети, плакети. Те представят националната идентичност на различни държави от целия свят. Показват културните, икономическите и политическите връзки на комунистическа България с останалия свят. Повечето от тях са подарени на Тодор Живков в годините около 1980 г. Голяма част от предметите  имат стойността на произведения на изкуството и са признати за движими културни ценности, обясни Татяна Борисова – директор на Историческия музей в Правец.
Сред подаръците от България интерес предизвикват уникално изработения меч и пушката-кремъклийка, дарени на Тодор Живков от комсомолци по случай 1300 години България. Могат да се видят и старинни пистолети, също и копия на предмети от тракийските златни съкровища и на шедьоври на древното изкуство от цял свят.
Специално за изложбата в Добрич се показват и няколко подаръка от тогавашния град Толбухин – най-атрактивните сред тях са нож с инкрустации на ловни сцени и стенен килим. Посетителите могат да видят подаръци, представящи културата на страни като Камбоджа, Монголия, Индия, Япония, Никарагуа, Мексико, Сан Марино, Полша, Малта, Кипър, балканските държави, Сирия, Ливан, Либия, Египет, Буркина Фасо, Йемен и др. Свидетелства за култа към личността на Тато са стъклена ваза от България и керамичен съд от Узбекистан с лика на комунистическия диктатор.
Със сигурност интереса на посетителите ще бъде привлечен от седлото за камила, дарено на Тодор Живков от либийския диктатор Муамар Кадафи.
Наследниците на Живков нямат претенции за собственост на експонатите. Те са предоставени с протокол на Историческия музей в Правец. Самият Тодор Живков е бил категоричен, че тези предмети принадлежат на българския народ. За всеки експонат е бил изготвян отделен инвентарен опис. След 10 ноември голяма част от подаръците на Живков са съхранявани в резиденция “Бояна”. Правешкият музей ги получава на части. Цялата колекция от подаръци на бившия комунистически лидер е с между 1500 и 1800 експоната.
реклама
реклама
реклама
46-ти пехотен Добрички полк... Отбелязват 141-годишнината от... В три възстановки за седмица... Славната българска военна... Възстановчици от „46-ти пехотен... Оръжия и униформи от Първата... Живот, отдаден на музея За Вяра Панайотова и... Втората световна война и... Двама българи взеха участие... Априлската епопея... Как преди век добричани се... Ломски кавалеристи разбиват... БАН одобри проект на ученичка... Кметът на Добрич откри с... Представиха книгата “Епопеята... Турнир по стрелба с... Век по-късно дългът на... Почитаме подвига на пролелите... Пресъздадоха защитата на... Подготвят международна... Отбелязват годишнината от... Стотици почетоха загиналите... Отбелязаха годишнината от... Родолюбци от НД „Традиция” се... Оръжие от национално... Кметовете на Добрич /Хаджиоглу... Изложба в Русе представя... Десетки хиляди лева са... Добричките възстановчици се...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.