Навършват се 90 години от рождението на Любен Бешков

Размер на шрифта: a | a | a 20:14 05 август 2015
Ако беше жив, днес, 6 август, Любен Бешков щеше да навърши 90 години. Той не доживя библейска възраст, но това, което остави след себе си, и днес е незаменим изворен материал за изследователите на Добруджа и почитателите на добруджанската история. За него проф. дин Антонина Кузманова казва: „Свикнали сме името на Любен Бешков неразривно да се свързва с Добруджа – дали ще става въпрос за неговите многобройни краеведчески изследвания, дали това ще е неуморната му организаторска дейност като председател на Общобългарски съюз „Добруджа“. Съгражданите му от Добрич пък много, много отдавна са свикнали да намират в местния печат с неговия подпис отбелязването на всяко събитие, свързано с миналото на Добруджа, а по-жадната за знание аудитория с нетърпение очаква сказките му, посветени на добруджанската история и култура. Мнозина добричлии го виждат в спомените си и като инициатор и двигател на успешната акция за възстановяването на старото българско име на техния град.
Рада Въртунинска го нарича „Летописецът на Добруджа“, а историкът ст.н.с. д-р Людмил Петров – „Енциклопедистът на Добруджа“, защото „цялостното му научно и популяризаторско творчество без преувеличение представлява една богата енциклопедия от знания за най-различни страни и особености от миналото на Добруджа и на богатото по своя дух и жизненост добруджанско население“.
„Ако трябва да определя по-значителния си принос в добруджанското краезнание, тогава ще Ви посоча четиритомния библиографски указател за Добруджа, върху който съм работил приблизително двадесет години. Той съдържа над 15 000 заглавия на няколко езика. Повечето от заглавията съм проучил „де визо“ у нас и в чужбина“ – това споделя Любен Бешков в едно интервю преди повече от 20 години.
За периода от 40-те години на миналия век до края на живота си Любен Бешков има над 1000 публикации в добруджанския и централен печат, над 30 монографии – издадени и в ръкопис, някои в съавторство. С приносен характер са изследванията му за добруджанския периодичен печат от Освобождението до 1940 година, образователното дело в Добрич, история на добричката болница, котленското овчарство в Добруджа, история на читалищното дело в Добрич, шабленско-дуранкулашките събития през 1900 година, бележити добруджанци с принос в науката, изкуството и културата.  Изключително богата е публичната дейност на Любен Бешков – по негова идея е учреден Общобългарски съюз „Добруджа“, чийто председател е от 1990 до 2011 година, десетилетия наред изнася публични беседи, сказки, лекции. Най-добрата характеристика на тази негова дейност е - урок по родолюбие. Не случайно обществеността на Добрич изрази своето отношение към него с удостояването му през 1998 година със званието „Почетен гражданин на Добрич“. А самият Бешков определи своите съвременници по следния начин: „Мисля, че мога приблизително вярно да определя добруджанеца. Той е преди всичко незлоблив, тих и търпелив. По йовковски добър. Понякога неоправдано и необяснимо скромен. Отличава се с духовна широта, която идва от широтата и безкрайните хоризонти на земята му. Стеснителен, но възторжено влюбен в родния си край и България“.
И днес признателните добруджанци пазят паметта за Любен Бешков. В навечерието на 1 ноември – Ден на народните будители, Община град Добрич, Регионален исторически музей – Добрич, Регионална библиотека „Дора Габе“ и Дружество на краеведите „Отец Павел Атанасов“ ще организират Краеведски четения и поредица от изложби, посветени на 90 години от неговото рождение.
Сега, когато всички ние се наричаме граждани на света, нека си спомним с признателност за родолюбеца Любен Бешков, за когото любовта към родината тръгваше от любовта към родното огнище и родната земя – „скъпата Добруджа, която ни роди и създаде“.
реклама
реклама
реклама
46-ти пехотен Добрички полк... Отбелязват 141-годишнината от... В три възстановки за седмица... Славната българска военна... Възстановчици от „46-ти пехотен... Оръжия и униформи от Първата... Живот, отдаден на музея За Вяра Панайотова и... Втората световна война и... Двама българи взеха участие... Априлската епопея... Как преди век добричани се... Ломски кавалеристи разбиват... БАН одобри проект на ученичка... Кметът на Добрич откри с... Представиха книгата “Епопеята... Турнир по стрелба с... Век по-късно дългът на... Почитаме подвига на пролелите... Пресъздадоха защитата на... Подготвят международна... Отбелязват годишнината от... Стотици почетоха загиналите... Отбелязаха годишнината от... Родолюбци от НД „Традиция” се... Оръжие от национално... Кметовете на Добрич /Хаджиоглу... Изложба в Русе представя... Десетки хиляди лева са... Добричките възстановчици се...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.