Кметът Йордан Йорданов опита точността си с кремъчна пушка
Снимка: Снимки Григор Маринов

Кметът на Добрич откри с изстрел от кремъчна пушка турнирът “Найден Николов – Войводата”

Третото издание на уникалното състезание по стрелба с историческо оръжие събра над 50 възстановчици от цялата страна

Размер на шрифта: a | a | a 18:43 23 октомври 2016
Автор: Пламен Николов
Кметът на Добрич Йордан Йорданов даде първия изстрел в третото издание на националния турнир по стрелба с предно зарядно историческо оръжие “Найден Николов – Войводата”. Надпреварата е уникална в България и неин домакин е Добрич, а организатор на състезанието е Регионален клуб “46-ти пехотен Добрички полк” на Национално дружество “Традиция”. В тазгодишното издание на турнира се включиха над 50 възстановчици от военноисторически клубове в цялата страна. Участваха и индивидуални реконструктори. Масово бе участието на представители на варненския клуб “Миноносец Дръзки”, който активно се включва във военноисторическите събития, организирани в Добрич. 
Това е единственото по рода си в страната състезание по стрелба с историческо дулнозарядно оръжие и се провежда в памет на големия реконструктор и патриот Найден Николов - Войводата. Провеждането на подобен турнир в нашия град е чест и доказателство, че Добрич е един от центровете на българската военноисторическа реконструкция. Участниците премериха умения и точност в боравеното с кремъчни и капсулни пушки и пистолети и капсулен револвер. Възстановчиците бяха облечени в униформи, съответстващи на епохата, в която се е използвало избраното от тях оръжие. Можеха да си видят хайдути в народни носии, четници от периода на националноосвободителните борби, егери от Австроунгарската армия от епохата на Наполеоновите войни, каубои. Всеки един от участниците имаше право да се състезава в до три дисциплини. Регламентът предвиждаше по пет изстрела на участник. Най-добрите получиха медали – по един комплект златни, сребърни и бронзови за всяка от дисциплините. С най-голям брой медали – 3 си тръгна Христофор Йонов, който е инициатор за създаването на Българска асоциация по стрелба с предно пълнещо оръжие. Домакините от РК “46-ти пехотен Добрички полк” спечелиха два медала – сребърен за Диян Дечков в дисциплината “кремъчен пистолет” и бронзов за председателя на клуба д-р Добрин Добрев с кремъчна пушка. 
През последните няколко месеца благодарение на съвместните усилия на РК “46-ти пехотен Добрички полк” и на Общината доказахме, че в Добрич събуждането на патриотизма и националното достойнство не са само добро пожелание, а реалност, заяви при откриването на турнира кметът на Добрич. Той припомни, че градът ни бе домакин на първия по рода си в страната международен военноисторически фестивал, посветен на 100-годишнината от Добричката епопея. Празненствата, посветени на тази годишнина и откриването на паметника на генерал Иван Колев са един акт на почит към паметта на героите, загинали за свободата на Добруджа, които по идеологически причини бяха забравени в продължение на десетилетия. Горд съм, че РК “46-ти пехотен Добрички полк” е един от водещите в българската военноисторическа реконструкция и съм убеден, че ползотворното сътрудничество с Общината ще продължи, за да показваме историята на нашите съграждани и съвременници, за да се почувстват те горди със славните дела на предците си, каза кметът на Добрич. След това с кремъчна пушка градоначалникът даде първия изстрел на турнира. От съдийския състав отчетоха, че кметът на Добрич има попадение в мишената.
реклама
реклама
реклама
46-ти пехотен Добрички полк... Отбелязват 141-годишнината от... В три възстановки за седмица... Славната българска военна... Възстановчици от „46-ти пехотен... Оръжия и униформи от Първата... Живот, отдаден на музея За Вяра Панайотова и... Втората световна война и... Двама българи взеха участие... Априлската епопея... Как преди век добричани се... Ломски кавалеристи разбиват... БАН одобри проект на ученичка... Представиха книгата “Епопеята... Турнир по стрелба с... Век по-късно дългът на... Почитаме подвига на пролелите... Пресъздадоха защитата на... Подготвят международна... Отбелязват годишнината от... Стотици почетоха загиналите... Отбелязаха годишнината от... Родолюбци от НД „Традиция” се... Оръжие от национално... Кметовете на Добрич /Хаджиоглу... Изложба в Русе представя... Десетки хиляди лева са... Добричките възстановчици се... Мечтата на болно дете за живот...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.