Овладяване на турска позиция

“Казаците” от добричкия клуб в атака

Строй и вдигане на знамето във Велики Преслав.

Генерал и pуски конен разезд в Провадия Снимки Снежана Иванова и Мая Георгиева

Добричките възстановчици затвърдиха реномето си на елитен военноисторически клуб

Реконструкторите от “46-ти пехотен Добрички полк” направиха запомнящо се представяне във възстановките около националния празник

Размер на шрифта: a | a | a 19:51 04 март 2015
Автор: Пламен Николов
Регионалният клуб “46-ти пехотен Добрички полк” на Национално дружество “Традиция” за пореден път впечатли с представянето си във военно-исторически възстановки, посветени на националния празник 3 март и 137-годишнината от Освобождението на България от турско робство. С изключително добрата си подготовка, перфектно въоръжение и оборудване добричките възстановчици за пореден път направиха силно впечатление сред публиката и останалите участници в Провадия, Троян и Велики Преслав.
Натоварената програма за добричките възстановчици започна на 27 февруари в Провадия, където местният военно-исторически клуб пресъздаде влизането на руските войски в Провадия. В събитието се включиха и представители на регионалните клубове на НД “Традиция” във Велики Преслав и Велико Търново. За втора поредна година РК “46-ти пехотен Добрички полк” получава покана от Общината да проведе мероприятието. В перфектен строй и марш реконструкторите от Добрич преминаха по централните улици на града, съпровождани от бурните аплодисменти на публиката. Жителите на  Провадия масово се стекоха в центъра, за да станат част от събитието, свързано с историята на града им. Освен отличната строева подготовка, добричките възстановчици демонстрираха за пореден път и уменията си на конници, като ездата също е една от запазените марки на РК “46-ти пехотен добрички полк”. На площада в Провадия зрителите се върнаха с жива картина към предаването на ключовете от страна на тогавашния турски управител Осман бей, запазил градчето от върлуващите башибозушки и черкезки шайки. Организатор на мероприятието бе Община Провадия, от която добричкият клуб получи специални поздравления и благодарности.  
На 1 март представителна група на “46-ти пехотен Добрички полк” се включи в първата военноисторическа възстановка на зимното преминаване на Троянския проход от отряда на ген. Павел Карцов. В сурови зимни условия, руските войски са принудени да водят тежки боеве в местността “Орлово гнездо” на Беклемето. Във възстановката се включиха 10 клуба от цялата страна. Живата историческа картина събра над  1000 зрители от цялата страна – курортисти в планинския комплекс и жители на Троян.
На добричките възстановчици бе възложена ключова роля. Те взеха участие като част от казашко подразделение, което атакува отделните турски укрепления и създава условия за успешния щурм на руската пехота. В поредица от престрелки и ръкопашни схватки превъплатени като казаци, пехотинци и турски формирования,  реконструкторите максимално реалистично показаха мащабите на усилията, които обикновените руски воини полагат за освобождението на българския народ. Във възстановката взеха участие над 100 души. 65 от тях бяха облечени в шити по автентични образци униформи на части от Руската имперска армия. 45 участници пресъздадоха турската редовна войска и башибозука. Над 10 от възстановчиците се включиха като български доброволци и водачи или медицинско обслужване на руската войска.
Организатор на възстановката е РК “34-ти пехотен Троянски полк "Априлци - Троян" на НД “Традиция”. Автор на сценария е подп. д-р Мануш Христов – председател на регионалния клуб на “Традиция” в Плевен.
Навръх националния празник добричките реконструктори с група от 17 души се включиха във втората възстановка на освобождаването на Велики Преслав, в която участваха около стотина души. Тя бе максимално впечатляваща благодарение на положените от домакините – Регионален клуб “Седми Преславски пехотен полк”  усилия за перфектната организация. На площада в старопрестолния град се разрази почти реална батална картина – хиляди изстрели от автентични исторически оръжия, артилерийски залпове и мащабни пироефекти превърнаха площада в почти истинско бойно поле. Възстановката се отличаваше с изключителна динамика. Разкопания плочник и изкопите, направени заради течащия плочник на площада спомогнаха мястото на възстановката да се доближи максимално до представите за бойно поле.
През януари 1878 г. към Преслав, с цел освобождаване на града, се насочва 11-та пехотна дивизия, водена от генерал-лейтенант Казимир Ернрот. В града е дислоцирана голяма турска част от 40-хилядния корпус на Мехмед Али паша. Край Ески Стамбул /”Старият Цариград”/, както турците се нарекли старопрестолният град на българската средновековна държава върлуват башибозуци и черкези. В края на януари започва руското настъпление по линията Преслав – Върбица и на допълнителни части от разположените в Търговище руски войски. Именно сраженията край старата столица бяха пресъздадени на националния празник.
Възстановчиците от “46-ти пехотен Добрички полк”, които са специализирани в пресъздаването на кубанското казачество показаха и нов елемент от униформата – казашка бурка /зимно вълнено наметало/, който за пръв път се появява в българската военно-историческа реконструкция. Една от запазените марки на добричкия клуб – уменията във фланкировката с казашки шашки бе демонстрирана за пореден път. Фланкировката е разработена по идея на Снежана Иванова, а завидни достижения във владеенето на шашката, отдавна получили заслужено признание, показаха 16-годишните Петър Коцев и Зорница Върбанова.
Свидетели на възстановката станаха около 3000 жители и гости на Велики Преслав. Новоприети  членове на Национално дружество «Традиция» положиха клетва да бъдат верни на делото на военно-историческата реконструкция и на България. За постигнати успехи в подготовката си като реконструктори званието ефрейтор заслужено получиха двама от най-младите членове на “Традиция” - Николай Сланев от РК “Седми преславски пехотен полк” и Кристина Радулова. Председателят на преславския клуб Мирослав Сланев пък бе удостоен с медал за положените от него усилия за организацията и перфектното провеждане на възстановката и заслугите му за превръщането на регионалния клон на “Традиция” във Велики Преслав в един от елитните и най-добри подготвени военноисторически клубове в страната.
Така в дните около националния празник над 150 ентусиасти от “Традиция” за пореден път отделиха от времето и средствата си, за да покажат българската история пред съвременниците и да допринесат за повишаване на националното самочувствие, пострадало сериозно от трудното ежедневие в годините на прехода и ширещите се нихилизъм и чуждопоклоничество.
реклама
реклама
реклама
46-ти пехотен Добрички полк... Отбелязват 141-годишнината от... В три възстановки за седмица... Славната българска военна... Възстановчици от „46-ти пехотен... Оръжия и униформи от Първата... Живот, отдаден на музея За Вяра Панайотова и... Втората световна война и... Двама българи взеха участие... Априлската епопея... Как преди век добричани се... Ломски кавалеристи разбиват... БАН одобри проект на ученичка... Кметът на Добрич откри с... Представиха книгата “Епопеята... Турнир по стрелба с... Век по-късно дългът на... Почитаме подвига на пролелите... Пресъздадоха защитата на... Подготвят международна... Отбелязват годишнината от... Стотици почетоха загиналите... Отбелязаха годишнината от... Родолюбци от НД „Традиция” се... Оръжие от национално... Кметовете на Добрич /Хаджиоглу... Изложба в Русе представя... Десетки хиляди лева са... Добричките възстановчици се...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.