46-ти пехотен Добрички полк представя българската история в “Олимпиадата на възстановките”

Размер на шрифта: a | a | a 15:21 07 август 2018
Автор: ДТ

Поредно участие в един от най-престижните международни военноисторически фестивали в света – московския “Времена и епохи” предстои на Регионален клуб “46-ти пехотен Добрички полк” към НД – Традиция. Добричкият военноисторически клуб се утвърди като водещ в българската реконструкция и доказателство за това е поредната покана за участие зад граница. Възстановчиците от Добрич ще представят България на изключително мащабния фестивал, в който участие ще вземат над 3000 реконструктори от 300 военоисторически клуба от цял свят. Това е трето участие на РК “46-ти пехотен Добрички полк” във фестивала, наричан заслужено “Олимпиадата на възстановките”. През 2014 г. добричките възстановчици направиха своя дебют във фестивала с представяне на българската армия през Първата световна война. Миналата година имаха отговорната задача да представят българската военна история от Средновековието до Втората световна война. 

В тазгодишното издание на фестивала из цяла Москва ще бъдат разположени 30 площадки, на които реконструктори от близо и далеч ще пресъздадат армейския и цивилен живот през различни исторически епохи – от каменната ера до новото време. На българските възстановчици е отредена задачата да се включат в пресъздаването на Руско-турската Освободителна война заедно с техни колеги от Русия. Възстановчиците от Добрич ще представят турската редовна армия от този исторически период, Българското Опълчение и мирното население – градско и селско. Добричкият клуб въведе в българската военноисторическа реконструкция униформата на турската редовна армия, модел 1876 г. Именно тя, заедно с предхождащата я зуафска униформа ще бъде представена в Москва ведно със снаряжението – пълни копия на оригиналите, шити и подготвяни по образци от “Аскерли музеум” в Истанбул. РК “46-ти пехотен Добрички полк” разполага и с пълно копие на опълченска форма и снаряжение, което също ще могат да видят посетителите на фестивала. Ще бъдат показани различни предмети от бита в средата и края на 19-ти век и ще бъде демонстрирано тяхното употребление. Копия на две знамена ще се веят край добричката площадка на фестивала – байрак на турската редовна армия и реплика на Самарското знаме. Специално за фестивала ще бъде изработен и армейски барабан от епохата. Посетителите ще видят военни лагери и как са живели в тях руските и турски войници. На площадката ще бъдат разпънати походни палатки, лазарети, ще се разположат артилерийски позици. 

Ще бъде организирано кратко обучение за зрителите, които ще могат и да се запознаят с въоръжението от този период и да послушат войнишки песни. Ще бъде показан и градския бит на Москва от 70-те години на 19-ти век с английски клуб, билярдна зала, трактир, модно ателие и други характерни за епохата места за забавление. 

Всичко това ще може да се види между 11 и 14 август на Рождественский бульвар в центъра на Москва, когато възстановчиците от Добрич ще се включат в оживелите отминали епохи на “булеварда на историята”. 


реклама
реклама
реклама
Отбелязват 141-годишнината от... В три възстановки за седмица... Славната българска военна... Възстановчици от „46-ти пехотен... Оръжия и униформи от Първата... Живот, отдаден на музея За Вяра Панайотова и... Втората световна война и... Двама българи взеха участие... Априлската епопея... Как преди век добричани се... Ломски кавалеристи разбиват... БАН одобри проект на ученичка... Кметът на Добрич откри с... Представиха книгата “Епопеята... Турнир по стрелба с... Век по-късно дългът на... Почитаме подвига на пролелите... Пресъздадоха защитата на... Подготвят международна... Отбелязват годишнината от... Стотици почетоха загиналите... Отбелязаха годишнината от... Родолюбци от НД „Традиция” се... Оръжие от национално... Кметовете на Добрич /Хаджиоглу... Изложба в Русе представя... Десетки хиляди лева са... Добричките възстановчици се... Мечтата на болно дете за живот...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.