Проф. Георги Атанасов:

Възможно е жителите да са напуснали града под угрозата от варварски нашествия

Размер на шрифта: a | a | a 22:24 10 септември 2014
-Проф. Атанасов, с какво е известен Залдапа на историческата наука, освен с бунта на родения тук военачалник Виталиан?
-Градът е известен с епископската си катедра. Тя е упомената в един от изворите – списък на епископиите в границите на митрополия Томис. Според румънските колеги при император Анастастий І, според мен в края на управлението на Юстиниян Велики томиския прелат получава 15 епископии и една от тях е Залдапа, другата на българска територия е Дионисополис.
-Чувал съм, че Залдапа е бил легионерски град. Така ли е?
-На този въпрос не можем да дадем все още категоричен отговор. Проучваме хоризонт след 4-ти век, когато легионната система е западнала   и все още не можем да кажем дали това е град, в който са живели семействата на легионерите. Вероятно е имало войскови гарнизон в края на 4-ти – 5-ти век. Това си е била действаща градска агломерация, докато Дуросторум например е бил типичен военен град, легионната столица. Интересно е какво ще открием, когато навлезем в по-ранните периоди.
-Какви са очакванията ви?
-Фортификацията на крепостните стени и градската архитектура според доц. Сергей Торбатов е след времето на Константин Велики. Аз споделям това мнение, що се отнася до крепостното съоръжение. Но още в началото на разкопките намираме знаци и за по-ранен живот. Открихме ранна керамика и монети от по-ранни периоди. Имаме индикации за предконстантиновата Залдапа – керамика и монети от 1-ви – 3-ти век, но архитектурните паметници чакат своето разкриване. Открихме две още по-ранни монети и фрагменти от тракийска керамика. Има и елементи на вкопаване, които навеждат към предположението, че тук са живели и славяни, което ни препраща към периода на Първото българско царство, т.е. животът тук не е замрял напълно. Намерихме българска керамика от 9-ти век. Българско присъствие по тези места със сигурност има, но иманярските набези са разрушили в немалка степен евентуалните архитектурни следи.
- Как приключва историята на древния Залдапа?
-По време на нашествия на славяни и авари в началото на 6-ти век градът най-вероятно е бил напуснат. До момента не сме се натъкнали на следи от пожар, които са обичайни при варварски нашествия. Това може да означава, че градът е напуснат от основното си население. Когато жителите на Залдапа разбират за опустошенията по границата, е възможно да са се изтеглили. От тук минава един от главните римски пътища – от Марцианопол, през Залдапа към важните римски крепости в Северна Добруджа Тропеум Траяни, Улметум, до Новиодунум /Исакча/ в делтата на Дунав.
-Можем ли да очакваме още значими находки и какви ще са те? Може би мощи на светци или епископско погребение?
- Със сигурност ще има още значими находки. Наистина, имало е практика да се вграждат мощи на светци в раннохристиянските епископски базилики – пример за това е храмът в Никулицел /Северна Добруджа/, където са намерени мощите на четирима светци. Но тук, както е известно иманярите са разрушили безжалостно олтара и затова не съм голям оптимист, че ще намерим мощи. Не бих се надявал и на епископско погребение – в ранното християнство практиката да се погребват духовници в храмовете не е твърде разпространена. Но пък ако намерим епископската резиденция, можем да разчитаме на още интересни находки.
            Разговаря Пламен Николов

реклама
реклама
реклама
46-ти пехотен Добрички полк... Отбелязват 141-годишнината от... В три възстановки за седмица... Славната българска военна... Възстановчици от „46-ти пехотен... Оръжия и униформи от Първата... Живот, отдаден на музея За Вяра Панайотова и... Втората световна война и... Двама българи взеха участие... Априлската епопея... Как преди век добричани се... Ломски кавалеристи разбиват... БАН одобри проект на ученичка... Кметът на Добрич откри с... Представиха книгата “Епопеята... Турнир по стрелба с... Век по-късно дългът на... Почитаме подвига на пролелите... Пресъздадоха защитата на... Подготвят международна... Отбелязват годишнината от... Стотици почетоха загиналите... Отбелязаха годишнината от... Родолюбци от НД „Традиция” се... Оръжие от национално... Кметовете на Добрич /Хаджиоглу... Изложба в Русе представя... Десетки хиляди лева са... Добричките възстановчици се...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.