Археологическите открития продължават

Ценни архитектурни елементи от античността получи добричкия музей

Български средновековен колан откриха археолозите в местността „Славната канара”

Размер на шрифта: a | a | a 20:16 13 октомври 2014
Автор: Пламен Николов
Макар и посред есен, сезонът за археолозите в добричкия Регионален исторически музей не е приключил. Продължават разкопките в древния град Залдапа и в късноантичната и средновековна крепост в местността „Славната канара”. Със сигурност музея в Добрич ще отчете един от най-силните си археологически сезони в последните две десетилетия.
С ценни архитектурни елементи от античния период се сдоби Регионалния исторически музей в Добрич. Находките са първи по рода си за лапидарната колекция на музея. Тя ще се обогати с мраморна колона, капител от същия материал и бази за статуя. Каменните свидетелства за миналото на Добруджа са дарени на музея от добруджанец, пожелал анонимност, съобщи за ДТ директорът на РИМ – Добрич Костадин Костадинов. 
Откривателят се натъкнал на находката случайно, минавайки край древния – късноримски и ранновизантийски град Залдапа, в който това лято започнаха археологически разкопки. Местността в продължение на десетилетия бе обект на системни набези от иманярите. Именно край нелегален иманярски изкоп пожелалият да не става обект на общественото внимание добруджанец е намерил колоната, капитела и базата. Това се е случило в началото на лятото, малко преди археолозите да влязат за пръв път в древния Залдапа. На собствени разноски откривателят е превозил архитектурните елементи, за да ги предпази от евентуален последващ интерес на иманярите. По лични дела се наложило да отсъства от страната за известно време. След завръщането си от чужбина, научил, че в калето край Абрит, както е известна местността „Залдапа” са започнали археологически разкопки. Мъжът се свързал с археолозите и им разказал за находката си, която решил да дари на музея. От обясненията му станало ясно, че е намерил архитектурните елементи в района на епископската базилика, която археолозите разкриха след старта на разкопките. Мраморът е бил изключително скъп материал през античността. Добиван е по крайбрежието на Мраморно море, откъдето идва названието му и е бил скъп. Смятан е за благороден камък и е красял най-представителните сгради в древността. Мраморната колона най-вероятно е била част от сградата на епископската базилика. Мраморният капител е от типа пиластър, използван като фрагмент за украшения в античността. Базата са каменни.
Археолозите продължават работата си и в късноантичната и средновековна крепост в местността Славната канара край добричкото село Прилеп. Там преди месец те се натъкнаха на истинско съкровище – гърне с 2002 късноримски бронзови монети. Вчера на обекта са открити и железните фрагменти на апликацията на български средновековен колан. Намерени са 16 фрагмента. Коланът е бил основен символ за определяне на ранга на притежателя му в периода на Първото българско царство. Богатият обков и украсата на колана от „Славната канара” говорят, че вероятно аксесоарът е бил собственост на високопоставен сановник, вероятно принадлежал към провинциалната аристокрация.

Текст към снимка
Древният град Залдапа продължава да разкрива тайни за античната история на Добруджа
Снимка Григор Маринов

реклама
реклама
реклама
46-ти пехотен Добрички полк... Отбелязват 141-годишнината от... В три възстановки за седмица... Славната българска военна... Възстановчици от „46-ти пехотен... Оръжия и униформи от Първата... Живот, отдаден на музея За Вяра Панайотова и... Втората световна война и... Двама българи взеха участие... Априлската епопея... Как преди век добричани се... Ломски кавалеристи разбиват... БАН одобри проект на ученичка... Кметът на Добрич откри с... Представиха книгата “Епопеята... Турнир по стрелба с... Век по-късно дългът на... Почитаме подвига на пролелите... Пресъздадоха защитата на... Подготвят международна... Отбелязват годишнината от... Стотици почетоха загиналите... Отбелязаха годишнината от... Родолюбци от НД „Традиция” се... Оръжие от национално... Кметовете на Добрич /Хаджиоглу... Изложба в Русе представя... Десетки хиляди лева са... Добричките възстановчици се...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.