Кметският екип на Добрич и лично кметът Детелина Николова полагат усилия за съхраняване и показване на българската военна история.

70 години от края на Втората световна война

15 възстановчици представят Добрич на военно-исторически фестивал в Прага

Градът ни е единствената българска община, получила покана за мащабното международно събитие

Размер на шрифта: a | a | a 14:33 06 май 2015
Автор: Пламен Николов
Добрич е единствената българска община, получила официална покана за участие в мащабния международен военно-исторически фестивал в Прага, посветен на 70 години от края на Втората световна война. Събитието ще се проведе в чешката столица от 7 до 9 май. Добруджанският град ще бъде представен на фестивала от елитния военно-исторически клуб „46-ти пехотен Добрички полк” на Национално дружество „Традиция”, който е най-добре подготвения в страната на тема Втора световна война.
Поканата към Община Добрич е признание за грижата, която общинската управа и кметският екип полагат за съхранение, популяризиране и пресъздаване на българската военна история. По инициатива и със съдействието на общинската управа в града вече са проведени две възстановки – посрещането на българските войски в Южна Добруджа през септември 2012 г. и „Българският Великден” – Априлското въстание през април миналата година. Всяка година на паметника Цимерман се организира почетен караул в чест на годишнината от Освобождението на Добрич от турско робство. Успехите на местния военно-исторически клуб в немалка степен се дължат и на подкрепата, която възстановчиците имат от общинското ръководство. Със средства от местния бюджет се финансират различни инициативи на реконструкторския клуб. Община Добрич осигурява и транспорта на възстановчиците, които ще представят града ни и България на международния фестивал в Прага. Отношението на кметския екип и лично на кмета Детелина Николова към военно-историческата реконструкция е похвален пример за отдаване на почит към историческото минало и неговото показване на съвременниците.
Крупното военноисторическо събитие в чешката столица е в чест на 70-годишнината от края на Втората световна война и освобождението на града от нацистка окупация, посветено е на 9 май – Деня на победата и на мира в Европа. След превземането на Берлин от Червената армия на 2 май 1945 г., близо милионната Група армии „Център” на Вермахта, намираща се в отлична боеспособност, отказват да приемат примирието и продължават бойните действия. На 5 май в Прага, която е все още окупирана от нацистите избухва народно въстание срещу окупацията. То е подкрепено от части на Червената армия. След няколкодневни ожесточени улични боеве нацистите са принудени да се оттеглят от чешката столица. В Пражката операция загиват около 40 000 въстанници и червеноармейци.
В международния фестивал ще вземат участие 15 възстановчици от РК „46-ти пехотен Добрички полк” на Национално дружество „Традиция”.  Във военно-историческото събитие ще се включат реконструктори от Чехия, Русия, Украйна, Румъния, Беларус, Словакия, Австрия и др.
В първите два дни на фестивала ще бъде пресъздаден войнишкия живот във военен лагер на Червената армия и съюзниците й. На Кубанская площад в квартала „Прага-10” ще бъде обособена изложба на военна техника и оръжие от епохата. Във вечерните часове ще бъде прожектиран документален филм, създаден преди 70 години. За прожекцията ще се ползва кинематографска техника отпреди седем десетилетия. В следобедните часове на 8 май по улиците на Прага ще мине парад на бойна техника от Втората световна война.
Кулминацията на честванията е на 9 май. Тържествата ще започнат с военно-възпоменателен ритуал на Олшанското гробище, където са погребани загиналите в Пражката операция. След това е гвоздеят на програмата – мащабната военно-историческа възстановка „Барикада 2015”, която ще пресъздаде водените преди 70 години улични боеве. За по-голяма достоверност за арена на възстановката е избран един от старинните квартали на Прага.
Българските участници ще представят автентично и възстановено по оригинални образци облекло, снаряжение и оборудване на Червената армия. Добричките възстановчици имат натрупан опит от участията в няколко международни възстановки на различни епизоди от Втората световна война.
Оказаната чест да представяме родния си град Добрич в това мащабно международно военно-историческо събитие е особена гордост за нас, за което благодарим на кметския екип. Очакванията ни са за добро представяне и да оправдаем доверието, което ни се оказва, да защитим достойнно честта на българската военно-историческа реконструкция, заяви за ДТ председателят на РК „46-ти пехотен Добрички полк” д-р Добрин Добрев.  

реклама
реклама
реклама
46-ти пехотен Добрички полк... Отбелязват 141-годишнината от... В три възстановки за седмица... Славната българска военна... Възстановчици от „46-ти пехотен... Оръжия и униформи от Първата... Живот, отдаден на музея За Вяра Панайотова и... Втората световна война и... Двама българи взеха участие... Априлската епопея... Как преди век добричани се... Ломски кавалеристи разбиват... БАН одобри проект на ученичка... Кметът на Добрич откри с... Представиха книгата “Епопеята... Турнир по стрелба с... Век по-късно дългът на... Почитаме подвига на пролелите... Пресъздадоха защитата на... Подготвят международна... Отбелязват годишнината от... Стотици почетоха загиналите... Отбелязаха годишнината от... Родолюбци от НД „Традиция” се... Оръжие от национално... Кметовете на Добрич /Хаджиоглу... Изложба в Русе представя... Десетки хиляди лева са... Добричките възстановчици се...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.