Веско Ешекенази очарова с интерпретация на "Седнало е Джоре дос"

Размер на шрифта: a | a | a 17:58 13 март 2014
С изпълнението на "Испанска симфония" за цигулка и оркестър от Едуард Лало, световноизвестният български цигулар Веско Пантелеев - Ешкенази излезе на сцената на зала "България", за да открие Европейския музикален фестивал. Заедно с оркестъра на "Класик ФМ" радио и диригента Лучано ди Мартино, с когото работи за пръв път, Ешкенази представи произведение, за което преди броени дни сподели, че го връща към младежките години и му дава много като музикант. Бързото и живо темпо, което преобладаваше в концертната програма, от друга страна, напомни на събралите се в залата за идващата пролет.
Талантът и виртуозността, с които Ешкенази очарова публиката, бяха подсилени не само от аплодисментите, които вместо да стихнат, ставаха все по-бурни, но и от специално подготвения бис, включващ шопските народни песни "Седнало е Джоре дос" и "Дилмано, Дилберо", които цигуларят поднесе преплетени с мотиви от класическата музика.
Концертмайсторът от Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам сподели сцената на зала "България" и с цигуларката Слава Атанасова от Националното музикално училище "Любомир Пипков". Единайсетокласничката, спечелила майсторска цигулка от Ешкенази, изпълни Концертни фантазии от теми из операта "Кармен" от Бизе на знаменития испански цигулков виртуоз и композитор Пабло Сарасате, а концертната програма бе закрита с великолепното изпълнение на Симфония №4 от Феликс Менделсон-Бартолди от оркестъра на "Класик ФМ" радио.
И през тази година Европейският музикален фестивал, организиран от Министерството на културата, Столичната община и "Кантус фирмус" ще зарадва почитателите на хубавата класическа музика с над 20 събития. В рамките на два месеца и половина, гостите и жителите на София ще могат да се насладят на едно от най-значимите събития в културната програма на столицата. 14-тото издание на Европейския музикален фестивал се провежда в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г., а освен концерти, тази година форумът ще засегне и темата за построяване на нова концертна зала в столицата.

реклама
реклама
реклама
Да избереш вярната посока Пласидо Доминго е рекордьор на... Зелена градина на покрива... Кулинарни изкушения със скариди 100 жени в безстрашна фотосесия Десетки възстановчици се... 46-ти пехотен Добрички полк... Канят ни на танцов спектакъл... 46-ти пехотен Добрички полк... Екзотични ритми от три... Българският филм „Урок“... Великата китайска стена... Родното място на Чингиз Хан... Далай Лама отпразнува... "Wave rider" - изложба за любовта,... 62-годишният модел Мари Хелвин с... Динозаврите на Спилбърг газят... Бийбър ще ходи на курсове за... Влаковете са най-романтичното... Нина Добрев взе награда за... Джулия Робъртс си мислела, че е... Едва половината от туристите... Конете комуникират с уши Марион Котияр иска да изиграе... Липсата на светлина в офиса... Руска контролна агенция... Уилям и Кейт ще почиват в... Хелън Мирън: Храната е любов Четирикраки показваха магарии... От 1960 г. размерът на обувките ни...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.