Великобритания е най-дебелата нация в Европа

Размер на шрифта: a | a | a 15:35 12 февруари 2014
Британците са най-дебелите хора в Европа. Това се дължи на студения климат, показва ново изследване. Според учените, стомашни бактерии повишават риска от затлъстяване в местата по света с по-ниски температури. Това вероятно обяснява защо почти една четвърт от жените и повече от 22% от мъжете във Великобритания страдат от наднормено тегло.
Затлъстяването при хората е свързано с два вида бактерии в червата- бактероидити и фирмикути. Хората с наднормено тегло имат повече от втория вид и по-малко от първия.
Проучване сред 1020 здрави хора от 23 държави показва, че в организма на хората, които живеят по-далеч от Екватора има повече "лоши" микроби и по-малко микроби, които разграждат мазнините.
"Открихме, че хората, които живеят в по-студените региони, са по-склонни към затлъстяване, свързано с микробиологията в червата, в сравнение с хората в по-топли региони на земята. Това означава, че "полезната микрофлора" може да има различен състав в различните географски региони", казва ръководителят на изследването Таичи Сузуки.
Предишни американски изследвания върху лабораторни мишки, създадени като генетично затлъстели, показват, че относителния дял на бактероидитите в сравнение с фирмикутите също е по-малък. Две групи лабораторни животни без чревни бактерии са били инжектирани с двата вида бактерии. И двете групи са натрупали тегло, но теглото при групата с фирмикути е значително по-голямо.
Според учените, преобладаващият тип бактерии при затлъстелите хора е по-ефективен за извличане на енергийните вещества в храната. Вероятно подобно на животните, хората в по-студените части на земята произвеждат повече енергия и натрупват повече мазнини в сравнение с тези в по-топлите райони като адаптиране към климатичните условия.

реклама
реклама
реклама
Да избереш вярната посока Пласидо Доминго е рекордьор на... Зелена градина на покрива... Кулинарни изкушения със скариди 100 жени в безстрашна фотосесия Десетки възстановчици се... 46-ти пехотен Добрички полк... Канят ни на танцов спектакъл... 46-ти пехотен Добрички полк... Екзотични ритми от три... Българският филм „Урок“... Великата китайска стена... Родното място на Чингиз Хан... Далай Лама отпразнува... "Wave rider" - изложба за любовта,... 62-годишният модел Мари Хелвин с... Динозаврите на Спилбърг газят... Бийбър ще ходи на курсове за... Влаковете са най-романтичното... Нина Добрев взе награда за... Джулия Робъртс си мислела, че е... Едва половината от туристите... Конете комуникират с уши Марион Котияр иска да изиграе... Липсата на светлина в офиса... Руска контролна агенция... Уилям и Кейт ще почиват в... Хелън Мирън: Храната е любов Четирикраки показваха магарии... От 1960 г. размерът на обувките ни...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.