Уникална кана от щраусово яйце на 2500 години показват в Русе

Размер на шрифта: a | a | a 15:59 25 февруари 2014
Уникална кана, изработена от щраусово яйце, е представена в Историческия музей в Русе. Тя е постъпила като дарение, в насипно състояние, но след половин година реставрация е напълно възстановена.
Открита е в Северна България и е била част от погребалните дарове на тракийски благородник. Изработена е от бронз – устие, дръжка, крачета, а основното тяло е от черупката на яйцето.
Към настоящия момент не е открит аналог на тази кана у нас, което я прави наистина уникална, коментира директорът на Историческия музей в Русе доц. Д-р Николай Ненов. Паралели се откриват в колекцията на Британския музей, където има две щраусови яйца със следи от метал, но не и цяла каничка. Експонатите в Лондон са датирани са в периода 7-6 век пр. Хр., а за произход се сочи източното крайбрежие на Средиземно море – Финикия. Предполага се, че българската находка е от периода около 5 в.пр.Хр.
Най-вероятно каната от щраусово яйце е била закупена или получена в дар от източното Средиземноморие за нуждите на местен гетски благородник, след което е била положена в гроба му. Тя се е използвала за вино, тъй като е скъп предмет и се смята, че е участвала в ритуали, където виното присъства като важен елемент.
От музея са направили и копие на уникалната кана, което е от истинско щраусово яйце. То ще се използва в часовете, които русенските ученици водят в залите на музея.

реклама
реклама
реклама
Да избереш вярната посока Пласидо Доминго е рекордьор на... Зелена градина на покрива... Кулинарни изкушения със скариди 100 жени в безстрашна фотосесия Десетки възстановчици се... 46-ти пехотен Добрички полк... Канят ни на танцов спектакъл... 46-ти пехотен Добрички полк... Екзотични ритми от три... Българският филм „Урок“... Великата китайска стена... Родното място на Чингиз Хан... Далай Лама отпразнува... "Wave rider" - изложба за любовта,... 62-годишният модел Мари Хелвин с... Динозаврите на Спилбърг газят... Бийбър ще ходи на курсове за... Влаковете са най-романтичното... Нина Добрев взе награда за... Джулия Робъртс си мислела, че е... Едва половината от туристите... Конете комуникират с уши Марион Котияр иска да изиграе... Липсата на светлина в офиса... Руска контролна агенция... Уилям и Кейт ще почиват в... Хелън Мирън: Храната е любов Четирикраки показваха магарии... От 1960 г. размерът на обувките ни...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.