Българската армия атакува противниковите позиции с мощно Ура

Родните възстановчици показаха перфектна строева подготовка.

С четири медала се завърнаха от Москва българските възстановчици

За пръв път родни реконструктори участваха в най-мащабния фестивал, посветен на Първата световна война

Размер на шрифта: a | a | a 21:08 12 юни 2014
Автор: Пламен Николов
Изключително успешно бе първото участие на български възстановчици на фестивала “Времена и епохи” в Москва. Това е най-мащабното събитие, посветено на Първата световна война. Тази година то събра над 1000 реконструктори и повече от 200 000 зрители. Фестивалът се проведе от 5 до 7 юни в музея-резерват “Коломенское”. Сред участниците за пръв път бяха 20 представители на четири елитни регионални клуба на Национално дружество “Традиция” – Добрич, Велики Преслав, Панагюрище и София. Регионален клуб %46-ти пехотен Добрички полк” бе представен от шестима души.
Пресъздадени бяха пет битки от първия глобален световен конфликт. Първата бойна възстановка бе на “Атаката на мъртъвците” при крепостта Осовец. Там 300 руснаци обръщат в бяг 7-хилядна немска дивизия. На 6 юни бе пресъздаден Брусиловския пробив. Третия ден на фестивала започна с възстановката на Месорупка /месомелачката/ при Нивел.
След това пред зрителите своите бойни умения показаха и българските представители. Те участваха във възстановката на сраженията на Солунския фронт. Тогава българските войници показват чудеса от храброст срещу числено превъзхождащите ги съюзнически сили на англичани и французи и в продължение на няколко месеца отстъпват едва 50-тина километра, не позволявайки фронтът да бъде пробит. Атаката на българските участници започна със залпов огън, последван от преодоляване на заграждения с бодлива тел, обстрел с гранати. Българите се понесоха в боя пеейки “Шуми Марица” под интензивен огън от страна на френските и шотландски реконструктори. Показана бе и страховитата българска атака, придружена с мощно “Ура”. В пресъздаването на битката при Монастир /Битоля/ участваха английска, шотландска, френска, австроунгарска армия и експедиционен корпус от руската имперска армия. В сраженията бе показана и жертвоготовността, с която българските войници защитават бойното знаме, преграждайки с телата си пътя на неприятелите, опитващи се да отнемат светинята. Командир на българския взвод беше д-р Добрин Добрев – председател на РК “46-ти пехотен Добрички полк”.
Последната битка от фестивала представи бронираната техника, участвала в Първата световна война. Зрителите видяха немски и руски бронирани коли, бронемашини, самолет-дирижабъл, мотоциклети, артилерия от различен калибър.
Различното на фестивала в Москва, бе че освен на битките домакините бяха заложили и на цялостно представяне на епохата. Показан бе бита на различните съсловия от преди един век. За този уникален мост към миналото спомогна и обстановката в музея-резерват “Коломенское”, където на огромна площ могат да се видят сгради от различни епохи. Зрителите видяха бита в руско село и в казашки хутор с всички елементи от ежедневието. Показани бяха и условията в тогавашните мини и заводи – работници копаеха въглища, а други се трудеха в доменна пещ. Имаше и цигански катун с типичните песни, кръшни танци, изработка на дървени лъжици и кражби на портфейли на посетителите, които веднага бяха връщани. Не бе забравена и аристокрацията – нейните представители организираха бал, на който присъстваше Великият княз – брат на императора. Представена бе и полева болница.
Майстори занаятчии от цяла Русия, изработващи различни исторически предмети показаха своите произведения, измайсторени по автентична технология. Организирани бяха и състезания по джигитовка с участието на най-добрите руски ездачи.
За пръв път видяхме и другото лице на историческата реконструкция – установихме добри отношения с Дамското патриотично общество на Санкт Петербург. Това са жени, които продължават да живеят в края на 19-ти и началото на 20-ти век, възстановявайки по перфектен начин модата и обичаите от онова време. За пръв път видяхме трето поколение реконструктори, сподели д-р Добрин Добрев.
През трите дни участниците в бойните възстановки са били разположени на лагер в Коломенское. Така зрителите получиха възможността да се запознаят с войнишкия бит.
Домакините са осигурили за участниците и богата съпътстваща програма – посещение на Мемориалния комплекс “Поклонная гора”, посветен на победата във Втората световна война. Посетена е била и залата на героите на СССР, в която с шест впечатляващи диорами са представени решаващите битки на Втората световна война. Естествено, не е бил пропуснат и Кремъл.
В Москва за пръв път бе показано и възстановеното знаме на 46-ти пехотен Добрички полк – образец 1881 г. То е точна реплика на оригиналното, в пълен размер и майсторски изработено от добричката фирма “Българска шевица” ЕООД.
Българските участници се представиха отлично, демонстрирайки перфектна строева подготовка, безукорна дисциплина и завидни бойни умения. Подготовката на родните възстановчици е била оценена и от организаторите, които връчиха на нашите представители четири медала. Кирил Бързаков от Добрич заедно с Неделчо Чорулиев получиха Орден за ратна доблест. Медал “Александър Невски” бе връчен на Диян Иванов и Методи Навущанов.


реклама
реклама
реклама
Да избереш вярната посока Пласидо Доминго е рекордьор на... Зелена градина на покрива... Кулинарни изкушения със скариди 100 жени в безстрашна фотосесия Десетки възстановчици се... 46-ти пехотен Добрички полк... Канят ни на танцов спектакъл... 46-ти пехотен Добрички полк... Екзотични ритми от три... Българският филм „Урок“... Великата китайска стена... Родното място на Чингиз Хан... Далай Лама отпразнува... "Wave rider" - изложба за любовта,... 62-годишният модел Мари Хелвин с... Динозаврите на Спилбърг газят... Бийбър ще ходи на курсове за... Влаковете са най-романтичното... Нина Добрев взе награда за... Джулия Робъртс си мислела, че е... Едва половината от туристите... Конете комуникират с уши Марион Котияр иска да изиграе... Липсата на светлина в офиса... Руска контролна агенция... Уилям и Кейт ще почиват в... Хелън Мирън: Храната е любов Четирикраки показваха магарии... От 1960 г. размерът на обувките ни...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.