Показват непознатия Гоген в Ню Йорк

Размер на шрифта: a | a | a 16:05 05 март 2014
В Музея за модерно изкуство в Ню Йорк се открива изложба, изследваща непознат аспект от творчеството на Пол Гоген – графично творчество, рисунки и тяхната връзка с добре известните му картини и скулптури, съобщава сайтът Artprice.
Експозицията се нарича "Гоген: Метаморфози" и ще бъде открита на 8 март, като ще събере в себе си общо над 150 творби, сред които 120 произведения върху хартия, както и 30 живописни платна и скулптури. Това ще бъде първата изложба, която предоставя на зрителите един по-задълбочен поглед към тази важна част от творчеството на прочутия художник.
Създадени в рамките на няколко дискретни изблици на активност от 1889 г. до смъртта на Гоген през 1903 г., тези забележителни творби върху хартия отразяват експериментите, които той е правил с помощта на редица изразни средства – от радикално "примитивни" гравюри върху дърво, до грижливо създадени акварели монотипии върху голям формат. Творческият процес при Гоген често включва повтаряне и комбиниране на ключови мотиви от едно изображение в друго, което им позволява с течение на времето да се развиват и разгръщат.
Графиката, която по дефиниция включва прехвърляне и умножаване на изображения, осигурява на твореца много нови и плодотворни възможности за пренасяне на образния език, който той използва. Гоген използва едва доловими текстурни повърхности, както и нюансирани цветове и случайни щрихи, които са резултат от престоя му в Южния Пасифик, където прекарва по-голямата част от последните 12 години от своя живот.
Въпреки, че Пол Гоген е най-известен като пионер в модерната живопис, изложбата показва не толкова известен, но може би още по-новаторски аспект на неговото творчество.
Експозицията ще може да бъде видяна до 8 юни. Тя ще бъде придружена от специален семинар, посветен на неговото творчество.

реклама
реклама
реклама
Да избереш вярната посока Пласидо Доминго е рекордьор на... Зелена градина на покрива... Кулинарни изкушения със скариди 100 жени в безстрашна фотосесия Десетки възстановчици се... 46-ти пехотен Добрички полк... Канят ни на танцов спектакъл... 46-ти пехотен Добрички полк... Екзотични ритми от три... Българският филм „Урок“... Великата китайска стена... Родното място на Чингиз Хан... Далай Лама отпразнува... "Wave rider" - изложба за любовта,... 62-годишният модел Мари Хелвин с... Динозаврите на Спилбърг газят... Бийбър ще ходи на курсове за... Влаковете са най-романтичното... Нина Добрев взе награда за... Джулия Робъртс си мислела, че е... Едва половината от туристите... Конете комуникират с уши Марион Котияр иска да изиграе... Липсата на светлина в офиса... Руска контролна агенция... Уилям и Кейт ще почиват в... Хелън Мирън: Храната е любов Четирикраки показваха магарии... От 1960 г. размерът на обувките ни...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.