Нови висоти в роботиката показаха в Лас Вегас

Размер на шрифта: a | a | a 17:44 08 януари 2014
Роботите идват и са тук, за да помагат – за почистването на прозорците, за обучаването на децата и дори, за да забавляват или да правят компания.
Изложението за потребителска електроника в Лас Вегас показва огромния растеж на роботиката в множество области. Бо и Яна например са симпатични роботи, които се побират в ръката ви и помагат за обучаването на децата по програмиране.
Двата робота могат да играят заедно, да се бият, да правят изражения с едното си око и дори да свирят на ксилофон. "Музиката е начин да ангажират вниманието на децата. Искаме те да учат програмиране, а не да бъдат тормозени с прекомерна когнитивна информация", заяви Викас Гупта, основател на калифорнийската компания i-Play, която създала играчките.
Роботите са предназначени за петгодишни деца и ще бъдат пуснати на пазара тази година. Но игрите са само една от многото области на роботиката, показани на изложението – от роботи, извършващи прости задачи, до такива, които чистят улуци и грилове за барбекю. Други роботи могат да се превърнат в компания за възрастните хора. Представени са и т. нар. роботи с телеприсъствие. Double Robotics включва iPad, прикрепен към устройство на колела, което позволява на потребителя да се показва в офиса, дори когато работи от разстояние.
Глобалният пазар за потребителски роботи се оценяваше на 1,6 милиарда долара през 2012 г, съобщи ABI Research. Очаква се обаче той да нарасне до 6,5 милиарда долара през 2017 г, като устройствата в областта на сигурността и телеприсъствието ще имат по-значително място. Анализаторът от ABI Филип Солис казва, че роботиката се развива по-бавно от сегменти като таблети и смартфони и е доминирана от роботи, извършващи една определена задача.
Но голямата новина в областта е, че Гугъл придобива редица компании за роботика, които могат да помогнат за развитието на изкуствения интелект, необходим за роботите, извършващи повече задачи. Редица нови, иновативни роботи също бяха показани в Лас Вегас. Френската компания Keecker показва робот, който може да прожектира видео или друго съдържание от смартфон или таблет на стена или таван. Това означава, че "можете да се наслаждавате на живота, без да сте вързан за телевизора", заяви създателят и генерален директор на компанията Пиер Льобо. "Можете да приспивате децата си с Млечния път и да им позволявате да се събуждат с красиво, слънчево небе. Това помага на хората да мечтаят", допълни той.
Един от любимците на посетителите на изложението е хуманоидът Robo-Thespian от британската компания Engineered Arts. Роботът може да прави жестове с ръце и да говори с британски акцент. Той може да бъде използван в музеи и на изложби за монолози или диалози с хората. Но за момента не може да взаимодейства като Siri или Google Now.

реклама
реклама
реклама
Да избереш вярната посока Пласидо Доминго е рекордьор на... Зелена градина на покрива... Кулинарни изкушения със скариди 100 жени в безстрашна фотосесия Десетки възстановчици се... 46-ти пехотен Добрички полк... Канят ни на танцов спектакъл... 46-ти пехотен Добрички полк... Екзотични ритми от три... Българският филм „Урок“... Великата китайска стена... Родното място на Чингиз Хан... Далай Лама отпразнува... "Wave rider" - изложба за любовта,... 62-годишният модел Мари Хелвин с... Динозаврите на Спилбърг газят... Бийбър ще ходи на курсове за... Влаковете са най-романтичното... Нина Добрев взе награда за... Джулия Робъртс си мислела, че е... Едва половината от туристите... Конете комуникират с уши Марион Котияр иска да изиграе... Липсата на светлина в офиса... Руска контролна агенция... Уилям и Кейт ще почиват в... Хелън Мирън: Храната е любов Четирикраки показваха магарии... От 1960 г. размерът на обувките ни...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.