НАСА ще отглежда зеленчуци на Луната

Размер на шрифта: a | a | a 16:52 02 декември 2013
НАСА ще опита да отгледа зеленчуци и билки на Луната, за да види дали хората могат да живеят там. Американската космическа агенция планира да изпрати семена на Луната през 2015 г. в запечатани метални кутии, съдържащи всичко необходимо за да вирее разсада. Към десетте семена от босилек и ряпа ще бъдат добавени и около 100 семена от Arabidopsis, малко цъфтящо растение от семейството на зелето и синапа.
След приземяването спусък ще освобождава малък резервоар с вода в металната кутия и екип на Земята ще наблюдава как покълват семената, когато бъдат изложени на лунната гравитация и радиация. Група учени, студенти и доброволци, известни като екип Lunar Plant Growth Habitat, стоят зад проекта, при който семената ще бъдат снимани на интервали, за да се справят със засадените на земята.
Въздухът в запечатаните контейнери трябва да бъде подходящ за повече от пет дни растеж. "Те могат да изследват лунната среда за нас. Ако изпратим растения и те виреят, значи вероятно хората също могат", заяви говорител на НАСА.
Растенията се нуждаят от същите съставки, за да живеят, като хората – храна, вода и въздух, и също осигуряват психологическо удобство за хората като парниците в Антарктика и на Международната космическа станция.
НАСА планира да изпрати семената на Луната чрез търговски полет на космически кораб, наречен Moon Express. В момента учените създават екип за изучаване на покълването на растенията, които ще имат маса от само един килограм и ще бъдат засадени на Луната. Водата ще бъде добавяна към семената в модул след кацането и техният растеж ще бъде наблюдаван пет до десет дни в сравнение с контролирани на Земята семена.
НАСА казва, че експериментът ще бъде първия по рода си в друг свят и "важна първа стъпка в използването на растенията в подкрепа на човешкия живот".

реклама
реклама
реклама
Да избереш вярната посока Пласидо Доминго е рекордьор на... Зелена градина на покрива... Кулинарни изкушения със скариди 100 жени в безстрашна фотосесия Десетки възстановчици се... 46-ти пехотен Добрички полк... Канят ни на танцов спектакъл... 46-ти пехотен Добрички полк... Екзотични ритми от три... Българският филм „Урок“... Великата китайска стена... Родното място на Чингиз Хан... Далай Лама отпразнува... "Wave rider" - изложба за любовта,... 62-годишният модел Мари Хелвин с... Динозаврите на Спилбърг газят... Бийбър ще ходи на курсове за... Влаковете са най-романтичното... Нина Добрев взе награда за... Джулия Робъртс си мислела, че е... Едва половината от туристите... Конете комуникират с уши Марион Котияр иска да изиграе... Липсата на светлина в офиса... Руска контролна агенция... Уилям и Кейт ще почиват в... Хелън Мирън: Храната е любов Четирикраки показваха магарии... От 1960 г. размерът на обувките ни...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.