Кофеинови хапчета засилват паметта

Размер на шрифта: a | a | a 17:01 13 януари 2014
Един ден може да разчитаме на кофеиново хапче, за да засилим паметта си и да се събуждаме по-лесно. Това показва ново американско изследване. В изследването на направени тестове на мозъка на 160 души в продължение на 24 часа. Хората, които са приели кофеинови таблетки, са се представили много по-добре на тестовете на паметта.
Кофеинът може да има редица отрицателни ефекти, нервност и тревожност например, напомнят експертите.
В изследването са взели участие хора, които не приемат редовно кофеинови продукти. Били са взети проби от слюнката на участниците, които е трябвало да разгледат множество образи.
След 5 минути след като са разгледали картините, някои от участниците са изпили кофеинова таблетка от 200 милиграма, което се равнява на голяма чаша кафе, а други - таблетка без кофеин. Взети са проби от слюнката им след 1, 3 и 24 часа. На следващия ден и двете групи са били подложени на тест за способността да разпознават образи.
24 часа след началото на изследването, на участниците е била показана комбинация от вече показаните снимки, нови снимки и подобни на първите снимки. Повечето приели кофеинова таблетка са разпознали правилно подобните картини, но не са отговорили, че са същите.
"Използването на комбинация от вече показни снимки, нови снимки и подобни на първите снимки кара мозъка да вземе по-трудно решение - това, което наричаме модел на разделение. Моделът на разделение е процес, който се засилва от кофеина в нашия случай", обяснява проф. Майкъл Яса, ръководител на изследването.
Моделът на разделение представлява способността да се направи разлика между подобни, но не идентични обекти.
Предишните изследвания на ефекта на кофеина върху паметта не са показали значителни резултати при трайната памет. Това изследване е различно, защото хората са приели кофеина след, а не преди да опитат да запомнят показаните им образи.
"Смятаме, че 200 милиграма кофеин е полезно за хората, които не приемат редовно кофеин. Разбира се има и странични ефекти, например тревожност и нервност, за които не трябва да забравяме. Трябва внимателно да премерим рисковете и ползите", казва проф. Яса.

реклама
реклама
реклама
Да избереш вярната посока Пласидо Доминго е рекордьор на... Зелена градина на покрива... Кулинарни изкушения със скариди 100 жени в безстрашна фотосесия Десетки възстановчици се... 46-ти пехотен Добрички полк... Канят ни на танцов спектакъл... 46-ти пехотен Добрички полк... Екзотични ритми от три... Българският филм „Урок“... Великата китайска стена... Родното място на Чингиз Хан... Далай Лама отпразнува... "Wave rider" - изложба за любовта,... 62-годишният модел Мари Хелвин с... Динозаврите на Спилбърг газят... Бийбър ще ходи на курсове за... Влаковете са най-романтичното... Нина Добрев взе награда за... Джулия Робъртс си мислела, че е... Едва половината от туристите... Конете комуникират с уши Марион Котияр иска да изиграе... Липсата на светлина в офиса... Руска контролна агенция... Уилям и Кейт ще почиват в... Хелън Мирън: Храната е любов Четирикраки показваха магарии... От 1960 г. размерът на обувките ни...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.