"Киномания" 2013 - живот като на кино

Размер на шрифта: a | a | a 16:19 07 ноември 2013
"Както винаги в "Киномания" представяме програма, която е с актуални заглавия и горещи хитове, идващи от фестивалните афиши". Това каза Еми Азарян на пресконференцията преди откриването на фестивала.
"На тазгодишното издание можем да видим 70 филма. Програмата продължава най-доброто от традицията на "Киномания" – да показва най-интересното, непоказваното, а през тази година имаме и нова рубрика, която се казва "Живот като на кино". Тя представя интересни и значими личности, дали отражение в съвремието. През 2013 г. едно от новите неща е и надграждането на кулинарните филми. Те привлякоха зрителския интерес и затова тяхното място на прожекции ще бъде в по-голямо. "Киномания" София посреща световното кино", е тазгодишното мото на фестивала. През тези две седмици българският зрител ще има възможността да види най-горещите заглавия. Екипът и бюджетът ни са ограничени и се стремим да бъде насочен към показването на по-добри филми", каза още Еми Азарян.
Програматорът на "Киномания" Владимир Трифонов акцентира върху това, че благодарение на сътрудничеството с Израел ще бъде показан филмът "Балада за ридаещата пролет". Сред по-известните заглавия в програмата са "Летящата машина", "Валена, човек на надеждата", "Уби любимите си", "Паркленд", който е филм за убийството на Кенеди и ще бъде представен от американския посланик в България.
Ще бъдат прожектирани 6 филма от фестивала във Венеция и 2 филма от едни от най-престижните филмови фестивали, този в Торонто - "Път към Маракеш" и "Петата власт", който разказва историята на Джулиан Асандж.
Не са пропуснати и българските филми. Тази година акцентът ще бъде върху творчеството на Рангел Вълчанов с филмите "Индия завинаги" и съкратена версия на "Немирната птица любов". Същото така е организирана изложба с 49 фотоси на покойния режисьор, които са направени в работна обстановка. Ще бъде включен и филмът на Найо Тицин "Да разкриеш Саломе", както и "Чичо Тони, тримата глупаци и ДС".
"Днес продължаваме хубава традиция на "Киномания". Безсмислено е да се брои на колко години е тя, но се радвам, че тази традиция продължава, а миналата година направихме едно от най-успешните издания. Надявам се, че тази година "Кимомания" ще бъде също така успешна", заяви Ивайло Георгиев, председател на борда на директорите на НДК в оставка.
Организаторите добавиха, че "Киномания" се провежда със съдействието на Министерството на Културата, Националния Филмов център и Столична община, а тазгодишното издание е част от инициативата "София – Европейска столица на културата през 2019г.". Специални гости на пресконференцията бяха и представители на френския и италиански културен институт.
"Щастлив съм, че твърде скоро, след моето пристигане, се озовах в тази слънчева зала и то пред афишите, които са емблематични за френското кино. Усещам каква тежест е легнала върху моите плещи и на организаторите на "Френския филмов фестивал", който ще се проведе след 18 ноември. То е третото издание и е продължение на миналогодишното, на което имаше над 4 000 зрители. Тази година ще се опитаме да ги надхвърлим. Изборът ни да се присъединим към "Киномания" беше сполучлив, защото тя предлага добри филми и тласка нас да търсим също такива. Предлагаме "Синьото е най-топлият цвят" - филм, който получи Златната палма в Кан. Поради голяма полемика, която породи във Франция, препоръчваме да се гледа и в България", каза директорът на Френския културен институт Гийом Робер.
"За мен като представител на италианското посолство е винаги голямо удоволствие да идвам на срещите на "Киномания". Това е есенен фестивал, но е огрян от лъчите на слънцето. Той представя иновациите на света в България. Тази година Италия има силно присъствие, защото по повод 20 години от смъртта на Фредерико Фелини, представя ретроспективен филм. Фелини е класик, но тематиката му е актуална и днес, и във всяко време. Ще бъде представен и документалния филм "Странно е да се казващ Фредерико". Чрез него ще видим по-различна гледна точка за великия режисьор. Входът за него е свободен и по този начин искаме да направим подарък на българската публика", каза Анна Амендоачи от Италианския културен институт, след което представи биографията на Фредерико Фелини.

реклама
реклама
реклама
Да избереш вярната посока Пласидо Доминго е рекордьор на... Зелена градина на покрива... Кулинарни изкушения със скариди 100 жени в безстрашна фотосесия Десетки възстановчици се... 46-ти пехотен Добрички полк... Канят ни на танцов спектакъл... 46-ти пехотен Добрички полк... Екзотични ритми от три... Българският филм „Урок“... Великата китайска стена... Родното място на Чингиз Хан... Далай Лама отпразнува... "Wave rider" - изложба за любовта,... 62-годишният модел Мари Хелвин с... Динозаврите на Спилбърг газят... Бийбър ще ходи на курсове за... Влаковете са най-романтичното... Нина Добрев взе награда за... Джулия Робъртс си мислела, че е... Едва половината от туристите... Конете комуникират с уши Марион Котияр иска да изиграе... Липсата на светлина в офиса... Руска контролна агенция... Уилям и Кейт ще почиват в... Хелън Мирън: Храната е любов Четирикраки показваха магарии... От 1960 г. размерът на обувките ни...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.