Изложба на Моне се откри в Шанхай

Размер на шрифта: a | a | a 18:09 12 март 2014
Стотици любители на изкуството от Китай се редиха с часове на опашки в шанхайски търговски център, за да видят произведения на френския импресионист – Клод Моне. Това е най-голямата негова изложба, организирана в страната. В нея са включени 40 произведения на Клод Моне, взети назаем от частния музей "Мармотан Моне" в Париж, подредени в хронологичен ред. Представени са и някои произведения от емблематичните му серия "Водни лилии", съобщава сайтът Artprice.
Организаторите се надяват, че между 200 000 и 300 000 души ще видят изложбата по време на трите месеца, в която тя е отворена. Въпреки това, посещаемостта ще бъде ограничена до 3000 души на ден, поради съображения за сигурност. "Слушал съм много за произведенията на Моне и нямах търпение да ги видя със собствените си очи", споделя посетител.
Изложбата е представена в подземния етаж на търговския център "K11 Art Mall" в Шанхай, където има колекции от дизайнерски бутици и кафенета, осеяни с различни произведения на изкуството. Клод Моне, който умира през 1926 г., е един от създателите на импресионизма и неговите серии с гигантски картини на "Водни лилии" са едни от емблематичните за изкуството на 20 век.
"K11 се намира в сърцето на града, близо до хората и ние целим изкуството на Моне да достигне до хора, които традиционно не посещават музеи", заяви заместник-директорът на музея "Мармотан Моне" – Мариан Матю. Според организаторите, изложените произведения представляват около половината от колекцията на Моне в музея "Мармотан".
Изложбата е част от поредица от събития, свързани с отбелязването на 50-тата годишнина от установяването на дипломатически отношения между Франция и Китай.
Картини на Моне преди това са били показвани в континенталната част на Китай, в специална изложба, посветена на импресионистите от 2004 г. Експозицията в Шанхай е първата в страната, изцяло посветена на творбите на Моне, и ще продължи до 15 юни.

реклама
реклама
реклама
Да избереш вярната посока Пласидо Доминго е рекордьор на... Зелена градина на покрива... Кулинарни изкушения със скариди 100 жени в безстрашна фотосесия Десетки възстановчици се... 46-ти пехотен Добрички полк... Канят ни на танцов спектакъл... 46-ти пехотен Добрички полк... Екзотични ритми от три... Българският филм „Урок“... Великата китайска стена... Родното място на Чингиз Хан... Далай Лама отпразнува... "Wave rider" - изложба за любовта,... 62-годишният модел Мари Хелвин с... Динозаврите на Спилбърг газят... Бийбър ще ходи на курсове за... Влаковете са най-романтичното... Нина Добрев взе награда за... Джулия Робъртс си мислела, че е... Едва половината от туристите... Конете комуникират с уши Марион Котияр иска да изиграе... Липсата на светлина в офиса... Руска контролна агенция... Уилям и Кейт ще почиват в... Хелън Мирън: Храната е любов Четирикраки показваха магарии... От 1960 г. размерът на обувките ни...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.