Япония чества деня на традиционната кукла

Размер на шрифта: a | a | a 16:23 03 март 2014
С хиляди кукли, подредени на няколко етажа, в японския град Кацура отбелязаха вчера Деня на традиционната японска кукла, който се чества на 3 март.
Характерното за празника е, че на този ден куклите не само се излагат на червения килим, но и се поставят на видно място в дома, за да пазят обитателите му от зли духове.
Традиционният ден на куклите бележи своето начало от стара традиция, носеща името Хина Мацури, в превод - празник на момичетата.
Куклите от Страната на изгряващото слънце са изключително разнообразни. Видовете варират от такива, които представляват деца и бебета, до миниатюри, изобразяващи членове на императорския двор, войни, герои от вълшебни приказки и японската митология, но характерното за тях е, че много рядко се срешат кукли, които изобразяват демони.
В началото куклите са били изработвани, за да служат за игра на малките. Освен че са подарявани на празнични поводи, куклите са използвани и на религиозни церемони. Вярвало се е и в това, че те пазят децата.
Каракури се наричат големите кукли с музикален механизъм. "Гошо", в превод дворец или императорски двор, са малки и дебели кукли с форма на бебета. Имат бяла кожа и представляват момче и момиче с тържествени облекла и аксесоари. В началото куклите "Гошо" са изработвани за подаръци в императорския двор.
"Хина" са онези кукли, създадени за празника Хина Мацури. Характерното при тях е, че могат да бъдат изработени от различни материали, но класическата кукла "Хина" е с пирамидална форма и най-често се изработва от няколко пласта текстилни материали, а пълнежът й е от слама или дървени стърготини. Главата на "Хина" е изработена от дърво, а очите й са от стъкло, като за коса на куклата се използва или човешка коса, или коприна.
Куклите "Муша" изобразяват войни. За изработката им се използват същите материали като при "Хина", но тяхната конструкция е по-сложна. Куклите представят мъж и жена войн, които са изправени или качени на кон и носят оръжие.
"Ичимацу" са малки момчета и момичета. Те са с правилни пропорции, а кожата им е с нормален телесен цвят. Първите кукли от този вид са направени в чест на японски актьор от 18 век. В началото куклите представят големи хора, но след 19 век придобиват формата на деца.
Куклите "Кокеши" съществуват от 150 години и произхождат от северната част на остров Хоншу. В началото те са изработвани за децата на селяните. Нямали са нито ръце, нито крака. Куклата е имала голяма глава и цилиндрично тяло. "Кокеши" представляват малки момичета и днес са сред най-купуваните сувенири от туристите.
Куклите "Дарума" са с червени тела и бели лица. Изобразяват свещеника, който е основател на течението Дзен в будизма преди 1500 години. За куклите "Дарума" се вярва, че носят късмет и окуражават хората да постигнат своите цели.

реклама
реклама
реклама
Да избереш вярната посока Пласидо Доминго е рекордьор на... Зелена градина на покрива... Кулинарни изкушения със скариди 100 жени в безстрашна фотосесия Десетки възстановчици се... 46-ти пехотен Добрички полк... Канят ни на танцов спектакъл... 46-ти пехотен Добрички полк... Екзотични ритми от три... Българският филм „Урок“... Великата китайска стена... Родното място на Чингиз Хан... Далай Лама отпразнува... "Wave rider" - изложба за любовта,... 62-годишният модел Мари Хелвин с... Динозаврите на Спилбърг газят... Бийбър ще ходи на курсове за... Влаковете са най-романтичното... Нина Добрев взе награда за... Джулия Робъртс си мислела, че е... Едва половината от туристите... Конете комуникират с уши Марион Котияр иска да изиграе... Липсата на светлина в офиса... Руска контролна агенция... Уилям и Кейт ще почиват в... Хелън Мирън: Храната е любов Четирикраки показваха магарии... От 1960 г. размерът на обувките ни...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.