Гени на потомците на динозаврите крият лечебна тайна

Размер на шрифта: a | a | a 18:13 14 юли 2014
Благодарение на генетичния материал от живите наследници на динозаврите – като крокодили и гущери, учените са на прага да открият тайната на възстановяването. Това твърдят специалисти от университета в Манчестер.
Динозаврите, които са обитавали земта преди около 10 млн. години, имали вродената способност да се лекуват сами от наранявания и различни болести. Тяхната ДНК съдържа тайна, с чиято помощ хората могат да се спасят от бактериални инфекции, рак и други опасни заболявания, твърдят учените. Изследванията на университета в Манчестер били извършени върху останките на горгозаурус, който е починал преди 72 млн. години в Северна Америка. Високият 8,5 метра звяр няколко месеца преди кончината си се сдобил с увреждания, които са непреодолими за всяко човешко същество. Но това се удало на динозавъра, поради което учените са на мнение, че са на крачка от откриване на тайната на възстановяването, която се крие в неговите гени. Това най-вероятно ще стане благодарение на генетичния материал от наследниците на динозавъра днес – гущерите и крокодилите.
"Патологията на динозаврите ни дава възможност да се запознаем с биологията и физиологията на измрелите видове. Изучаването на антителата у роднините на динозаврите би могла да доведе до развитие на лечения, които могат да помогнат на имунната система", е мнението на д-р Фил Менинг от университета в Манчестер. Според неговите думи изследвания горгозаурус, който е предшественик на страховития тиранозавър, е оцелял въпреки бактериална инфекция, получена след счупване на крайници, ребра и опашка, след което получил и тумор. Любопитното е, че всичките болежки показват признаци на излекуване. Учените вярват, че тези възможности са запазени и в наследниците на древните животни и благодарение на тях могат да бъдат открити възможности за лечение и на хората.

реклама
реклама
реклама
Да избереш вярната посока Пласидо Доминго е рекордьор на... Зелена градина на покрива... Кулинарни изкушения със скариди 100 жени в безстрашна фотосесия Десетки възстановчици се... 46-ти пехотен Добрички полк... Канят ни на танцов спектакъл... 46-ти пехотен Добрички полк... Екзотични ритми от три... Българският филм „Урок“... Великата китайска стена... Родното място на Чингиз Хан... Далай Лама отпразнува... "Wave rider" - изложба за любовта,... 62-годишният модел Мари Хелвин с... Динозаврите на Спилбърг газят... Бийбър ще ходи на курсове за... Влаковете са най-романтичното... Нина Добрев взе награда за... Джулия Робъртс си мислела, че е... Едва половината от туристите... Конете комуникират с уши Марион Котияр иска да изиграе... Липсата на светлина в офиса... Руска контролна агенция... Уилям и Кейт ще почиват в... Хелън Мирън: Храната е любов Четирикраки показваха магарии... От 1960 г. размерът на обувките ни...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.