Велизар Панев взе златния медал на капсулен револвер

В палитрата от униформи бяха и облеклата на егерски стрелци

С двата си медала Снежана Иванова показа, че и дамите не отстъпват в точния мерник

Дивият Запад също достойно “присъстваше” на турнира в Добрич Снимки Григор Маринов

Десетки възстановчици се включиха в националния турнир по стрелба с историческо оръжие

Размер на шрифта: a | a | a 18:53 04 октомври 2015
Автор: Пламен Николов
Над 50 участници събра второто издание на националния турнир по стрелба с историческо оръжие “Найден Николов – Войводата”. Уникалната по рода си за България надпревара се организира от Регионален клуб “46-ти пехотен Добрички полк” на Национално дружество “Традиция”. Идеята за туртира е на председателя на добричкия клуб д-р Добрин Добрев. Събитието, което е на път да се превърне в ежегодно е в памет на големия реконструктор и патриот Найден Николов. Второто издание бе двойно по-масово в сравнение с прощъпулника на турнира преди година. Включиха се представители на регионалните клубове на НД “Традиция” от Добрич, Велики Преслав, Шумен, София, Плевен, Велико Търново, Русе, Етрополе, клуб “Миноносец Дръзки” – Варна, Уестърн клуб от София.
На турнира присъства и председателят на Национално дружество “Традиция” о.р. полк. Агоп Казасян.
Регламентът предвиждаше да се стреля само с реплики на оръжия с предно зареждане. Зрителите имаха възможността да видят пълни копия на оръжейни системи, ползвани в периода от 14-ти до 19-ти век. По този начин бе представена историята на огнестрелното оръжие от неговото възникване до навлизането на патронните пушки и пистолети. О.р полк. Върбан Минев показа едни от най-интересните образци. Негово притежание е реплика на фитилна пушка от 14-ти век – едно от първите огнестрелни оръжие, което се е появило на Балканите по време на турското нашествие. Другият експонат, който привлече вниманието на зрителите е аркебузът, навлязъл във въоръжението в Европа през 15-ото столетие. Това оръжие е с усъвършенствана система на възпламеняване и постепенно измества фитилните пушки. Аркебузите са били на въоръжение и в Османската империя и са използвани по нашите земи в продължение на два века, до появата на кремъчното оръжие. В унисон с представените оръжия, полк. Минев бе облечен с униформа на еничар от личната гвардия на падишаха.
Задължително изискване към участниците бе да са в облекла, съответстващи на епохата, в която е ползвано преднопълнещото оръжие. Това даде възможност на зрителите да видят пъстра палитра от носии и униформи. Акцентът естествено бе върху българската история. Чрез облеклата на участниците бяха представени хайдушкото движение, организираните национално освободителни борби и Руско-турската освободителна война. Можеха да се видят пищни хайдушки носии, четнически униформи, носени от участниците в Априлското въстание, арнаутско облекло. Кирил Бързаков от РК “46-ти пехотен Добрички полк” се появи с македонска носия, представяйки по този начин борбите на ВМРО за освобождение на останалите под турско робство след Берлинския договор български земи. Не бяха забравени и значими моменти от световната история. Председателят на добричкия военноисторически клуб д-р Добрин Добрев се появи в униформа на егерски стрелец от Австро-унгарската армия по времето на Наполеоновите войни. “46-ти Добрички полк” е колективен член на чешката реконструкторска организация “10-ти Егерски батальон” и наши представители участват във възстановки на битките край Аустерлиц и Зноймо, поясни д-р Добрев. Той участва в състезанието с егерски щуцер – кремъчна пушка, използвана масово по време на Наполеоновите войни. В егерска униформа бе и Цветелин Радулов от Русе. Колорит сред участниците внесоха двама представители на варненския клуб “Миноносец “Дръзки”, които се появиха облечени като католически свещеници. Кюретата и падретата са имали съществена роля в завоюването на Новия свят от европейците и не по-зле от войниците са владеели оръжието, поясни Петър Петров от военноисторическия клуб в морската столица. Не бе забравен и Дивият Запад – участници от различни клубове се появиха в облекла на каубои и стреляха с револвери от средата на 19-ти век. Интересен образец от тази епоха бе револверната пушка. Естествено, не мина и без клубните униформи на “46-ти пехотен Добрички полк”, който въведе кубанското казачество в българската военноисторическа реконструкция.
Състезателите упражниха точността си в пет дисциплини. Разстоянието до мишената бе 25 м., като всеки участник имаше право на по пет изстрела.
Представителите на “46-ти Добрички пехотен полк” взеха първите места в три от петте дисциплини и завоюваха общо 7 медала. Надпреварата бе изключително оспорвана, като в три случая двама състезатели имаха по еднакъв брой точки. Членове на добричкия клуб взеха златните медали в най-трудните дисциплини – кремъчно оръжие. Георги Харитов заслужено спечели първото място на кремъчна пушка. Другите два медала отидоха при Бисер Белчев /сребро/ и Христофор Йонов /бронз/. На кремъчен пистолет победата бе за Деян Дечков от “46-ти Добрички пехотен полк”. Второто място бе поделено от 18-годишния добричлия Галин Георгиев и Христофор Йонов от “Миноносец “Дръзки”. Бронзът отиде при д-р Димитър Димитров от регионалния клуб на “Традиция” в Плевен. Третият златен медал, останал в Добрич бе за Велизар Панев в дисциплината капсулен револвер. Той остави зад себе си Мирослав Сланев от РК “Седми пехотен преславски полк” и Венцислав Петев от уестърн клуба в София, които спортсменски си разпределиха сребърния и бронзов медал, завършвайки стрелбата с еднакъв брой точки. Христофор Йонов спечели златото в дисциплината капсулна пушка, но другите два медала останаха в Добрич. Те бяха за д-р Добрин Добрев /сребро/ и Снежана Иванова /бронз/. Йордан Йорданов стана победител на капсулен пистолет. Сребърният медал в тази дисциплина заслужи Снежана Иванова, а бронзовият отиде при Христо Станев.
След края на турнира участниците бяха зарадвани и с една от запазените марки на “46-ти пехотен Добрички полк” – фланкировката /бойни умения/ с казашки шашки, разработена от Снежана Иванова. Демонстрацията бе направена от най-младите членове и кандидат-членове на добричкия военносторически клуб – Зорница Върбанова /на 16 години/, 14 –годишния Никола Димов, Галин Георгиев  и Десислава Добрева / 18 г./ и Георги Харитов.
Турнирът премина при отлична организация и безукорно спазване на правилата за безопасност. Успешно проведеното мероприятие за пореден път затвърди престижа на “46-ти пехотен Добрички полк” като един от елитните военноисторически клубове в страната.
реклама
реклама
реклама
Да избереш вярната посока Пласидо Доминго е рекордьор на... Зелена градина на покрива... Кулинарни изкушения със скариди 100 жени в безстрашна фотосесия 46-ти пехотен Добрички полк... Канят ни на танцов спектакъл... 46-ти пехотен Добрички полк... Екзотични ритми от три... Българският филм „Урок“... Великата китайска стена... Родното място на Чингиз Хан... Далай Лама отпразнува... "Wave rider" - изложба за любовта,... 62-годишният модел Мари Хелвин с... Динозаврите на Спилбърг газят... Бийбър ще ходи на курсове за... Влаковете са най-романтичното... Нина Добрев взе награда за... Джулия Робъртс си мислела, че е... Едва половината от туристите... Конете комуникират с уши Марион Котияр иска да изиграе... Липсата на светлина в офиса... Руска контролна агенция... Уилям и Кейт ще почиват в... Хелън Мирън: Храната е любов Четирикраки показваха магарии... От 1960 г. размерът на обувките ни... Вин Дизел: "Бързи и яростни 7"...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.