БАН разработи нановлакна, които могат да свържат Земята с Луната

Размер на шрифта: a | a | a 18:23 09 юни 2014
Само 3 грама от нановлакната, разработени от учените в Лаборатория "Биоактивни полимери" към БАН, са достатъчни, за да свържат Земята с Луната, разстоянието между които е около 384 хил. км., съобщиха от академията.
Иновативните материали от природни и синтетични полимери, получени от тези свръхтънки влакна чрез авангардната нанотехнология "електроовлакняване", са с възможности за широко приложение в областта на медицината, отбраната, козметиката, електрониката, земеделието и др. Те могат да се използват за лечение на рани, подложки за тъканно инженерство, импланти, специални защитни военни облекла и др.
Нановлакната и изработените от тях материали бяха представени днес на специална изложба в сградата на БАН, която е посветена на 145-годишнината на Академията и на 25-годишнината на Лаборатория "Биоактивни полимери". Експозицията бе открита от Председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров и чл.-кор. Илия Рашков, под чието ръководство в лабораторията се разработва иновативната технология.
Технологията "електроовлакняване" се прилага от учените в лабораторията от 10 години чрез уникални собствени апаратури, които позволяват да се отлага микро- или нановлакнест нетъкат текстил върху определена повърхност с различна големина и форма. Чрез електроовлакняване е възможно да се направи превръзка директно върху открита кожна рана. Процедурата не е болезнена и позволява в превръзката да се вложат подходящи лекарствени средства, които да въздействат възможно най-ефикасно върху наранения участък. От друга страна материалите са много ефективни и в потискането на развитието на патогенни бактерии.
Новите полимерни материали могат да се използват широко и в селското стопанство, като в тях се включват полезни за растенията микроорганизми и се овлакняват корените, стъблата и листата на различни земеделски култури. Така растенията се предпазват от различни вредители и неблагоприятни външни условия, без да се пречи на тяхното подхранване, тъй като материалът е пропусклив за торовите разтвори.
Към момента с тези материали у нас се работи само на ниво експериментална дейност, но според учените от Лаборатория "Биоактивни полимери" практическото им приложение е напълно възможно в близко бъдеще и е въпрос на инвестиция от страна на индустрията. Учените продължават да работят върху различни области на реализация на своите разработки чрез намирането на различни решения за усъвършенстване на апаратурите за електроовлакняване.

реклама
реклама
реклама
Да избереш вярната посока Пласидо Доминго е рекордьор на... Зелена градина на покрива... Кулинарни изкушения със скариди 100 жени в безстрашна фотосесия Десетки възстановчици се... 46-ти пехотен Добрички полк... Канят ни на танцов спектакъл... 46-ти пехотен Добрички полк... Екзотични ритми от три... Българският филм „Урок“... Великата китайска стена... Родното място на Чингиз Хан... Далай Лама отпразнува... "Wave rider" - изложба за любовта,... 62-годишният модел Мари Хелвин с... Динозаврите на Спилбърг газят... Бийбър ще ходи на курсове за... Влаковете са най-романтичното... Нина Добрев взе награда за... Джулия Робъртс си мислела, че е... Едва половината от туристите... Конете комуникират с уши Марион Котияр иска да изиграе... Липсата на светлина в офиса... Руска контролна агенция... Уилям и Кейт ще почиват в... Хелън Мирън: Храната е любов Четирикраки показваха магарии... От 1960 г. размерът на обувките ни...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.