България кандидатства в конкурса “Европейско дърво на годината 2014“

Размер на шрифта: a | a | a 15:14 17 февруари 2014
Автор: ДТ
Областсна администрация Добрич призовава жигелите на региона да подкрепят кандидатурата на България в конкурса “Европейско дърво на годината 2014”. Страната ни се включи в надпреварата със Старият бряст в Сливен. Брястът се състезава с дървета от девет европейски държави и към момента води в класацията. Гласуването ще продължи до 28 февруари, а церемонията по нажраждаването ще се състои на 19 март в Брюксел.   
Старият бряст в Сливен е природен феномен - полски бряст на възраст над 1100 години, остатък от Великата Българска гора, която се е простирала от Родопите до Черно море. Дървото притежава внушителни размери - 10 метра височина и обиколка от 5,65 метра.
Вековното дърво в центъра на Сливен е един от общоприетите символи на стародавния град под Сините камъни. Повече от хиляда години живата му тъкан е свидетел на времето, а корените му са вплетени в съдбата на българската земя. Изправено като самотен воин, останал от някогашната древна гора, с непонятната упоритост и устойчивост на природен стожер, то е накарало камъка и бетона да отстъпят със страхопочитание. Нещо повече - сякаш централното градско пространство на Сливен е подредено от бряста. Величествената му снага пленява погледа на всеки гост, а за сливенци е своеобразно светилище и бащино огнище, откъдето тръгват много начала, най-вече спомени и срещи.
Гласуването се осъществява на сайта treeoftheyear.org. Директна връзка за гласуване може да се намери в интернет страницата на Областна администрация-Добрич. При подаване на вота трябва да потвърдите избора си чрез писмото, което ще получите на електронната си поща. Може да се гласува и с пощата, която Facebook автоматично генерира на всеки свой потребител. Всеки може да я види в профила си, в графа „За мен" - Контакти. След като се гласува, в кутията със съобщения се появява писмо в папка „Други", което трябва да се отвори в пълен размер, за да се появи линка за потвърждение на гласа.

реклама
реклама
реклама
Да избереш вярната посока Пласидо Доминго е рекордьор на... Зелена градина на покрива... Кулинарни изкушения със скариди 100 жени в безстрашна фотосесия Десетки възстановчици се... 46-ти пехотен Добрички полк... Канят ни на танцов спектакъл... 46-ти пехотен Добрички полк... Екзотични ритми от три... Българският филм „Урок“... Великата китайска стена... Родното място на Чингиз Хан... Далай Лама отпразнува... "Wave rider" - изложба за любовта,... 62-годишният модел Мари Хелвин с... Динозаврите на Спилбърг газят... Бийбър ще ходи на курсове за... Влаковете са най-романтичното... Нина Добрев взе награда за... Джулия Робъртс си мислела, че е... Едва половината от туристите... Конете комуникират с уши Марион Котияр иска да изиграе... Липсата на светлина в офиса... Руска контролна агенция... Уилям и Кейт ще почиват в... Хелън Мирън: Храната е любов Четирикраки показваха магарии... От 1960 г. размерът на обувките ни...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.