46-ти пехотен Добрички полк участва и във възстановка за Съединението

Размер на шрифта: a | a | a 19:45 07 септември 2015
Автор: Пламен Николов
12 възстановчици от елитния военноисторически клуб “46-ти пехотен Добрички полк” на Национално дружество “Традиция”  взеха участие в пресъздаване на събитията в местността “Марашка кория” край Шумен, свързани със Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Организатор на възстановката бе Регионалният клон на НД “Традиция” в Шумен, с финансовата подкрепа на Общината в града. В пресъздаването на събитията се включиха над 60 възстановчици от клубовете на НД “Традиция” в Шумен, Велики Преслав и Русе, както и от Родолюбив комитет “Кан Крум Страшний”. 
През август 1885 г. в местността “Марашка кория” княз Александър Батенберг присъства на военни маневри, в които участват 6000 бойци от Българската земска войска, както е била наречена армията ни по онова време. При него се явяват пратеници на Българския таен революционен комитет, който работи в останалите като автономни на султана български земи за Съединенито на Източна Румелия с Княжество България. Някои от тогавашните управници са смятали, че “не е дошло времето” за обединение на разпокъсаното от Берлинския договор Отечество, настоявали са да се изчака, обезпокоени от реакцията на Турция и Великите сили. Тези опасения е имал и князът. Но двете делегации, пристигнали от Източна Румелия успяват да убедят Батенберг, че моментът е назрял и трябва да се действа, за да се поправи извършената 7 години по-рано несправедливост. След като се уверява, че Съединението е желано и чакано от целокупния български народ, в началото на септември 1885 г. Александър Батенберг дава подкрепата си за историческия акт и приема да стане княз на обединените Северна и Южна България. От местността “Марашка кория” начело на 2-ри конен Шуменски полк князът поема към Пловдив, за да огласи явно подкрепата си за Съединението.
Възстановчиците от “46-ти Добрички пехотен полк”  показаха пред над 100 зрители някои от запазените марки на клуба. Председателят д-р Добрин Добрев, Кирил Бързаков, Деян Дечков и 16-годишната Зорница Върбанова бяха в конния ескорт на княза, затвърждавайки реномето на добричкия клуб като единствения в страната, развиващ активно ездата като елемент от военноисторическата реконструкция. Шестима членове на “46-ти Добрички пехотен полк” представиха достиженията в строевата подготовка, облечени в униформите на кубанското казачество – още един от патентите на местния военноисторически клуб. Възстановчици от Добрич се представиха и в драгунски и опълченски униформи.
С възстановката на събитията в Марашката кория бе отдадена дължимата почит към предците ни, осъществили Съединението, отстоявано след това на бойното поле, един акт, който е дело изцяло на българския народ, без никаква помощ отвън и без одобрението на Великите сили.
реклама
реклама
реклама
Да избереш вярната посока Пласидо Доминго е рекордьор на... Зелена градина на покрива... Кулинарни изкушения със скариди 100 жени в безстрашна фотосесия Десетки възстановчици се... Канят ни на танцов спектакъл... 46-ти пехотен Добрички полк... Екзотични ритми от три... Българският филм „Урок“... Великата китайска стена... Родното място на Чингиз Хан... Далай Лама отпразнува... "Wave rider" - изложба за любовта,... 62-годишният модел Мари Хелвин с... Динозаврите на Спилбърг газят... Бийбър ще ходи на курсове за... Влаковете са най-романтичното... Нина Добрев взе награда за... Джулия Робъртс си мислела, че е... Едва половината от туристите... Конете комуникират с уши Марион Котияр иска да изиграе... Липсата на светлина в офиса... Руска контролна агенция... Уилям и Кейт ще почиват в... Хелън Мирън: Храната е любов Четирикраки показваха магарии... От 1960 г. размерът на обувките ни... Вин Дизел: "Бързи и яростни 7"...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.