ВМРО припомня унизителния Ньойски диктат с факелно шествие

Размер на шрифта: a | a | a 15:39 24 ноември 2016
Автор: ДТ
За 18 поредна година ВМРО – Добрич организира факелно шествие по повод годишнината от унизителния за България Ньойски диктат. На 25 ноември в центъра на Добрич членове и симпатизанти на родолюбивата организация ще излязат с факли, за да покажат, че несправедливостта не е забравена. Същевременно родолюбците ще сведат глави пред саможертвата на героите, загинали точно преди 100 години по добруджанските полета за свободата на Добруджа, както и на стотиците хиляди, сражавали се в Първата световна война за обединението на земите населени с българи под общата държавна стряха.
Във факелното шествие тази година ще се включи и Ангел Джамбазки – евродепутат и заместник председател на ВМРО.
Шествието ще тръгне от градинката пред храм “Свети Георги” в 18 ч. на 25 ноември. Участниците ще преминат по бул. “25-ти септември” и ул. “Независимост”, като ще поднесат цветя пред барелефа на полк. Борис Дрангов и кръста на загиналите в Добричката епопея. По този начин родолюбците ще почетат подвига на падналите за освобождението на Добруджа. Шествието ще завърши пред паметника на генерал Иван Колев.
На 27 ноември 1919 г. в парижкото предградие Ньой е подписан мирен “договор”, с който страните победителки в Първата световна война извършват жестока несправедливост спрямо Отечеството ни. От България са откъснати изконни земи, повечето от които и до ден днешен не са в пределите на Родината. В чужди ръце остават Западните български покрайнини, Беломорието , Македония. Люлката на българската държава на Балканите – Добруджа е върната под румънска окупация. Около 2 милиона наши сънародници попадат под чужда власт и са преследвани заради българското си съмосъзнание. България е принудена да плаща огромни репарации и в следващите години е съсипана икономически.
И днес национално отговорните сили, младите родолюбиви българи от ВМРО заявяват ясно и категорично, че няма да забравим и няма да простим това че откъснаха жива плът от България, че разделиха майки от деца, бащи от синове, братя от сестри.
По традиция всяка година факелното шествие на ВМРО протича под определен наслов, с който патриотите заявяват свои позиции, свързани със съвременното развитие и бъдещето на Отечеството. Тази година насловът е “Заедно за България”. С него искаме да напомним на нашите сънародници за завета на Кубрат, за девиза, изписан върху сградата на парламента – “Съединението прави силата”. Приканваме всички български родолюбци да се включат в шествието. Нека покажем, че за нас България е над всичко и сме готови да загърбим дребните си различия и да  дадем всичко в името на Родината, както са го правили нашите предци.

реклама
реклама
реклама
„Рецепта” за живот: Най-важно... Забравеното детство Спазвайте противопожарните... Областният управител изказа... Започна електронния прием в... Добричлийка грабна среброто на... Проект за младежки аварийни... Подготвят 130 безработни за... Увеличава се броят на... Обучават над 300 безработни в... Предложения за побратимяване с... Предложения за побратимяване с... Нова съдебна зала работи в... Общината предприема стъпки за... Представиха националните... В европейската седмица на... Педагози от Помощното училище... Ученици от ПМГ "Иван Вазов"... Община Добрич набира заявления... Дариха велосипеди на децата от... “Преименуваха” парка на Добрич Пункт за ненужни за... Още две нови електронни услуги... 60 000 лв. влагат в детска... Почистват част от подлезите в... Продължава работата по проекта... Почистват проблемните зони по... Туристите да внимават за... Водни игри за децата от “Еко... 89 проби за растителни мазнини...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.