Кметът Йордан Йорданов /вляво/ и екипът му залагат на активен диалог с гражданите Снимка Григор Маринов

Намалелите приходи от продажби на имоти ограничават възможностите на общинския бюджет

Граждани и кметски екип заедно обсъдиха как ще се харчат парите от хазната на Добрич през 2016 г.

Размер на шрифта: a | a | a 19:24 11 януари 2016
Автор: Пламен Николов
Резултатите от публичното обсъждане на бюджета на Община град Добрич, проведено в края на ноември 2015 г. бяха обсъдени вчера на повторна среща между граждани и кметския екип. За пръв път от години насам обществеността в града ни прояви засилен интерес към изготвянето на общинския бюджет за следващата година. Постъпиха десетки предложения, които в рамките на изминалия месец и половина са обсъдени от експертите в общинска администрация и в постоянните комисии на местния парламент.
Кметът на Добрич Йордан Йорданов отчете като изключително добър знак гражданската активност при обсъждането на бюджета. Градоначалникът за пореден път декларира намеренията на новия кметски екип да работи в непрекъснат диалог с гражданите, да управлява прозрачно и да взема решения след допитване до общественото мнение. Йордан Йорданов сподели, че част от идеите на граждани, които са обсъдени от администрацията и Общинския съвет, са получени на електронна поща, други са поставени по време на приемните дни на кмета и екипа му. В бъдеще ще направим още по-активен диалога с гражданите, ще даваме периодични отчети за изпълнението на общинския бюджет, които ще бъдат максимално опростени и ясни за гражданите, придружени със съответната подходяща визиуализация, каза още кметът на Добрич.
След направения анализ на постъпилите предложения, част от тях ще бъдат финансирани. Одобрение от кметския екип са срещнали и идеи, за които на този етап не могат да се осигурят бюджетни средства. Макар да не са залегнали засега в бюджета, тези идеи могат да намерят реализация при евентуална актуализация в зависимост на това как се движи изпълнението на приходната част. За други идеи пък ще се търсят начини за финансиране извън бюджетната рамка.
Кметът Йордан Йорданов припомни, че при заложени 2 милиона лева приходи от продажба на общински имоти за изминалата година, са постъпили едва 670 000 лв. Това неизпълнение на приватизационната програма ограничава възможностите на тазгоздишния бюджет. Намалелия интерес към закупуване на общински имоти е принудило кметския екип да занижи прогнозита за 2016 г. с 20-30 процента. При евентуално преизпълнение на част от приходните пера, ще се търсят начини за финансиране на полезните инициативи, категоричен бе градоначалникът.

Възстановяват конкурса “Сарандев” и хоровия фестивал “Маестро Захари Медникаров”

20 000 лв. са планирани в Програмата за развитие на туризма за възстановяване на поп-рок конкурса “Сарандев”. Като начало тази година ще бъде организиран конкурс за млади изпълнители, а впоследствие ще се търсят възможности за възстановяване на “Сарандев” в цялостния му вид. Средствата ще дойдат от туристическите такси, които Общината събира. Годишно те възлизат на 20 000 лв. Останалите 20 000 лв. ще се инвестират в мероприятия, целящи привличане на туристи и популяризиране на Добрич като туристическа дестинация. Идеи в тази насока има – като например направа на рекламни материали, специализиран сайт и др.  На предстоящата сесия на местния парламент ще бъде сформиран Консултативен съвет по туризъм, който ще решава как да се харчат парите от туристически такси, поясни Елка Димова – зам.-кмет “Финанси и управление на общинската собственост”.
Ще бъде възстановен и хоровият фестивал “Маестро Захари Медникаров”, стана ясно вчера. Предложението е на Фондация “Приятели на България”, която държи правата за феста. В рамките на културния календар на Общината са предвидени 5 000 лв. за хоровия фестивал.

Тротоарите по ул. “Хан Тервел” няма да бъдат завършени

Започналата през миналата година подмяна на амортизираните тротоари по ул. “Хан Тервел”,  за която бяха отпуснати 60 000 лв. и те стигнаха за по-малко от половината улица, няма да завърши през 2016 г. Обектът не е включен в капиталовата програма, гласи отговорът на Община Добрич на предложението, внесено от живеещи в квартала. Не са предвидени и средства за изграждане на тротоар по ул. “Орфей” в отсечката между улиците “Димитър Ковачев” и “Бойчо Огнянов”. Искането за осигуряване на средства за рехабилитация на улиците “Черно море”, “Чайка”, “Гривица” и “Хан Крум” на този етап е оставено без движение заради честите ВиК-аварии. За ремонт на тези улици може да се мисли след реализацията на проекта за воден цикъл, е становището на общинска администрация. Местният лидер на БСП Мая Димитрова, която е вносител на предложението, настоя да се потърсят възможности поне за текущи ремонти по четирите улици, които са в окаяно състояние.
Удовлетворено е искането на Илиян Колев за осигуряване на средства – 204 000 лв. за рехабилитация на улиците “Вежен” и “Разлог”. Предвидено е и обособяване на зона за паркиране в района на западния подход на градския парк “Свети Георги”. Теренът е общински и извън обхвата на парка. За обособяването на паркинг са предвидени 20 000 лв.
Искането на председателя на Общинския съвет Иво Пенчев за осигуряване на столове и микрофони за нуждите на местния парламент е оставено за решение по усмотрение в рамките на осигурения за нуждите на съветниците бюджет от 50 000 лв. Ще бъде предоставен един преносим компютър за Общинския съвет. На този етап няма възможност за заделяне на средства за основен ремонт на заседателната зала на местния парламент.
Финализирането на дейностите по изграждане на блок “Добруджа” на този етап не може да се реализира, защото разрешението за строеж е изтекло. Осъществен е конкакт с проектантите за актуализация на количествено-стойностните сметки, без каквато е невъзможно да се заложат средства в бюджета.
Не е одобрена идеята за поставяне на светофарна уредба по ул. “Отец Паисий” в района на пазара, тъй като е сметнато, че тя ще затормози и без това натовареното движение в района. Търсят се възможности за облекчаване на трафика по улицата. Не е намерено засега и работещо решение за преместване на пешеходната пътека, която в момента е точно на входа на новоизграденото кръгово кръстовище.
На този етап не може да бъде даден и отговор на предложенията за закупуване на “паяк” за неправилно паркирани автомобили и електронни автомати за таксуване в “Синята зона”. Планира се извършването на проучване за ползите от осигуряване на “паяк” – това означава анализ на необходимостта от охраняем паркинг за автомобилите на нарушителите и на съотношението приходи/разходи. Икономически неизгодна засега е и идеята за електронно таксуване в “Синята зона”. Един апарат струва около 10 000 лв., а и те работят само с бариера, което създава допълнителни трудности при разполагането им.

Неразрешим за момента е и въпросът с вкарването в регулация на местността “Лозята”

Разрешаването на проблема, който от години тормози живеещите във все по-популярната и застроявана крайградска вилна зона, минава през изготвянето на действащ Общ устройствен план на Добрич. От администрацията напомнят, че в бюджета за 2016 г. са предвидени 255 952 лв. за изработка на плана. След като той стане факт, ще могат да се предприемат действия за вкарване на “Лозята” в регулация. Живеещи във вилната зона са поставили въпроса и за сметоизвозването и осигуряването на осветление в района. От Общината отговарят, че е сключен договор с “Комунал ефект” ЕООД за организиране на сметосъбирането и сметоизвозването.
Без конкретен отговор е оставено предложението за изграждане на покрит Кооперативен пазар с надземен паркинг за 4 милиона лева. Тези пари няма как да се осигурят от общинския бюджет. Предстои изработването на цялостна концепция за Кооперативния пазар.

Няма пари за програма “Инвитро”

Няма възможност за заделяне на средства за Общинска програма “Инвитро”. Предложението бе да се осигурят 25 000 лв., които да се предоставят за подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми. За ДТ кметът Йордан Йорданов сподели, че се търсят други възможности за реализиране на идеята.
През 2016 г. не се предвижда и създаване на общински фондове за подпомагане на социално слаби. В Общината функционират звена за оказване подкрепа на хора в неравностойно положение, общинската социална политика предвижда и привличане на финансиране по европроекти. В процес на рацработка е Общинска стратегия за социални услуги за периода 2016 – 2019 г., в която ще бъде дадена оценка на необходимостта от разкриване на хосписи и кризисен център за пострадали от домашно насилие.
Заради липса на свободен бюджетен ресурс не е удовлетворено и искането за увеличаване на средствата за Комисията по онкологични заболявания в Диагностично-консултативен център-2. И тази година тя ще разчита на 25 000 лв. от местния бюджет. Заради липса на средства няма начин да се осигурят и 700 000 лв. за закупуване на рентгенов апарат за скопични изследвания и мамограф в ДКЦ-2. Поради същата причина са отказани и 120 000 лв. на добричката болница за ремонти на отделения и закупуване на апарати за хемодиализа. Няма нормативно основание и за поисканото от ръководството на болницата облекчение от 50 процента за местните данъци и такси.
Предвидени са пари за проектиране на

основен ремонт на къщата-музей “Адриана Будевска”.

Заложената сума за проекта е 5 000 лв. Къщата е паметник на културата с национално значение и ремонтни дейности могат да се извършват само с разрешение на Министерството на културата. След изготвяне на проекта, той ще бъде представен в министерството за съгласуване.
10 000 лв. са предвидени и тази година в общинския бюджет за финансиране издаването на книги, свързани с културата и Историята на Добруджа.
Община Добрич ще предостави временна финансова помощ на Народно читалище “Йордан Йовков” в размер на 46 837 лв., за да може културната институция да започне изпълнението на спечеления проект за енергийна ефективност.
Община Добрич е кандидатствала за финансиране в размер на 86 500 лв. за отбелязване на 100-годишнината от Добричката епопея. Средствата могат да се осигурят от Националния инициативен комитет за отбелязване на годишнината от Първата световна война, който разполага с ресурс от 400 000 лв. Тепърва предстои да стане ясно каква част от тези пари могат да се привлекат за честванията в Добрич. Предвидено е заделяне на средства в резервния фонд на общинския бюджет, с които евентуално да се дофинансират инициативите за отбелязване на годишнината.

реклама
реклама
реклама
„Рецепта” за живот: Най-важно... Забравеното детство Спазвайте противопожарните... Областният управител изказа... Започна електронния прием в... Добричлийка грабна среброто на... Проект за младежки аварийни... Подготвят 130 безработни за... Увеличава се броят на... Обучават над 300 безработни в... Предложения за побратимяване с... Предложения за побратимяване с... Нова съдебна зала работи в... ВМРО припомня унизителния... Общината предприема стъпки за... Представиха националните... В европейската седмица на... Педагози от Помощното училище... Ученици от ПМГ "Иван Вазов"... Община Добрич набира заявления... Дариха велосипеди на децата от... “Преименуваха” парка на Добрич Пункт за ненужни за... Още две нови електронни услуги... 60 000 лв. влагат в детска... Почистват част от подлезите в... Продължава работата по проекта... Почистват проблемните зони по... Туристите да внимават за... Водни игри за децата от “Еко...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.