“Пътуване...” на Здравко Тошев се откри в галерията

Две годишнини отбелязва творецът през 2014-а

Размер на шрифта: a | a | a 20:08 02 септември 2014
Автор: Галина Михайлова
След 65 години житейски път и 44 години преподавателска и творческа дейност добруджанецът Здравко Тошев ни повежда на поредното “Пътуване...” с цветове и образи, вдъхновени от гледките, на които се е наслаждавал през последните 18 месеца. Изложбата се откри вчера в Художествената галерия на Добрич. Тя включва 30 картини, изпълнени с маслени бои.
Здравко Тошев сподели, че на платната е пресъздал впечатленията си от пътуванията из страната и екскурзиите с учениците си от СОУ “Петко Р. Славейков”. Вдъхновение за работата му са морето, широките добруджански полета, градовете, църквите в тях и др. Творецът споделя, че повод за творчество може да бъде дори един отворен или затворен прозорец към света, към нас самите. Определя общото настроение на включените в изложбата картини като жизнерадостно. Те отразяват едно търсене на красотата на природата, особено на морето и добруджанската шир, които Тошев определя като най-голямо вдъхновение за себе си. Сред образите, които посетителя ще открие в картините му са и цветята на прозореца – като символ на дома.
Тошев активно е участвал във всички национални изложби, организирани през тази година. Предстои да представи три свои творби и „Биенале на малките форми” Плевен – 2014.
Здравко Тошев е роден през 1949 година в Добрич. Завършва Учителски институт “Св. Св. Кирил и Методий” в град Дупница за подготовка на учители със специалност “Изобразително изкуство. Придобива бакалавърска степен, а по-късно става и магистър в Шуменския университет “Еп. Константин Преславски”. От 2009 г. е главен учител в СОУ “Петко Р. Славейков”. Член е на Дружеството на художниците в Добрич. През годините има подредени много самостоятелни изложби в Шумен, Трявна, Художествената галерия в Добрич и др. Със свои творби е участвал в редица групови изложби, сред които са експозициите в Бургас, Велико Търново, Добрич, Шумен, Плевен и др. За творческата и преподавателската си дейност е отличаван с множество награди.
Изложбата под надслов „Пътуване....” ще продължи до 20 септември.
реклама
реклама
реклама
Талантите от фестивала... Редят ретроспективна изложба... Фотографска изложба на Мариета... Концерти в Добрич и Балчик за 70... Джаз концерт поднася трио в... Джаз концерт поднася трио в... Музикалната култура на далечни... Деца от ДГ „Славейче” с първа... Четирима майстори на графиката... Културен афиш Изложба „Различните форми на... "Златна книга за Златна... Трио „София класик” гостува в... За пети път ще се проведе феста... Премиера на „Това съм аз, това... Богата на събития Национална... Куклен спектакъл за Mаша и... Страстната седмица - изпълнена... Наградиха таланти от студио... Коледен концерт изнесе... Младежки център стартира... Талантливо момиче от Добрич... Музикално-поетично матине в... Международен пленер “Мистика... Група “Епизод” с концерт за... Старите книги на добричлии... Седем приза получиха таланти... Изложба на тема „Лято“... Изложба на стари български... Димитър Минков от Добрич взе...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.