НД „Традиция” дари над 100 български книги на сънародниците ни в Молдова

Размер на шрифта: a | a | a 22:03 05 ноември 2014
Автор: Пламен Николов
Дарение от над 100 български книги за бесарабските българи, живеещи в Молдова направи Национално дружество „Традиция”. Родолюбивият жест е осъществен по инициатива на  регионалните клубове „46-ти пехотен Добрички полк” и „31-ви Силистренски пехотен полк – Железен” в Добрич и Силистра.  Дарението бе обявено в Деня на народните будители по време на проведената във Варна среща на живеещите извън пределите на Отечеството сънародници. В морската ни столица си дадоха среща две организации на българската диаспора. Там бе проведена петата сесия на Световният парламент на българите зад граница, в който участваха представители и на Асоциацията на българите по света.
Книгите бяха предадени на сънародниците ни в Молдова от Красимир Димитров – представител на РК „46-ти пехотен Добрички полк”. Сред заглавията могат да се открият исторически изследвания, художествена литература, произведения на български класици. Книгите са осигурени и подбрани от Валентин  Петков от РК „31-ви пехотен Силистренски полк – Железен”.
При посещенията в Молдова ми направи впечатление, че български книги се съхраняват под стъклен похлупак в музеите на читалищата в населените места, в които живеят компактни маси наши сънародници. Оказа се, че книги на роден език трудно достигат до сънародниците ни в Бесарабия и това налага да се съхраняват грижливо. Заради недостига им те се предоставят рядко за ползване у дома. Затова решихме да организираме това дарение, за да получат възможност българите в Молдова шанса да научат повече за българската история и да се докоснат до шедьоврите на родната литература, сподели Красимир Димитров.
По време на Световния конгрес на българите по света бе прожектиран и филма „Българският Великден 1876”, заснет по време на мащабната историческа възстановка на Априлското въстание, проведена в Добрич на 19 април 2014 г. Нашата цел е да събудим българския дух и любовта към историята сред подрастващите. Народните будители не са били само хора на словото, много от тях активно са се включвали и в националноосвободителните борби.  Едно дете или юноша ще бъде истински българин завинаги, когато преживее емоцията от докосването до историческо оръжие, до „дядовата” пушка или сабя и види с очите си как са били облечени и оборудвани дедите ни, когато са проливали кръвта си за свободата – тези преживявания са незабравими и така децата се възпитават в любов към българското, сподели Красимир Димитров пред световния конгрес на българите по света.
Книгите бяха връчени на проф. Николай Димитриевич Куртев – член на Управителния съвет на Българската община в Република Молдова /БОРМ/ и Нина Топалова – секретар на БОРМ.
По време на проведения във Варна форум добричката фирма „Българска шевица” ЕООД организира изложба на народни носии от различни етнографски области на българското землище. Фирмата е специализирана в изработката на народни носии и аксесоари, от естествени материали – пълни копия на автентичните облекла на дедите ни. В „Българска шевица”  се шият и част от униформите на добричките възстановчици.

реклама
реклама
реклама
Талантите от фестивала... Редят ретроспективна изложба... Фотографска изложба на Мариета... Концерти в Добрич и Балчик за 70... Джаз концерт поднася трио в... Джаз концерт поднася трио в... Музикалната култура на далечни... Деца от ДГ „Славейче” с първа... Четирима майстори на графиката... Културен афиш Изложба „Различните форми на... "Златна книга за Златна... Трио „София класик” гостува в... За пети път ще се проведе феста... Премиера на „Това съм аз, това... Богата на събития Национална... Куклен спектакъл за Mаша и... Страстната седмица - изпълнена... Наградиха таланти от студио... Коледен концерт изнесе... Младежки център стартира... Талантливо момиче от Добрич... Музикално-поетично матине в... Международен пленер “Мистика... Група “Епизод” с концерт за... Старите книги на добричлии... Седем приза получиха таланти... Изложба на тема „Лято“... Изложба на стари български... Димитър Минков от Добрич взе...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.