Пред децата застанаха персонажи от различни епохи в хилядолетната ни история

Стрелба с лък бе една от атракциите

Цветелин Радулов от Русе за втори път представи експонати от личната си колекция в Добрич

Над 100 деца присъстваха на впечатляващ урок по история

Малчуганите изживяха незабравим ден, докосвайки се до миналото на народа ни

Размер на шрифта: a | a | a 21:30 27 април 2014
Автор: Пламен Николов
Впечатляващ урок по история организираха за децата на Добрич възстановчиците от Регионалния клон “46-ти пехотен Добрички полк” на Национално дружество “Традиция” и фирма “Рекар”, стопанисваща стрелбището в града ни и конната база към него. Това е второто мероприятие от кампанията, която преди две седмици стартира местния клуб на родолюбивата организация. Чрез нетрадиционни и атрактивни за децата инициативи възстановчиците се опитват да провокират у подрастващите интереса към българската история. На открития урок присъстваха над 100 деца – основно от ОУ “Стефан Караджа” и СОУ “Дора Габе”. Организиран бе и музей на открито с над 100 експоната на исторически оръжия от Средновековието до края на 19-ти век от личната колекиця на Цветелин Радулов от Русе. Любопитната експозиция гостува за втори път в града ни в рамките на седмица.
11 реконструктори се превъплатиха във воини от различни епохи. Живото представяне на облекло и въоръжение обхвана почти цялата ни хилядолетна история. Представени бяха оръжие и оборудване от Средновековието до времената на социализма и Българската народна армия. Пръв пред детската публика застана средновековен воин, оборудван с ризница, шлем, меч и лък. Оръжията са изработени прецизно и точно пресъздават оригиналите, ползвани от дедите ни преди 1000 години. Представено бе и хайдушкото движение. Децата имаха възможност нагледно да видят как са изглеждали народните закрилници – облечени в характерни за епохата времена и въоръжени с кремъчни или капсулни пушки и приспособленията за тях, с ятаган и боен нож – каракулак. Борбите за национално освобождение бяха представени посредством облекло и оръжие на участниците в Априлското въстание. Последва онагледяване и на руско-турската война от 1877-78 г. посредством персонаж на български опълченец с легендарната пушка “Крнка” и на руски кубански казак, въоръжен с неизменната шашка и “Бердана” – едно от най-добрите огнестрелни оръжия на 19-ти век. Следващият песонаж, който застана пред децата бе от Балканските войни – известни с масовото участие на народа ни в стремежа му да обедини всички български земи в една държава. Акцентирано бе, че въоръжението и облеклото до голяма степен са било закупувани със средства на самите войници – обикновени български младежи и мъже, които не са жалили нито сили, нито пари, нито живота си в името на постигането на националния идеал. Малчуганите можаха да видят как е изглеждал българският войник и по време на Първата световна война, донесла на армията ни непреходна бойна слава, макар и завършила с трагични за България последици. Не бе пропуснато и участието на страната ни в най-големия военен конфликт в човешката история – Втората световна война. Децата можеха да видят легендарния “Шмайзер” и пълното оборудване, което са носили техните прадядовци, участвали в тежките сражения от заключителния етап на войната. Представена бе и офицерска униформа от Българската народна армия по време на комунистическия режим, когато въпреки политическите оттенъци страната ни е разполагала с многобройна, добре въоръжена и боеспособна армия.   
След кратката разходка през вековете, децата получиха възможност да разгледат музея на открито, да пипнат всяко едно от показаните автентични оръжия, да се облекат като средновековни воини.  Обособени на групи, учениците, посетили открития урок се запознаваха с всеки отделен период. Възстановчиците с удоволствие разказваха на децата подробности от най-важните събития, свързани с отделните епохи и отговаряха на въпросите им свързани с представените оръжия и исторически предмети. Стрелбищният комплекс на фирма “Рекар” бе огласен от изстрели, доказващи, че старите оръжия са в отлично състояние благодарение на любовта и грижите, с които техните собственици се отнасят към тези материални свидетелства за историята ни. Децата имаха възможност да яздят кон или пони и да стрелят с лък. Със сигурност за всички участници в открития урок съботния ден ще остави трайни впечатления. А ако децата бъдат провокирани да отделят време, за да обогатят знанията си за българската история, целта на организаторите ще бъде постигната и положените от тях усилия напълно оправдани.

реклама
реклама
реклама
Талантите от фестивала... Редят ретроспективна изложба... Фотографска изложба на Мариета... Концерти в Добрич и Балчик за 70... Джаз концерт поднася трио в... Джаз концерт поднася трио в... Музикалната култура на далечни... Деца от ДГ „Славейче” с първа... Четирима майстори на графиката... Културен афиш Изложба „Различните форми на... "Златна книга за Златна... Трио „София класик” гостува в... За пети път ще се проведе феста... Премиера на „Това съм аз, това... Богата на събития Национална... Куклен спектакъл за Mаша и... Страстната седмица - изпълнена... Наградиха таланти от студио... Коледен концерт изнесе... Младежки център стартира... Талантливо момиче от Добрич... Музикално-поетично матине в... Международен пленер “Мистика... Група “Епизод” с концерт за... Старите книги на добричлии... Седем приза получиха таланти... Изложба на тема „Лято“... Изложба на стари български... Димитър Минков от Добрич взе...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.