Тази вечер е първата премиера на спектакъла “Албена” на добричка сцена.

Добричкият театър празнува 85-ия си рожден ден

В златната среда сме след години на тежка криза, заяви директорът Иван Мандев

Размер на шрифта: a | a | a 20:23 11 юни 2014
Автор: Галина Михайлова
Театърът “Йордан Йовков” в Добрич отбеляза тази година 85 години от създаването си. Изненадата към добруджанци по този повод е подготвяния от месеци спектакъл “Албена” на Певеца на Добруджа – Йордан Йовков, чиято първа премиера е тази вечер.
Началото на театъра в Добрич е сложено през 1928 г., когато Атанас Попов създава студио „Съгласие“. Южна Добруджа по това време е под румънска окупация и появата на този задграничен български театър към Българското културно общество в Добрич е сериозно постижение. Сред първите постановки на студио “Съгласие” са „Топаз“ от Марсел Паньол, „Чест“ от Зудерман, „Боряна“ от Йордан Йовков, „Вражалец“ от Ст. Л. (Стеле) Костов. За известно време театралното студио е закрито от румънските власти, защото е било единствения институт, в който се е говорило на чист литературен български език. Около 1943 г., след възвръщането на Южна Добруджа към България, е открито отново. В развитието си добричкия театър преминава различни нива и е общински, държавен, репертоарен театър, а през 1997 г. става приемаща сцена. Така след 17 години метаморфози, от март тази година е държавен репертоарен театър. Това се случи благодарение на усилията на целия екип, след като в продължение на 4-5 години бяхме Театрално-продуцентски център. Сега добричкия театър зае мястото, което заслужава, защото ДТ “Йордан Йовков” е в златната среда на българския татър, каза директорът Иван Мандев. През последните години ДТ “Йордан Йовков” има годишно по около 20 000 зрители, а намерението за тази година е да се привлекат общо около 23 000. Представленията на театралния състав на ДТ “Йордан Йовков” са основно в града, но се правят и турнета. Обикновено добричките театрали гостуват на сцени в Пловдив, Стара Загора и Русе. На добричка сцена пък в последните години изнасят представления Народния театър, Младежкия театър, Театъра на армията и др.
В бъдеще намеренията са в театъра в Добрич да работят общо 36 човека. Сега те са 25, като 13 от тях са актьори. Целта е само актьорския състав да се увеличи на 16 души, за да има добри предпоставки за ефективна работа и активна театрална дейност.
Преживяхме дълга мъчителна криза след 1997 г., каза още Иван Мандев. Добричкият театър мина през много трудности, включително и със сградния фонд. Но с помощта на делегирания бюджет, който бе въведен преди четири години, театърът започна да се възражда. Бюджетът за миналата година например е 468 000 лв. Материалната база в един момент бе в толкова лошо състояние, че се вървеше към провал на театрален сезон. Но за около 4,5 години вложихме към 800 000 лв. собствени средства и резултатите са налице, заяви Мандев. Единствено преди 4 години са отпуснати целево средства от финансовото министерство за озвучаване и осветление на голямата зала в театъра. Там са направени и някои подобрения със собствени ресурси.
Със собствени средства са осигурени всички необходими условия за комфортна работа за актьорите и приятно изживяване на зрителите в камерната зала, която разполага със 131 места. Голяма радост за нас е, че публиката оцени условията ни, а и обича театъра. Резултатът е, че хората все по-осезаемо се завръщат в театъра, коментира директорът.
Като театрален афиш програмата само за тази година е да има шест премиери. Спектакълът “Албена” е третата поредна. Продължението на така наречения “български сезон” продължава с четвъртото заглавие - мюзикъла “Вражелец” от Стеле Костов. Моноспектакълът “Гошо Железничаря” в изпълнение на  актьора Николай Урумов е също в тазгодишната програма на добричкия театър. Невероятните истории на Гошо Железничаря са разказани в книгата “Убийте артиста!” на директора на плевенския театър Илко Иларионов. “Гошо Железничаря” е едно продължение на традициите на другия много успешен моноспектакъл на Николай Урумов “Лалугер”. Спектакълът ще бъде поставен на сцената на добричкия театър от Бина Желязкова и ще бъде игран и на други сцени. Сред постиженията на добричкия театър са и няколко първи награди на театрални форуми. А моноспектакъла “Лалугер” на Николай Урумов достигна и до театралната сцена на Сидни, напомни Мандев. Според него,  “Албена” от Йовков е една много приятна изненада за добричлии. Билети за първата премиера днес вече са разграбени, но все още има места за втората премиера, която ще бъде на 19 юни. С удоволствие каним добричлии, защото представлението на 19 юни ще бъде и последната премиера преди лятната ваканция на театъра, която започва от 16 юли, добави директорът.
Режисьор на спектакъла “Албена” е Пламен Панев. Участват актьорите Камелия Тодорова, Пламен Маринов, Владимир Цветков, Красимир Демиров, Радомир Андонов, Петър Петков, Бистра Боева, Валери Марков, Владимир Трендафилов, Ема Георгиева, Соня Георгиева, Любов Николова, Георги Калчев.


реклама
реклама
реклама
Талантите от фестивала... Редят ретроспективна изложба... Фотографска изложба на Мариета... Концерти в Добрич и Балчик за 70... Джаз концерт поднася трио в... Джаз концерт поднася трио в... Музикалната култура на далечни... Деца от ДГ „Славейче” с първа... Четирима майстори на графиката... Културен афиш Изложба „Различните форми на... "Златна книга за Златна... Трио „София класик” гостува в... За пети път ще се проведе феста... Премиера на „Това съм аз, това... Богата на събития Национална... Куклен спектакъл за Mаша и... Страстната седмица - изпълнена... Наградиха таланти от студио... Коледен концерт изнесе... Младежки център стартира... Талантливо момиче от Добрич... Музикално-поетично матине в... Международен пленер “Мистика... Група “Епизод” с концерт за... Старите книги на добричлии... Седем приза получиха таланти... Изложба на тема „Лято“... Изложба на стари български... Димитър Минков от Добрич взе...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.