Добричкият орган празнува четвъртвековен юбилей

Размер на шрифта: a | a | a 16:45 29 септември 2013
Автор: Мария Славова
През 80-те години на миналия век сред културната общественост на Добрич възниква идеята, че за обогатяването на музикалния живот на града е потребно  в новостроящата се по това време зала „Георги Кроснев” (сега зала „Добрич”) да се постави орган. Ръководството на града взима присърце това предложение и с решение на Окръжния съвет за култура през 1983г. започват преговори с органостроителната фирма  “Alexander Schuke Orgelbau - Potsdam” (ГДР). Тази фирма е построила през 1973г. органа в зала „България” и е авторитетно предприятие с респектираща близо 200-годишна история (основано през 1820 г). Сериозно участие в изработката на инструмента взимат и добричлии.  Във в. „Добруджанска трибуна” от 4 октомври 1988г. четем: „стоманената конструкция и дървеният корпус на инструмента са направени от специалисти и работници от МЗПРК и СП „Бряст”. Спазени са всички технически изискания и органостроителите от ГДР не скриха удовлетворението си от този факт при приемането на конструкцията.”
ЦЕЛИЯТ ТЕКСТ НА ТОЗИ МАТЕРИАЛ МОЖЕТЕ ДА НАМЕРИТЕ В ПЕЧАТНОТО ИЗДАНИЕ НА ВЕСТНИК "ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА" В БРОЯ ОТ 30 СЕПТЕМВРИ.
Проф. Нева Кръстева ще изпълни органови шедьоври от немските барокови майстори Дитрих Букстехуде и Йохан Себастиан Бах, а също и две хорални обработки на Йоханес Брамс.
Концертът ще се състои в зала „Добрич” на 1 октомври – международния ден на музиката. Началото е в 18 часа. Заповядайте!

реклама
реклама
реклама
Талантите от фестивала... Редят ретроспективна изложба... Фотографска изложба на Мариета... Концерти в Добрич и Балчик за 70... Джаз концерт поднася трио в... Джаз концерт поднася трио в... Музикалната култура на далечни... Деца от ДГ „Славейче” с първа... Четирима майстори на графиката... Културен афиш Изложба „Различните форми на... "Златна книга за Златна... Трио „София класик” гостува в... За пети път ще се проведе феста... Премиера на „Това съм аз, това... Богата на събития Национална... Куклен спектакъл за Mаша и... Страстната седмица - изпълнена... Наградиха таланти от студио... Коледен концерт изнесе... Младежки център стартира... Талантливо момиче от Добрич... Музикално-поетично матине в... Международен пленер “Мистика... Група “Епизод” с концерт за... Старите книги на добричлии... Седем приза получиха таланти... Изложба на тема „Лято“... Изложба на стари български... Димитър Минков от Добрич взе...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.