В ателието на Антония Заверджиева – Ней

Усещането да си на правилното място

Родената в Добрич и реализирала се в България и Франция художничка споделя за себе си

Размер на шрифта: a | a | a 19:42 02 януари 2014
-Г-жо Заверджиева, разкажете за себе си. От кога се занимавате с рисуване?
-С рисуване се занимавам от дете. Семейството ми насърчаваше интереса и любопитството ми към всичко, което ме караше да го претворявам в картини. След завършване на гимназия, записах френска филология, но влечението ми към изкуството надделя и след втората година напуснах университета и отидох в Пловдив в школата за самодейни кадри – специалност “Сценография”.
-Накъде Ви поведе мечтата след специализацията в Пловдив?
-10 години аз търсех правилното място, в правилното време и правилния път, който извървях из театралните коридори на страната, из ателиетата. Работих в Окръжен софийски театър – база Ботевград като художник изпълнител – ръководител ателие, като художник в добричкия театър, в аранжорско ателие, две години към “Балкантурист” в Албена пак като художник (там създадох първата частна галерия с много клиенти, повечето от скандинавските страни), в Младежкия дом като сценограф на декори и костюми.
-Една част от живота Ви е минал и все още минава във Франция. С какво се наложихте там?
-През 1991 г. заминах за Франция, установих се в град Компиен, близо до Париж. Градът е известен с многото старинни църкви и замъци, като този на Наполеон. Влязох в контакт с художниците от града и се включих в тяхната Асоциация на художниците към кметството. Започнах с платна. Всяка есен в Компиен се провежда Салон на месец октомври. Моето първо участие беше през 1993 г., където бях удостоена с поощрителна награда. А през 1997 г. взех първа награда и медал на града. Същевременно получих предложение за преподавател на курс по пастел в Асоциацията. През 2003 г. отново спечелих същия приз и медал и така се наложих като художник живописец. Участвала съм и в училищни проекти, организирани от Министерството на просветата за изработване на паравани. Заредиха се и множество участия през годините в парижки галерии.
-Кои са нещата, които пораждат идеите Ви за сюжет в платната?
- Заобикалящата среда, природата около Компиен ме вдъхновява. Тя е много красива и впечатляваща. Предпочитам големия формат. Любовта към сценографията никога не ме е напускала, затова в платната ми присъстват декорите в театъра, сценописите и параваните, които продължават да се харесват в Париж – най-вече фигуративната живопис – балет, цирк.
- А цветовете, които определят Вашата живопис?
- Много цветове, преобладава топлата гама, ярките и живи цветове.
- Животът Ви подчинен ли е на тези цветове?
- Не. Предпочитам белите пространства.
- С кое свое постижение се гордеете през всичките тези години?
- С всяко свое постижение се гордея, с всичко което е излязло от мен – преживяно, изстрадано, израдвано и най-вече с ателието, което сама си направих и организирах, доставяйки всички машини, целия инструментариум от Франция.
- Кое наложи настоящото Ви занимание – рисуване на тениски?
- Това не е нещо ново. Аз имам създадена марка от 2005 г. Всяка повърхност ме аспирира – мебели, чанти, тениски. Работя с щампи и с рисуване на ръка. Колкото до настоящото ми занимание в България – модата го налага. Търсенето на рисувани тениски е голямо както във Франция, така и в България, особено сред младите.
- Вашата формула за оцеляване в днешно време?
- Да продължа да работя това, което обичам, да не губя вярната посока и както казах в началото на разговора ни – да съм в правилното време и в правилния път. Искам да осъществя две от своите мечти – да направя книжка с илюстрации със стихове на френски и български език и музикален спектакъл с декори.  
- Кои са чертите, които определят вашия характер?
- Не мога точно да ги формулирам. Може би любознателност и ясен светоглед.
- Вашият девиз?
- Не прави на другите това, което не искаш на теб да ти направят.
- Пожелайте нещо на нашите читатели.
- Да са с отворени очи към красотата, към изкуството, към живота.
 Разговаря Анна Бербенкова

реклама
реклама
реклама
Талантите от фестивала... Редят ретроспективна изложба... Фотографска изложба на Мариета... Концерти в Добрич и Балчик за 70... Джаз концерт поднася трио в... Джаз концерт поднася трио в... Музикалната култура на далечни... Деца от ДГ „Славейче” с първа... Четирима майстори на графиката... Културен афиш Изложба „Различните форми на... "Златна книга за Златна... Трио „София класик” гостува в... За пети път ще се проведе феста... Премиера на „Това съм аз, това... Богата на събития Национална... Куклен спектакъл за Mаша и... Страстната седмица - изпълнена... Наградиха таланти от студио... Коледен концерт изнесе... Младежки център стартира... Талантливо момиче от Добрич... Музикално-поетично матине в... Международен пленер “Мистика... Група “Епизод” с концерт за... Старите книги на добричлии... Седем приза получиха таланти... Изложба на тема „Лято“... Изложба на стари български... Димитър Минков от Добрич взе...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.