Задържаха възрастен италианец за изнасилване на малолетно момиче

Размер на шрифта: a | a | a 21:11 18 юли 2013
Автор: Пламен Николов
Окръжният съд в Добрич наложи постоянна мярка за неотклонение “задържане под стража” на 66-годишния италиански гражданин Ренато Заго. Той е уличен в изнасилване на ненавършило 14 години момиче. Гаврата с девойката е извършена на 16 юни 2013 г. в дома на италианеца в Каварна. Ренато Заго живее в добруджанския крайморски град от февруари 2013 г., роден е в Милано и е пенсионер. Чужденецът е задържан за изнасилването на малолетното момиче на 11 юли и тогава Районният съд в Каварна му е наложил най-тежката мярка за неотклонение. Италианецът обжалва пред окръжните съдии с искане да бъде освободен от следствения арест. Адвокатът му пледира за домашен арест, като посочи, че не са събрани категорични доказателства за вината на подсъдимия. Защитата поиска да се направи анализ дали показанията, дадени от пострадалата и нейни приятели – също малолетни са достоверни или са плод на детска интерпретация. Ренато Заго притежавал фирма за търговия с автомобили и имот в Каварна, където се бил установил да живее постоянно. Обвиняемият страдал от сериозни заболявания, които били несъвместими с престоя му в Следствения арест, пледира защитата.
Окръжните съдии приеха, че с оглед събраните по делото доказателства искането за промяна на мярката за неотклонение е неоснователно. Може да се направи обосновано предположение, че той е автор на деянието, в което е обвинен. Чужденецът примамил момичето в дома си и се съвъкупил с него против волята му. Съдът намира, че съществува реална опасност италианецът да се укрие или да извърши друго престъпление. Магистратите приеха, че имотното състояние на обвиняемия няма отношение към постановяването на мярка за неотклонение. Ренато Заго притежава лична карта на гражданин на Италия и адресна регистрация там, затова съдът допусна възможността той да напусне пределите на Република България, за да избегне наказателно преследване. По повод твърденията за тежко заболяване, съдебният състав посочи, че по делото не са представени доказателства за това, а при евентуално заключение на вещи лица, че престой в следствения арест би застрашил живота и здравето на обвиняемия, наложената му мярка за неотклонение би могла да бъде заменена с по-лека.
Предвид престъплението, в което е обвинен италианецът наличните доказателства и за други извършвани от него престъпни деяния, както и факта, че по-голяма част от свидетелите са малолетни, с неизградена и неукрепнала психика и лесно манипулируеми, съдът намира, че са налице данни за опасност обвиняемият да стори и друго престъпление, а именно срещу правосъдието.
Решението на окръжните съдии е окончателно.

реклама
реклама
реклама
Съдът остави в ареста... Отново пияни и дрогирани... Спипаха наркодилъри Младеж пострада в катастрофа с... Пратиха банков служител зад... Условна присъда и пробация... Добричлия е с комоцио след... Задържаха млада жена заради... Осъдиха условно производител... Крадец с богато досие се... В Добричко хванаха нарко група... В Балчик заловиха непълнолетни... Бизнесмен от Варна загина при... Осъдени в Холандия наши... Пуснаха от ареста... Осъдиха условно крадец Условни присъди получиха... Двама пострадаха в катастрофа Условна присъда получи крадец... Хванаха крадец Седемгодишно румънче бере душа... Спипаха трима с минимално... 33-годишен моторист от Добрич... 80-годишна пострада пресичайки... Пиян шофьор загуби контрол и се... Двама в нетрезво състояние и... Заловиха жена взела 135 лв. от... Изловиха двама с канабис и... Отново пияни зад волана в Добрич Трима пострадали и един...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.