Разкрити са опити за измама със земеделски земи чрез "бели петна"

Министерство на земеделието изпрати 79 сигнала до прокуратурата, подготвя промени в закона

Размер на шрифта: a | a | a 18:30 22 август 2017
Автор: ДТ
Министерството на земеделието и храните (МЗХ) е предало на прокуратурата 79 случая на опит за измама с хиляди декари земеделски земи. Те са регистрирани в областите Добрич, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Монтана, Разград, Русе, Силистра, Смолян, Шумен и Ямбол, съобщиха от агроведомството.
Такива опити се правят почти всяка година при заявяване за подпомагане на площите за следващата стопанска година и са свързани основно с т.нар. "бели петна". Това са земи, чиито собственици не подават заявления за подпомагане и съответно не получават евросубсидии. За да не пустеят, тези "бели петна" се дават за обработване на големите арендатори, които по закон са длъжни да преведат средната рента за ползването им по сметка на съответната община. Така, ако един ден собственикът на имота реши да си потърси парите, има възможност да си ги получи. Допустимият срок е 5 години.  За порочната практика допринася вратичка в Закона за арендата в земеделието, която била направена в последния ден от работата на 43-ото Народно събрание. Поправката предвиждала да отпадне изискването за представяне на скица за имотите при регистрирането на договор за аренда в службата по вписванията, която доказва собствеността, твърдят потърпевшите. Не стана ясно как нотариус е заверил договор за аренда без да присъства собственикът на имота. 
Проверките са по сигнали на общинските служби по земеделие. Те са подадени заради неясна връзка на наемателя на земята със собственика й. 
На други места измамите с "белите петна" стават по друга схема. Арендаторите имат списък със собствениците на такива имоти и ги издирват за сключване на едногодишни договори. В случаите обаче, когато въпросните собственици не могат да бъдат намерени (а вероятно и не са търсени), се подписват договори от тяхно име, без да им се плаща рента и най-вероятно и без да превеждат парите по общинската сметка. 
За да защити интересите на собствениците, още при първите сигнали за опити за измама, министърът на земеделието Румен Порожанов разпореди на областните дирекции "Земеделие" всички договори, представяни за регистрация в общинските служби по земеделие, да бъдат проверени за връзката на наемодателя със собствеността на имота или наличието на пълномощно от собственик. Когато такава връзка не е установена, служителите на общинска служба по земеделие искат от вносителите на договора за регистрация да представи допълнителни доказателства. Ако не могат да направят това, общинска служба по земеделие не регистрира договорите и уведомява районната прокуратура. За коректните стопани обаче искането на допълнителни документи означаваше ново разкарване по администрации и разходи за вадене например на удостоверение за наследници. С изискването на допълнителните документи МЗХ твърди, че е предотвратило възможността да бъдат регистрирани фалшиви договори за аренда. Освен това са предотвратени и случаи, в които биха се създали условия за спор за право на ползване между договори, сключени със собственици и такива с наемодател, който не е бил упълномощен. За да не се допускат в бъдеще подобни случаи, се подготвят законодателни промени, които предстои да бъдат публикувани за обществено обсъждане, се казва в съобщението на земеделското министерство. Промените са насочени към предотвратяване на злоупотребите, свързани с ползването на "белите петна" и защита интересите на собствениците на земеделски земи. Предвижда се възможност общинските служби по земеделие да проверяват по служебен път правата на собственост по всеки представен договор за аренда или наем. 

реклама
реклама
реклама
Съдът остави в ареста... Отново пияни и дрогирани... Спипаха наркодилъри Младеж пострада в катастрофа с... Пратиха банков служител зад... Условна присъда и пробация... Добричлия е с комоцио след... Задържаха млада жена заради... Осъдиха условно производител... Крадец с богато досие се... В Добричко хванаха нарко група... В Балчик заловиха непълнолетни... Бизнесмен от Варна загина при... Осъдени в Холандия наши... Пуснаха от ареста... Осъдиха условно крадец Условни присъди получиха... Двама пострадаха в катастрофа Условна присъда получи крадец... Хванаха крадец Седемгодишно румънче бере душа... Спипаха трима с минимално... 33-годишен моторист от Добрич... 80-годишна пострада пресичайки... Пиян шофьор загуби контрол и се... Двама в нетрезво състояние и... Заловиха жена взела 135 лв. от... Изловиха двама с канабис и... Отново пияни зад волана в Добрич Трима пострадали и един...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.