Оставиха в ареста чиновници, рекетирали земеделци в Добруджа

Размер на шрифта: a | a | a 20:58 02 декември 2014
Автор: Пламен Николов
Апелативният съд във Варна остави зад решетките на следствения арест двама служители на Държавен фонд „Земеделие”, обвинени в изнудване на земеделски производители. Апелативните магистрати измениха мярката за неотклонение на Йорданка Георгиева, на която окръжните съдии във Варна бяха определили „домашен арест”. Георгиева е обвинена, че в качеството си на длъжностно лице - старши експерт в Регионалния технически инспекторат в Областната дирекция ДФ"Земеделие" Варна, в съучастие със своя колежка и жител на Добрич искала и приемала подкуп от земеделски производители. Стопаните ползвали субсидии по "Схема единно плащане на площ", но били уличени в нарушение. За да не им наложат санкции и орязване на парите, 36 годишната държавна служителка и колежката й Надежда Манчева с помагачеството на добричлията Георги Герджиков изнудвали арендатори, кооперации и частни земеделски производители да им дават пари. Чиновниците и техния помагач заплашвали земеделците с налагане на санкции за допуснати нарушения на Закона за опазване на земеделските земи. Така те им измъквали крупни суми. Общият размер на подкупите, получени от Йорданка Георгиева е 15 600 лева.
Схемата бе разбита пр и акция в средата на ноември. Сигналът е получен в правораздавателните органи през октомври. Досъдебното производство първоначално е образувано срещу неизвестен извършител и е поставено под надзора на Специализираното звено „Противодействие на корупцията“ в Софийска градска прокуратура.  Акцията е проведена от служители на ДАНС в Добрич, на които съдействие са оказали колегите им във Варна и Областните дирекции на МВР в двата града. След разбиване на престъпната схема, Надежда Манчева оказала съдействие на разследващите. Затова тя е с мярка за неотклонение „подписка”.
Окръжният съд във Варна определи „домашен арест” за Йорданка Георгиева като се съобрази с обстоятелството, че детето й страда от хронично заболяване и се нуждае от постоянни грижи. Апелативните съдии обаче намериха за  основателен протеста на Софийска градска прокуратура. На проведеното вчера заседание бяха приети и нови доказателства – свидетелски показания и разпознавания, при които земеделски производители ясно са посочили кой е поискал и получил подкупа. Тези нови данни разширяват картината на престъпната схема. Първоначално разследващите имали данни за 8 случая на искане на подкуп. Според новите доказателства Йорданка Георгиева от работното си място, като длъжностно лице изключително активно е използвала служебна информация, контакти, автомобил и служебна карта, за да извърши престъплението. В продължителен период от време престъпната дейност на Георгиева е била следена и документирана със специални разузнавателни средства. Събраните доказателства – гласни и писмени категорично обосновават предположението, че служителката е извършила престъпленията, в които е обвинена. Варненският апелативен съд стигна до извода, че има реална опасност, ако обвиняемата е в условията на "домашен арест" да осъществи контакти със свидетели по разследването и така да осуети разкриването на обективната истина и да извърши друго престъпление. Съдът намира, че здравословните проблеми на детето на обвиняемата могат да бъдат решавани от компетентните здравни органи и не могат да бъдат основание Георгиева да е извън следствения арест. Обвиняемата Йорданка Георгиева беше задържана под стража в съдебната зала.
Зад решетките остава и Георги Герджиков, живеещ в добричкия квартал „Балик”. Той пък е бивш служител на ДФ „Земеделие Герджиков бил човека за връзка със земеделските стопани и за осъществяване на натиск. Добричлията е разследван за съдействие при получаване на подкупи в размер на 14 000 лв. При задържането на Герджиков, криминалистите намерили в чантата му и иззели част от парите, предадени от изнудваните земеделци. В дома му пък са открити писмени документи и бележки, които съдържат доказателства за престъпната дейност, извършена в съучастие с Георгиева и Манчева. По категоричен начин е била установена неговата активност за намиране, манипулиране и мотивиране на земеделците към даване на подкуп, за да не бъдат проверявани от служителките на ДФ"Земеделие". Установено било, че той е се е представял като длъжностно лице, каквото не е, представял се е под друго име и използвал стара служебна карта от предишната си месторабота. И според този съд, единствената мярка, която може да възпре обвиняемия от  опит да въздейства на неразпитани все още свидетели е "задържане под стража".
Законът квалифицира подкупа като тежко умишлено престъпление, което се наказва със затвор от 3 до 10 години, с глоба до 20 000 лева или с "лишаване от право".
Решенията на Апелативния съд ,с които двамата участници в схемата за изнудване са оставени в ареста, са окончателни. ДТ

реклама
реклама
реклама
Осъдиха условно бившия... Откриха и изправиха пред съда... Уличен в кражба и грабеж влиза... Условни присъди получиха пиян... Осъдиха условно “муле” на... Убиец остава в ареста Осъден за изнасилване... Съдът остави в ареста... Отново пияни и дрогирани... Спипаха наркодилъри Младеж пострада в катастрофа с... Пратиха банков служител зад... Условна присъда и пробация... Добричлия е с комоцио след... Задържаха млада жена заради... Осъдиха условно производител... Крадец с богато досие се... В Добричко хванаха нарко група... В Балчик заловиха непълнолетни... Бизнесмен от Варна загина при... Осъдени в Холандия наши... Пуснаха от ареста... Осъдиха условно крадец Условни присъди получиха... Двама пострадаха в катастрофа Условна присъда получи крадец... Хванаха крадец Седемгодишно румънче бере душа... Спипаха трима с минимално... 33-годишен моторист от Добрич...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.