Осъдиха двама братя за серия взломни кражби

Размер на шрифта: a | a | a 19:22 28 юли 2013
Автор: Пламен Николов
Ефективни присъди получиха двама братя за серия взломни кражби. Окръжният съд потвърди наказанията на 51-годишния Владимир Калинов и Радослав Калинов /на 44 години/, наложени от районните магистрати в Добрич. Двамата братя от Силистра са осъдени съответно на 5 и 3 години лишаване от свобода при първоначален строг затворнически режим.
Владимир Калинов е признат за виновен, че в периода 3 април – 9 юли 2012 г. при условията на опасен рецидив и продължавано престъпление в съучастие с брат си Радослав Калинов е извършил няколко взломни кражби от жилища. Двамата апаши ползвали и технически средства, за да разбият входните врати на чуждите имоти. При набезите си крадците задигнали вещи на стойност 16 798 лв, собственост на 11 потърпевши от престъпната им дейност. Радослав Калинов е признат за виновен като съучастник в част от кражбите, извършени през юни и юли 2012 г. Владимир Калинов е осъден да плати и над 7000 лв. обезщетение на собствениците на откраднатите вещи.
Двамата апаши обжалваха присъдата пред Окръжния съд с искане делото да се върне при районните съдии и апашите да могат да получат право на споразумение, след като заплатят щетите от престъпленията си. Подсъдимите оспорват участието си в част от престъпните деяния.
В Районен съд – Добрич делото се е гледало по съкратената процедура, която предполага по-леко наказание. Взломните кражби са извършени по идентичен начин – след като чрез звънеца се уверяли, че в нароченото за обиране жилище няма никой, крадците разбивали вратите, като счупвали патрона. Задигали техника, накити от благородни метали, пари. Откраднатите вещи продавали чрез посредник в Силистра. Окръжен съд – Добрич констатира, че фактите от обвинителния акт са признати от подсъдимите в процедурата по съкратено съдебно следствие, по която е протекло делото в Районен съд – Добрич. Преди пристъпване към тази процедура първоинстанционният съд е уведомил двамата, че направените от тях самопризнания и съответните доказателства от досъдебното производство ще бъдат ползвани при постановяване на присъдата. С жалбите си пред въззивния съд и доводите в тях, те се опитват да оттеглят направеното от тях самопризнание, което според Наказателно-процесуалния кодекс е недопустимо. Недопустимо е и въззивният съд да събира доказателства по факти, несъвместими с обвинителния акт. Тези искания на Владимир Калинов не се подкрепят и от събраните в досъдебното производство доказателства.
Окръжните съдии отчетоха и изключително високата степен на обществена опасност на престъплението – 11 взломни кражби, както и обстоятелството, че Владимир Калинов е многократно осъждан, има изключително лоши характеристични данни и проявява явно незачитане към установения ред в държавата. Предвид това съдът прие, че наложеното му наказание не е явно несправедливо и няма основания за намаляването му. Магистратите смятат, че в случая са налице само отегчаващи вината обстоятелства, а самопризнанието му е продиктувано от желанието за по-ниско наказание. Окръжният съд установи още, че на Радослав Калинов е наложено минималното по размер, предвидено за това престъпление наказание. То е съобразено с участието му в само в част от деянията, както и с конкретната му намеса. Съобразено е с предишните му осъждания за престъпления, извършени при опасен рецидив. Магистратите намират, че липсват основания за намаляването на присъдата, тъй като престъплението е извършено дни след излизането на Родаслав Калинов от затвора. Не са установени съществени нарушения на процесуалните правила и присъдата следва да бъде потвърдена, категорични са окръжните съдии. Решението им е окончателно.

реклама
реклама
реклама
Съдът остави в ареста... Отново пияни и дрогирани... Спипаха наркодилъри Младеж пострада в катастрофа с... Пратиха банков служител зад... Условна присъда и пробация... Добричлия е с комоцио след... Задържаха млада жена заради... Осъдиха условно производител... Крадец с богато досие се... В Добричко хванаха нарко група... В Балчик заловиха непълнолетни... Бизнесмен от Варна загина при... Осъдени в Холандия наши... Пуснаха от ареста... Осъдиха условно крадец Условни присъди получиха... Двама пострадаха в катастрофа Условна присъда получи крадец... Хванаха крадец Седемгодишно румънче бере душа... Спипаха трима с минимално... 33-годишен моторист от Добрич... 80-годишна пострада пресичайки... Пиян шофьор загуби контрол и се... Двама в нетрезво състояние и... Заловиха жена взела 135 лв. от... Изловиха двама с канабис и... Отново пияни зад волана в Добрич Трима пострадали и един...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.