Обвиненият в САЩ добричлия излезе от ареста

Съдът определи мярка за неотклонение “подписка”, протестите в Добрич и София остават

Размер на шрифта: a | a | a 17:06 11 април 2018
Автор: ДТ
„Чувствам се удовлетворен за момента” - каза 29-годишният Желяз Андреев, заобиколен от охрана, след като Добричкият окръжен съд отмени  около 13,20 ч. вчера задържането му под стража и определи мярка за неотклонение „Подписка”, докато се води разследването по искането за екстрадицията му от съдебните власти във Флорида. Майка му Мариела Денчева избухна в плач, адвокатът Боян Лимберов заяви, че истинската битка тепърва предстои. Насрочените за днес протести пред Съдебната палата в Добрич и в София от 18 ч. остават – заявиха майка му и приятелката му Милена Здравкова. Мярката ще се изпълнява в София, където добричлията в момента живее и работи. В рамките на три дни той ще трябва да си направи актуална адресна регистрация в столицата. По време на делото стана ясно, че Желяз и приятелката му живеят от известно време в квартал „Разсадника” в апартамент на баба й.  Мярката ще е в сила, докато тече производството по екстрадиция срещу Андреев. 
В повдигнатите обвинения срещу българския гражданин се твърди, че между септември 2013 г. и юни 2015 г., в качеството си на служител на позиционирана в София българска компания, представлявана от ирански гражданин, Андреев е участвал в конспирация, целяща снабдяването на Сирийските арабски авиолинии/SAA/ със самолетни части и оборудване, определени като стоки с двойна употреба, от доставчици в САЩ, въпреки установената с федерален закон забрана за експорт и реекспорт на стоки и технологии с национален произход до определени дестинации, в т.ч. Сирийската арабска република. Според обвинението извършителите осъществявали доставките чрез съставяне на документи с невярно съдържание, укриващи действителните характеристики и страната получател на стоките. 
Окръжен съд - Добрич изрази резерви по отношение на твърдението на представителите на прокуратурата, че вменените от американските власти деяния имат своите аналози в българския НК, като престъпления, свързани с нарушение на ембаргов режим и контрабанда. Съдът коментира още, че обвинението не е посочило действащия на територията на ЕС и България ограничителен режим за доставка в Сирия на стоките, предмет на посочените сделки. „От друга страна работата на Андреев във въпросната българска фирма е имала изцяло обслужващ - технически характер, поради което с действията си добричлията е могъл да предизвика каквато и да било част от инкриминирания престъпен резултат“, посочва Окръжният съд. 
По силата на двустранния договор между България и САЩ, основна предпоставка за реализиране на предварителното временно задържане е случаят да не търпи отлагане, коментира още съдът. За период от близо две години не е била използвана нито една от международно приетите форми на издирване и уведомяване за започналото наказателно преследване, а тези обстоятелства дават достатъчно основание да се приеме, че в случая липсва неотложност, годна да мотивира продължаване на задържането, сочи съдът. За евентуално започналото разследване на американските власти Желяз Андреев е разбрал преди повече от година и като добросъвестен гражданин на страната е изчакал предприемането на евентуални правни действия спрямо него. В мотивите си съдия Атанас Каменски посочи, че обвиненията срещу Желяз Андреев за нарушаване на федерални закони и за контрабанда са издадени от съдебните власти в САЩ на 30 април 2016 г., а търсенето му с червена бюлетина е от 30 март 2018 г. „През този период никой не го е търсил, искането за задържане е частично неоснователно, тъй като го лишава от трудови права и други” – каза съдията. Другите му мотиви са, че вероятността да се укрие е изключително ниска, тъй като има постоянно местожителство и постоянна работа, а и сам е отишъл в полицията, когато са го повикали. Желяз беше в ареста в Добрич от 7 април до вчера. „За да се говори за контрабанда, както пише в американските обвинения,  Желяз Андреев трябва да е преминавал граници, а той е извършвал техническа работа в офиса на американска фирма в София” – каза още съдия Каменски. В делото по гледането на мярката прокурор Димитър Димитров заяви  пред съдебния състав, че в искането за екстрадиция от САЩ има всички нужни основания. Престъпленията, за които американските власти преследват Андреев, са наказуеми и по българското законодателство, , аргументираха се от прокуратурата.
Според защитата на 29-годишния мъж няма основания той да бъде задържан под стража. След като българската полиция го е потърсила, той се е явил още на следващия ден, обясниха адвокатите. Освен това, след като фирмата, за която е работил, е влязла в американския черен списък, Андреев не е опитал да се укрие. Дори е започнал работа на ново място, като е имал и адресна регистрация в София. Защитата  поиска от съда на Андреев да бъде наложена по-лека мярка за неотклонение - подписка, каквото решение взе  впоследствие съдът.
В  съдебното заседание беше дадена „думата” на Андреев., а по искане на защитата съдът изслуша и приятелката му  Милена Здравкова, която е работила на същата позиция като Желяз. Тя обясни, че инструкциите за продажби след постигане на съгласие с друга фирма са давани от преките им ръководители. Двамата са напуснали фирмата през месец април 2016 г. Шефът на българския офис на американската фирма „AW Tronics” e Алекс Каби, американец от ирански произход, каза още Здравкова. Шеф на офиса в Маями е бил брат му – добави тя. 

реклама
реклама
реклама
Съдът остави в ареста... Отново пияни и дрогирани... Спипаха наркодилъри Младеж пострада в катастрофа с... Пратиха банков служител зад... Условна присъда и пробация... Добричлия е с комоцио след... Задържаха млада жена заради... Осъдиха условно производител... Крадец с богато досие се... В Добричко хванаха нарко група... В Балчик заловиха непълнолетни... Бизнесмен от Варна загина при... Осъдени в Холандия наши... Пуснаха от ареста... Осъдиха условно крадец Условни присъди получиха... Двама пострадаха в катастрофа Условна присъда получи крадец... Хванаха крадец Седемгодишно румънче бере душа... Спипаха трима с минимално... 33-годишен моторист от Добрич... 80-годишна пострада пресичайки... Пиян шофьор загуби контрол и се... Двама в нетрезво състояние и... Заловиха жена взела 135 лв. от... Изловиха двама с канабис и... Отново пияни зад волана в Добрич Трима пострадали и един...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.