Измамник-рецидивист влиза в затвора за четири години

Размер на шрифта: a | a | a 19:07 10 юли 2013
Автор: Пламен Николов
Ефективна присъдо от 4 години лишаване от свобода при първоначален строг затворнически режим постанови Окръжният съд в Добрич за 42-годишния Николай В. Гицов. Окръжните магистрати потвърдиха присъдата на районните съдии от март 2013 г. Решението на Районния съд в Добрич бе върнато за ново разглеждане в частта му за присъденото обезщетение на пострадалата от престъплението.
Николай Гицов е признат за виновен, че на 22 юли 2010 г. при условията на опасен рецидив и с цел да извлече имотна облага въвел в заблуждение жена от Добрич и я измамил с 1600 лв. Районният съд е постановил подъсдимият да възстанови причинените щети и да заплати 2000 лв. за нанесените на потърпевшата неимуществени вреди.
Защитата настоява за оправдателна присъда или за отмяна на решението на районните съдии и връщане делото на прокурор заради допуснати съществени процесуални нарушения. Николай Гицов е направил пълни самопризнания, въз основа на които на първа инстанция делото било разгледано по съкратената процедура.
На 22 юли 2010 г. потърпевшата от измамата изтеглила 1600 лв. от личната си банкова сметка. Пред банковия клон тя била настигната от Николай Гицов. Той й обяснил, че е възникнал проблем със софтуера на банката и трябва да посетят общината. След това измамникът се “сетил”, че първо трябва да отидат в общинската данъчна служба. Във високата сграда на площад “Демокрация” на площадка на първия етаж заедно с неустановен в хода на разследването мъж обяснили на жената, че трябва да изчака, за да проверят и опишат парите. Жената чакала около 10 минути и тогава се сетила, че е станала жертва на измама.
Срещу Николай Гицов се водят и други наказателни производства. Той е осъждан многократно за престъпления против собствеността. Стореното от подсъдимия престъпление е тежко по смисъла на закона и следва да бъде санкциониран максимално строго. То е извършено в централната и оживена част на града, в помещение на административна сграда. Осъществяването му е съпътствано с проявена дързост, наглост и пълно пренебрежение към законовите правила. Тези обстоятелства мотивират съда да приеме, че деянието е осъществено при превес на отегчаващи вината обстоятелства и евентуалното намаляване на размера на наказанието би било проява на необоснована снизходителност спрямо подсъдимия.
Окръжните съдии намират за неоснователни доводите на защитата за допуснати съществени процесуални нарушения в хода на досъдебното производство. Магистратите обаче констатираха противоречие в мотивите на първа инстанция касаещи уважените граждански искове за имуществени и за неимуществени вреди. Установява се липса на мотиви защо всеки от тях е уважен в този размер. Затова делото в тази му част бе върнато за ново разглеждане от друг състав на районния съд.Присъдата в частта й, касаеща наказанието на Николай Гицов е окончателна.

реклама
реклама
реклама
Осъдиха условно бившия... Откриха и изправиха пред съда... Уличен в кражба и грабеж влиза... Условни присъди получиха пиян... Осъдиха условно “муле” на... Убиец остава в ареста Осъден за изнасилване... Съдът остави в ареста... Отново пияни и дрогирани... Спипаха наркодилъри Младеж пострада в катастрофа с... Пратиха банков служител зад... Условна присъда и пробация... Добричлия е с комоцио след... Задържаха млада жена заради... Осъдиха условно производител... Крадец с богато досие се... В Добричко хванаха нарко група... В Балчик заловиха непълнолетни... Бизнесмен от Варна загина при... Осъдени в Холандия наши... Пуснаха от ареста... Осъдиха условно крадец Условни присъди получиха... Двама пострадаха в катастрофа Условна присъда получи крадец... Хванаха крадец Седемгодишно румънче бере душа... Спипаха трима с минимално... 33-годишен моторист от Добрич...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.