Адвокати отлагат за трети път дело за убийство

Размер на шрифта: a | a | a 19:44 20 октомври 2013
Автор: Пламен Николов
За трети път Окръжният съд в Добрич не успя да даде ход на делото срещу обвинен в убийство. На подсъдимата скамейка за тежкото престъпление е изправен 43-годишния Тихомир К. С. от Добрич. Подобно на първите два пъти и сега липсата на адвокатска защита стана причина за отлагане на процеса.
Тихомир К.С. е обвинен, че на 28 юли 2010 г. в землището на добричкото село Одърци умъртвил 32-годишен жител на Добрич. Престъплението е извършено при условията на опасен рецидив. За това деяние законът предвижда най-тежкото наказание – от 10 до 20 години лишаване от свобода, доживотен затвор или решетки до живот без замяна. С оглед тежестта на делото, адвокатската защита на обвиняемия е задължителна.
Подсъдимият е ангажирал адвокат, който обаче е подал молба делото да бъде отложено, защото нямал време да се запознае с доказателствата. В заседание през юли Тихомир К.С. се яви без адвокат, след като четирима юристи са отказали да го защитават. Обвиненият в убийство поиска да ангажира защитник и магистратите му дадоха тази възможност, като същевременно разпоредиха Адвокатска колегия – Добрич да му определи служебен адвокат, който бе назначен на 27 септември. Тогава той обясни, че не се е запознал с делото, тъй като ползвал годишния си отпуск и не може ефективно да представлява подзащитния си. Това изявление на адвоката представлява абсолютна процесуална  пречка за даване ход на делото, и наложи второто му отлагане.Окръжните съдии прецениха, че делото има практическа и правна сложност, затова поисканата от наетия адвокат на подсъдимия възможност да се запознае с материалите по него е основателна. Същевременно съдът посочи, че от деянието е изминал значителен период от време и това затруднява установяването и призоваването на много свидетели. Така се ограничава и възможността процесът да приключи в разумен срок. Съдебният състав обърна внимание, че поведението на подсъдимия показва реална опасност да злоупотреби с права и да предизвика ново отлагане на процеса. При тези обстоятелства съдът намира за необходимо досегашният служебен защитник на Тихомир С. да продължи участието си в делото като резервен адвокат, каквато възможност законодателството предоставя, за да се избегне безкрайното отлагане на делата.
Според обвинителния акт Тихомир К.С. и жертвата му се срещнали във вечерните часове на 28 юли 2010 г.  и с автомобил  „Фолксваген Голф” поели  към бостан в землището на балчишкото село Храброво. Там се срещнали с техен познат и пушили марихуана.
Около полунощ Тихомир С. се обадил на свои роднини, че е закъсал с автомобила си до Одърци и помолил да отидат да го издърпат с техния джип. Семейството го срещнало на разклона на с. Одърци и той ги отвел до колата си, като вървял пеш пред джипа по черен път. От поведението му личало, че е силно притеснен. Точно на мястото където била колата му по-късно са намерени костите на убития, който бил погребан от убиеца. Останките са открити на 14 октомври 2010 г. в местността „Бивака” на около 30 м. от пътя  Добрич – Албена. Установено е, че причина за смъртта на 32-годишния мъж е тежка черепно-мозъчна и лицева травма от удари, нанесени с голяма сила с твърд предмет. Прокуратурата посочва, че Тихомир С. се укрил в Гърция и е бил обявен за общодържавно издирване. На 8 февруари 2011 г. му било повдигнато задочно обвинение за убийство и била издадена Европейска заповед за арест. След привеждането й в изпълнение, той е бил задържан  в Гърция и предаден на българските власти.
Следващото заседание по делото е насрочено за 8 ноември 2013 г.

реклама
реклама
реклама
Съдът остави в ареста... Отново пияни и дрогирани... Спипаха наркодилъри Младеж пострада в катастрофа с... Пратиха банков служител зад... Условна присъда и пробация... Добричлия е с комоцио след... Задържаха млада жена заради... Осъдиха условно производител... Крадец с богато досие се... В Добричко хванаха нарко група... В Балчик заловиха непълнолетни... Бизнесмен от Варна загина при... Осъдени в Холандия наши... Пуснаха от ареста... Осъдиха условно крадец Условни присъди получиха... Двама пострадаха в катастрофа Условна присъда получи крадец... Хванаха крадец Седемгодишно румънче бере душа... Спипаха трима с минимално... 33-годишен моторист от Добрич... 80-годишна пострада пресичайки... Пиян шофьор загуби контрол и се... Двама в нетрезво състояние и... Заловиха жена взела 135 лв. от... Изловиха двама с канабис и... Отново пияни зад волана в Добрич Трима пострадали и един...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.