40 месеца затвор за кражба на водопроводни тръби получи софиянец

Размер на шрифта: a | a | a 16:46 09 юли 2013
Автор: Пламен Николов
Ефективна присъда от 3 години и 4 месеца затвор постанови Окръжният съд в Добрич за 51-годишния Георги Хр. Христов от София. Окръжните магистрати потвърдиха присъдата на районните съдии в Тервел. Георги Христов е признат за виновен, че през май 2000 г. извършил 7 кражби на стоманени водопроводни тръби, собственост на ВиК – Добрич. Столичанинът изкопал заровените в земята край тервелското село Балик тръби с обща дължина 159 м.,тегло 57 500 кг. и на стойност 65 784 лв. Водопроводът, от който са били тръбите не е бил в експлоатация. Деянието е извършено от софиянеца при условията на продължавано престъпление и е в големи размери.
Георги Христов обжалва присъдата на Районния съд в Тервел. Адвокатът му поиска да бъде намален размерът на наказанието. Защитата посочи, че в продължение на 13 години, през които се е развивало наказателното производство, подзащитният му не е извършил друго престъпление и оказал съдействие на разследващите. Посочва се, че тръбите са били изоставени и никой не полагал грижи за тях. Същевременно Георги Христов е правил опити да търси собственика на тръбопровода, за да закупи тръбите. С тези аргументи защитникът иска да бъде изменена присъдата като наложеното наказание се намали и изтърпяването му се отложи с изпитателен срок.
Окръжните магистрати определиха жалбата на софиянеца като неоснователна. В районното съдилище делото се е гледало по съкратената процедура, според която първоначално наложеното наказание – 5 години лишаване от свобода е намалено с една трета. Окръжните съдии обърнаха внимание на обстоятелството, че след като му е повдигнато обвинение, Георги Христов е напуснал страната. Това е довело до спиране на разследването за 3 години, а обвиняемият е бил обявяван и за общодържавно издирване на два пъти. Като смекчаващо вината обстоятелство бе отчетен дългият срок, през който е водено досъдебното производство. Съдът прие деянието за значимо и с висока степен на засягане на обществения интерес, защото възстановяването на водопровода след посегателството изисква харчене на публични средства. Тона прави престъплението особено тежко и не може да се приеме наличие на превес на смекчаващи вината му обстоятелства, смятат окръжните съдии. Присъдата им е окончателна.

реклама
реклама
реклама
Съдът остави в ареста... Отново пияни и дрогирани... Спипаха наркодилъри Младеж пострада в катастрофа с... Пратиха банков служител зад... Условна присъда и пробация... Добричлия е с комоцио след... Задържаха млада жена заради... Осъдиха условно производител... Крадец с богато досие се... В Добричко хванаха нарко група... В Балчик заловиха непълнолетни... Бизнесмен от Варна загина при... Осъдени в Холандия наши... Пуснаха от ареста... Осъдиха условно крадец Условни присъди получиха... Двама пострадаха в катастрофа Условна присъда получи крадец... Хванаха крадец Седемгодишно румънче бере душа... Спипаха трима с минимално... 33-годишен моторист от Добрич... 80-годишна пострада пресичайки... Пиян шофьор загуби контрол и се... Двама в нетрезво състояние и... Заловиха жена взела 135 лв. от... Изловиха двама с канабис и... Отново пияни зад волана в Добрич Трима пострадали и един...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.