Социално ориентиран бюджет подготвят в Каварна

Символична такса от 2 лв. ще плащат родителите за детските градини

Размер на шрифта: a | a | a 19:16 21 януари 2016
Малко над 13 милиона лева е макрорамката на бюджета на Община Каварна за 2016 г. Той ще бъде социално ориентиран, с грижа за хора по селата, обяви кметът на крайморската община Нина Ставрева. Предвидено е с общински пари да се осигури изхранването на малчуганите в детските градини. За тази цел са заделени 100 000 лв. Благодарение на тази стъпка, родителите ще плащат единствено символична присъствена такса от 2 лв. на месец. Досега семействата с малки деца е трябвало да вадят по 30 лв. месечно. Целта ни с този ход е да задържим младите в Община Каварна, каза Нина Ставрева.
С 50 на сто ще бъде увеличена общинската субсидия за болницата. Досега за лечебното заведение са предоставяни 400 000 лв. годишно. Тази година сумата ще нарасне до 600 000 лв. Съществуването на болницата в Каварна е жизнено важно за хората в нашата община. Освен това тя обслужва населението и на съседната община Шабла. Правим всичко възможно да осигурим нормалното функциониране на каварненската болница, независимо от политиката на Министерството на здравеопазването, която е насочена към закриване на общинските лечебни заведения ,коментира Нина Ставрева.
Състоянието на крайбрежната зона е изключително важно за новия кметски екип в Каварна. Там Общината няма никаква собственост, защото всички крайморски парцели са продадени при предходното общинско ръководство.
Незавършените строежи в крайбрежната зона са най-сериозният проблем, свързахме се със собствениците и настояхме те да вземат мерки, като първата възможна стъпка е пакетиране на недостроените сгради, посочи Нина Ставрева. Друг важен ангажимент е промяната на облика на плажа.
При встъпването си в длъжност новият кмет на Каварна завари неразплатени задължения в размер на 1,5 млн.лв. Те са покрити благодарение на възстановения ДДС по европроекти, който е в размер на 1,8 млн. лв. Така годината е приключила с малък преходен остатък.
Проверката за управлението на Община Каварна през последните години все още не е завършила. Очаква се одитът да приключи скоро и резултатите от него ще бъдат публично обявени, обеща Нина Ставрева.
Бюджетът на Каварна за 2016 г. ще бъде гласуван от Общинския съвет на предстоящата му сесия в края на януари. ДТ

реклама
реклама
реклама
Националните културни... Ученици от пет училища... Искат да увеличат площта на... Хобяните се запознаха със... Малки таланти от Каварна... Инициативата „Да изчистим... Кметът на Каварна бе гост на... Приемат заявления за топъл... На „Огнена фиеста Чиракман... Популярни комици гостуват със... Изложбата „Пътища на лятото“... Стотици слушаха хитове на „БГ... Венци и цветя пред паметника на... Каварна отдава почит на... Подобряват улична мрежа в... Повече руски туристи посрещат... Приключи десетата "Лятна... Подготвят второто издание на... Фестивал на старинната музика,... Почетоха жертвите на... Разследват съмнително падане... Приключенска Фото-Академия... Празникът на пъпеша в... „Баш майсторът” гостува в... Изложба на руската художничка... 140 деца са част от Плувно лято... Каварна и Шабла ни канят на... С 4,2 млн. лв. подменят... Областният управител съди... Министър Ангелкова:...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.