2.0 Залп в чест на героите

С историческа възстановка в Каварна почетоха 140-годишнината от Освобождението

Размер на шрифта: a | a | a 17:23 05 март 2018
Автор: ДТ
140-годишнината от Освобождението на България от турско робство бе подобаващо отбелязана в Каварна. Общината в крайморския град положи необходимите усилия за достойно честване на кръглата годишнина. Акцентът в тържествата бе военно-историческата възстановка, пресъздаваща посрещането на руските освободителни войски в Каварна преди 140 години. Тя бе реализирана от Регионален клон “46-ти пехотен Добрички полк” на Национално дружество “Традиция”. Възстановчиците от добричкия военноисторически клуб върнаха каварненци и гостите на града 140 години назад във времето. 
Месеците на Руско-турската освободителна война са изключително драматични за жителите на Каварна. През лятото на 1877 г. десетки села в крайморска Добруджа са опустошени от върлуващи озверели башибозуци и черкези. Шайките нападат и града. Каварненци се вдигат на мъжествена самозащита и се отбраняват в продължение на близо десет дни. Градът е опожарен, а повечето от жителите му го напускат. На 4 февруари 1878 г. воините от Първа конна казашка дивизия начело с генерал-майор Николай Янов.влизат в разрушения град. Малцината каварненци останали в градчето, живеещи в полусрутените си къщи, излизат да посрещнат освободителите. Сред посрещачите е и мюдюринът Сеид бей, назначен след летните събития със задачата да омиротвори района и да пази българското население. Беят се държал приятелски към местните българи. В околностите на Каварна, в палатки и землянки се настанява 15-ти конен казашки полк. Невъзможно било освободителите да бъдат разквартирувани в разрушения и почти напълно унищожен град, затова се наложило да устояват на суровата зима при полеви условия. Съставен бил Градски съвет от първенците на Каварна, в който влязъл и Сеид бей. Устроена била и военно-полева болница, в която се лекували ранените от сраженията при Добрич и заболелите заради изключително суровата зима на 1877-78 г. руски войници. Останките на около 900 руски воини, загинали за свободата на България по добруджанските поля са събрани в Костницата в градския парк на Каварна, която бе възстановена преди няколко години. 
Възстановчиците от “46-ти пехотен Добрички полк” представиха конен и пехотен отряд, облечени в казашки униформи. Добричкият военноисторически клуб въведе темата за казачеството по време на Руско-турската Освободителна война в българската военноисторическа реконструкция. “46-ти пехотен Добрички полк” е и сред малкото военноисторически клубове у нас, които развиват конната езда като умение за пресъздаване на миналото. 
Конните и спешени казаци преминаха в строй по централната улица на Каварна и стигнаха до площада, където бяха посрещнати от местните български първенци, Сеид бей /в неговия образ се превъплати директора на каварненския музей Пенко Георгиев/ и отец Василий Селемет, който благослови освободителите и отслужи благодарствен молебен. Последва поздравление от генерала, пресъздаден перфектно от Красимир Димитров. След това възстановчиците направиха и военен ритуал, завършил със залп. Така по достоен начин бе почетена паметта на падналите за свободата на България.  Възстановката бе наблюдавана от стотици каварненци, които за поредна година се събраха на площад “Защитата на Каварна”, за да отбележат националния празник. 
„Трети март е свещена дата в нашата история. На този ден, преди 140 години, България и нейният смел народ възкръсват за нов живот. Нов живот, постигнат с целенасочена и упорита работа от страна на хиляди българи на територията на държавата и такива, емигрирали навън и осигуряващи помощта на околните на Османската империя освободени народи. От тайните полиция и поща, организирани от Васил Левски, до делегациите, пратени из Европа да пледират за наложителността от промяна, от Освобождение на България. Поклон пред паметта на загиналите за свободата на Родината! Да пребъде България! Честит празник!“ каза в словото си кметът на община Каварна Нина Ставрева.
Венци и цветя бяха поднесени пред Костницата на войните, загинали за Освобождението. За празничната атмосфера в града допринесоха патриотичните песни, в изпълнение на децата от Вокална академия “Каварна“,  детски народен хор „Шарено коланче“ и детски фолклорен ансамбъл „Бизоне“. ДТ

 

реклама
реклама
реклама
Националните културни... Ученици от пет училища... Искат да увеличат площта на... Хобяните се запознаха със... Малки таланти от Каварна... Инициативата „Да изчистим... Кметът на Каварна бе гост на... Приемат заявления за топъл... На „Огнена фиеста Чиракман... Популярни комици гостуват със... Изложбата „Пътища на лятото“... Стотици слушаха хитове на „БГ... Венци и цветя пред паметника на... Каварна отдава почит на... Подобряват улична мрежа в... Повече руски туристи посрещат... Приключи десетата "Лятна... Подготвят второто издание на... Фестивал на старинната музика,... Почетоха жертвите на... Разследват съмнително падане... Приключенска Фото-Академия... Празникът на пъпеша в... „Баш майсторът” гостува в... Изложба на руската художничка... 140 деца са част от Плувно лято... Каварна и Шабла ни канят на... С 4,2 млн. лв. подменят... Областният управител съди... Министър Ангелкова:...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.