Отминали времена на величие “оживиха” благодарение на възстановчици. Техните изпълнения бяха част от програмата по официалното откриване на обновените храм и крепосна стена в резерват “Яйлата”.

Протестиращите издигнаха плакати “Дисниленд, антична врата на Добруджа?!...”

Откриха обновените крепостна стена и скална църква на Яйлата

Недоволни от начина на реставрация допълниха програмата на събитието с протест

Размер на шрифта: a | a | a 19:50 22 септември 2014
Автор: Галина Михайлова
Пореден обект, придобил нов вид благодарение на еврофинансиране, бе открит преди дни в Добричка област и по-конкретно на територията на община Каварна. Не за първи път имаше разнопосочни мнения за резултатите от реализацията на европроекти в България и по-скоро, доколко изпълнението им отговаря на европейските изисквания. Подобни въпроси задават някои граждански организации и за приключилия проект "Яйлата, античната врата на Добруджа", финансиран с над 2,2 млн. лв. по Оперативна програма за регионално развитие на Европейския съюз. Дейностите по проекта се реализираха в националния археологически резерват „Яйлата“ в община Каварна. По проекта бе извършена реставрация, консервация и доизграждане на ранновизантийска крепост и укрепване на скалния манастир „Св. Св. Константин и Елена“, пострадали при земетресение. Лентата на завършената част от проекта прерязаха на 20 септември кметът на Каварна Цонко Цонев и акад. Георги Марков. А след това бе представена възстановка от историческия календар на региона. Всички дейности по проекта „Яйлата“ – античната врата на Добруджа” приключват на 25 октомври, поясняват от Общината.
Официални гости на събитието бяха театралният режисьор Димитър Еленов, Христо Мутафчиев, акад. Георги Марков, акад. Константин Косев, Валентина Радинска, Панко Анчев, Любомир Котев, проф. Ивайло Мирчев, Иван Гранитски.
Кметът на Каварна каза, че благодарение на проекта Каварненско разполага с един атрактивен туристически обект. Изпълнението му  подкрепят изцяло и жителите на общината, каза Цонко Цонев.
На друго мнение обаче бяха представителите на Гражданска инициатива за опазване на културно-историческото наследство (ГИОКИН), които протестираха с лозунги и скандирания срещу начина, по които е изпълнен проекта и по-конкретно – надстрояването на крепостната стена и укрепването на скалния храм. Според протестиращите т. нар. проекти за „реставрация, реинтеграция и социализация” на паметници на културата в България, какъвто е "Яйлата, античната врата на Добруджа", се осъществяват в противоречие с изискванията на българското законодателство и с международно утвърдените принципи, изведени в харти и конвенции, които България е ратифицирала.
От ГИОКИН твърдят, че одобрения от Министерството на културата проект, конкретно работите по укрепването на скалната църква, средствата и методите за надстрояване на крепостната стена и храма са в противоречие с основни принципи, залегнали в Закона за културното наследство.
Протестиращите смятат, че се подменя автентичността на археологическия обект и той се превръща в бутафория. Това се отнася със същата сила и за още 15 подобни скандални обекта из страната, заявяват още от ГИОКИН.
В официалното пресъобщение за събитието от община Каварна, заявяват: „На откриването присъстваха активисти, група еколози, някои от които пушещи цигари в резервата, сред които се открои Владо Руменов. Една от бурно простестиращите особи, живееща за постоянно в Канада, крещеше по време на словото на акад. Георги Марков, че той е безродник и непредизвикано го засипваше с обиди.”. Относно подадените от еколозите сигнали до българските институции и Европейската комисия, отговорът от Министерството на регионалното развитие и ЕК, е че няма допуснати нарушения  от страна на бенефициента. Проверката продължи 5 месеца, добавят от Община Каварна.
реклама
реклама
реклама
Националните културни... Ученици от пет училища... Искат да увеличат площта на... Хобяните се запознаха със... Малки таланти от Каварна... Инициативата „Да изчистим... Кметът на Каварна бе гост на... Приемат заявления за топъл... На „Огнена фиеста Чиракман... Популярни комици гостуват със... Изложбата „Пътища на лятото“... Стотици слушаха хитове на „БГ... Венци и цветя пред паметника на... Каварна отдава почит на... Подобряват улична мрежа в... Повече руски туристи посрещат... Приключи десетата "Лятна... Подготвят второто издание на... Фестивал на старинната музика,... Почетоха жертвите на... Разследват съмнително падане... Приключенска Фото-Академия... Празникът на пъпеша в... „Баш майсторът” гостува в... Изложба на руската художничка... 140 деца са част от Плувно лято... Каварна и Шабла ни канят на... С 4,2 млн. лв. подменят... Областният управител съди... Министър Ангелкова:...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.