Нина Ставрева: Искам да осигурим сигурен и спокоен живот за хората в Община Каварна

Новоизбраният кмет на крайморския град получава тежко наследство, предстоят множество трудности и предизвикателства

Размер на шрифта: a | a | a 17:51 29 ноември 2015
-Г-жо Ставрева, какво искате хората да знаят за новия кмет на Каварна?
-Новият кмет на Каварна е на 39 години, аграрикономист и педагог. 18 години от трудовия ми стаж са преминали в Професионалната земеделска гимназия в Каварна, където работех като преподавател по аграрикономически дисциплини. Опитът, който натрупах като педагог е изключително полезен – тази професия учи на търпение, на дисциплина, отговорност, индивидуален подход. В предишния мандат бях общински съветник и председател на Постоянната комисия по духовни дейности, която се занимава с култура, образование и проблеми на младежта. Имах възможност да се запозная с работата на общинска администрация и на Общинския съвет като институция. Това, което искам да знаят хората за мен, е, че съм готова на всеотдайна и отговорна работа в следващите 4 години в полза на живеещите в Община Каварна. В личен план съм щастливо омъжена и майка на две прекрасни деца – дъщеря на 16 години и 13-годишен син – те са моята гордост.
-Какво наследство получавате след 12 години управление на Цонко Цонев?
-След като встъпих в длъжност, назначих проверка и в момента изготвяме анализ на състоянието на Общината, което наследяваме. Към този момент мога да кажа, че със сигурност през изминалите 12 години липсва прозрачността в управлението на Община Каварна. Под всякаква критика е било и отношението към хората. Предишните управляващи са проявавали пълна незаинтересованост към проблемите на живеещите в селата и към грижите за тях. Когато проверката и анализите приключат, ще оповестя публично резултатите от тях, за да знаят хората на какво стъпва новото управление и какви намерения има. Наследихме огромни задължения – неизплатени заплати в болницата, в пречиствателната станция. Над 700 000 лв. са неплатените дългове на Общината. Задължения има и за вода и изхранване в детските градини, ясли и социален патронаж. Надявам се поетапно да се справим с тези трудности.
-Вашият предшественик не отрече задълженията, но пък заяви публично, че Общината има да получава 1,5 млн. лева и дори се похвали, че е оставил общинската хазна с положителен баланс...
-Все пак съм икономист по образование и ми е ясно, че трябва да имаш приходи, за да правиш разходи. Още при встъпването ми в длъжност и предаването на властта, той сподели, че Общината има очаквания до края на годината да постъпят 1,5 млн. лв. от възстановяване на ДДС. Несериозно е да се правят подобни изявления в публичното пространство въз основа на очаквания. Силно се надявам тези очаквания да се оправдаят, защото биха решили много тежки финансови проблеми. Към момента обаче подобно нещо не се случва и ни е изключително трудно.Все пак има свободни наличности и с тях изплащаме приоритетните разходи – като заплатите в болницата, храната на децата в детските градини. Засега някак си се справяме.
-Макар анализът за наследството да не е все още готов – имате ли впечатления как е била стопанисвана досега общинската собственост? Как смятате да се стопанисват общинските имоти през предстоящия мандат?
-Имам впечатление за разпродаване на общинска собственост през последните 12 години. Масово са продавани парцели, терени, земеделска земя. Изисках справка за имотите, с които разполага Общината към момента. Посоката, в която ще работим е да бъдем добри стопани на това, което е останало и да се грижим за имотите си. Например, имаше идея затвореното преди години училище във Вранино да се превърне в дом за възрастни хора. По ясни на всички причини, инвеститорите избягаха и сградата се руши. В рамките на предходния мандат се наложи да закрием и училището в Българево, защото децата от селото учат в каварненските училища. Длъжни сме да опазим сградния фонд и да намерим за какво да се използва, за да не го сполети съдбата на бившата училищна сграда във Вранино. Въпросителни има и около старата сграда на общинска администрация, за която не са полагани никакви грижи след преместването на Общината в центъра.
-Ще остане ли Каварна рок столицата на България, макар и тази слава да не е пряко свързана с битието на жителите на общината.
-Ще се върна пак към нашумялата тема за отмяната на рок концерта на Нова година. Ясно заявихме, че новогодишен концерт на площада в Каварна ще има. Отменихме само ангажимента на предварително обявените изпълнители, който искам да подчертая, не е уреден с договор. В крайна сметка, парите, които изразходваме са на данъкоплатците, на жителите на Каварна и няма как да ги харчим с неясни уговорки, трябва да имаме документи, а такива в момента липсват. По време на кампанията се срещнах с много хора – и от града, и в селата, и усетих техните нагласи по отношение на рока в Каварна като цяло. Ще споделя, че и аз слушам рок музика, макар и да не съм върл привърженик. Харесвам хубавата музика, която ми допада лично на мен, но съм далеч от мисълта да налагам своите музикални предпочитания на хората. Освен това рокът не е толкова тясно свързан с българския бит, традиции и култура, та да си позволим да го слушаме и в новогодишната нощ, още повече, че за българите Коледните и Новогодишни празници са семейни. Добрата новина е, че хората в Каварна ме поздравяват за това решение и ще излязат на площада, за да се насладят на фолклорните ритми, на изпълненията на талантите от града. Що се отнася до рок фестивала – никога не съм правила изявления, че той ще бъде заличен. В момента търсим връзка с “България лайф мюзик” – кампанията, която организира концертите. Имаме насрочена среща за уточняване на параметрите. Интересен момент е, че веднага след края на тазгодишния фестивал са обявени датите за следващата година и дори вече е започнала продажба на билети “на зелено” без да е ясно кои изпълнители ще дойдат в края на юни или началото на юли следващата година в Каварна. Не знам дали градът ни ще остане рок столица, но утвърдената през годините традиция ще продължи – работим в тази посока, но ще се съобразя и с желанието на жителите на Община Каварна.
-Какви новости можем да очакваме в културния календар на Община Каварна?
-Новостите вече са факт. Подписахме споразумение с кметството на Подолск, която е побратимена на Каварна община за организиране на дни на руската култура през юни. Така ще наситим със събития първия летен месец. Предвидени са изложби на известни руски художници, изяви на различни групи и изпълнители, модно дефиле.  В началото на юни за 19-а поредна година ще се проведе Международния театрален фестивал за любителски групи, самодейци. На фестивала се изявяват изключителни таланти. Ще продължим провеждането на международния турнир по спортни танци. Ще съхраним традициите и ще надграждаме. Ше мислим в посока организиране на културни събития не само през лятото, а и в останалите месеци. Културният календар на Каварна ще остане богат.
-Коя е най-спешната задача, с която се заехте след встъпването ви в длъжност?
-Приоритетно и активно работим в момента по изготвянето на проектобюджета за следващата година. Това е много трудна, тежка задача. Стремим се да направим един реален бюджет. Друг въпрос от първостепенна важност в момента е подготовката за зимата, за да не ни “изненада” снегът през декември. По време на предизборната кампания лансирах идеята за създаване на Обществен съвет, която се възприе много добре от хората. Искам този Обществен съвет да се сформира възможно най-бързо и да бъде живата връзка между жителите на Общината и местната власт. В него ще има представители на различни поколения, обществени прослойки и сектори. Целта е да има чуваемост от страна на администрацията към проблемите на хората. Общественият съвет ще има за задача да дава становища и предложения за разрешаване на тези проблеми, а ние ще се стараем да реагираме бързо и адекватно. В малко по-дългосрочен план е реализацията на идеята за създаване на общински предприятия в различни направления като например озеленяването и поддържането на парковите пространства и зелените площи в града – смятам, че това трябва да е общинска дейност. В момента функционира Център за обществена подкрепа, който не е общински, надявам се скоро да стане. Целта ми през предстоящия мандат е да осигурим сигурен и спокоен живот за хората в община Каварна. Основен приоритет обаче си остава създаването на постоянни работни места. Именно това е най-трудната и тежка задача, която ни предстои. В рамките на малкото време от встъпването ми в длъжност вече проведох срещи с потенциални инвеститори. Кметът така или иначе не е предприемач, но съм много благодарна за подкрепата на администрацията и Общинския съвет в привличането на инвестиции. Мога да гарантирам, че ще направим така, че инвеститорите да видят в лицето на Общината коректен партньор, създаващ условия за развитие на техния бизнес. Има предложения, които предстои да бъдат обсъдени. Задължително трябва да осигурим работни места, за да задържим хората в Каварна, а не както досега – да търсят те работа зад граница, за да могат да издържат семействата си тук. За щастие все още са останали общински терени, които можем да предоставим. Преди дни заведохме представители на фирма с инвестиционни намерения до подобен терен, който те харесаха. Това са само предварителни разговори и на този етап ще се въздържа да обявявам фирмата. Тепърва предстои да бъде внесено инвестиционното предложение за обсъждане в Общинския съвет. Представиха ни впечатляващ бизнес план за следващите 3 години, който предвижда разкриване на 140 работни места с добра стартова заплата. Става въпрос за производство на зеленчуци-полуфабрикати. Харесаха си бившия стол на професионалната земеделска гимназия с двор от 150 дка., в който навремето са отглеждани зеленчуци и това производство може да се възстанови. Отглежданите в двора зерленчуци могат да се изкупуват от бъдещата фабрика. Идеята е песпективна, още повече, че нашия регион е известен с традициите си в зеленчукопроизводството.
-Другият начин за разкриване на работни места и икономическо развитие на Общината е местния бизнес. Как възнамерявате да подпомагате местните фирми?
-Ще помагаме на малкия и среден бизнес с каквото можем. Има си механизми, ние сме готови да окажем нужната подкрепа и категорично мога да кажа, че местните фирми могат да разчитат на Общината. Един пример – до момента доставките на храни за училища, детски градини и социален патронаж се извършваше от варненска фирма. Защо е нужно да се търсят услугите на доставчици от други региони, когато имаме 5-6 местни фирми, занимаващи се с тази дейност? При това договорът за доставка е на изключително високи цени – едно яйце например струва 35 ст., пакет кори – 3 лв. Абсурдно е да се печели на гърба на децата на Каварна.
-Освен работните места, какви други механизми може да приложи Общината за задържане на младите хора в Каварна?
-Това трябва да е общинска политика. Работните места са способ, но сами по себе си не са достатъчни за задържане на младите хора – те се нуждаят и от възможности за кариерно развитие. Ние трябва да ги осигурим. Една от възможностите е да се предоставят жилища на млади семейства. В разговори със земеделски производители проучихме какви нужди имат те от кадри. Стана ясно например, че не достигат монтьори на селскостопански машини, затова вече мислим за разкриване на такава специалност в професионалната земеделска гимназия. Притеснение има и около бъдещето на болницата в Каварна. Тя трябва да остане и ще направим всичко възможно да я съхраним. В министерството на здравеопазването обмислят стратегии, насочени към закриване на малките общински болници. Ще заложим на това, че сме единствена болница за две общини, в крайморска и гранична зона. Имаме обаче тежък проблем с недостига на лекари. Ще търсим варианти за привличане на млади специалисти. Начини има, когато е налице и желанието, нещата могат да се случат
-Задължителният въпрос, когато нов кмет встъпва в длъжност е ще има ли промени в администрацията?
-Срещнах се със служителите в общинска администрация още в първия ден след като встъпих в длъжност на 6 ноември. Администрацията трябва да работи независимо кой е кмета. За мен това е ново поприще, ангажимент и огромна отговорност. Предстои ми тепърва да уча много неща и ще е невъзможно да се справя без професионализма и отговорното отношение на работещите в общинска администрация. Друга тема е, ако има хора, които мислят, че могат само да получават заплати без да работят усърдно. На този етап не планирам никакви съкращения в общинска администрация.
-В областта на туризма – освен вече утвърдилите се голф-комплекси, какви нови форми могат да се търсят, за привличане на още повече туристи в Каварна и района?
-Едва ли “ще открия топлата вода” като кажа, че селското стопанство и туризма трябва да са приоритетните отрасли за нашата община. За щастие, земеделието е добре развито. Туризма обаче е болна тема. Според мен е несериозно да твърдим, че сме привлекателна туристическа дестинация. Имаме какво да покажем на туристите – градът ни е чудесен, разполагаме с прекрасни местности като Яйлата и Калиакра, които са посещавани, но според мен биха могли да се привлекат още немалко туристи. Един от основните проблеми е състоянието на плажната ивица – говоря за изкуствено създадения плаж на Каварна. През изминалото лято липсваха елементарни неща – нямаше спасител, медицински пункт, кошче за отпадъци, терените и зелените площи наоколо бяха непочистени. Това е болна тема за каварненци и те нееднократно поставяха проблема на срещите, които провеждах по време на предизборната кампания. Плажът е разделен на три части, две от тях са отдадени на концесия, средната обаче остава нестопанисвана. Обсъждаме да направим постъпки пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството да ни предостави тази част за стопанисване от Общината. Освежаването, почистването и поддържането не изисква толкова голям финансов ресурс. За да бъде ефективна тази дейност са нужни само добра организация, работа и контрол. Надявам се още през следващия сезон плажът да има съвсем друг облик. Неприветлив е и цялостният вид на курортната зона в Каварна – множество  недовършени строежи. За съжаление много трудно общинска администрация може да намери механизми да задължи собствениците да си завършат сградите или да ги съборят, ако нямат намерение да ги достроят. Коментирали сме, че има възможност за пакетиране на незавършените строежи и да се задължат собствениците да се грижат за прилежащите терени. Проблема е, че досега е липсвал контрол, предстои да го въведем и налагаме, защото това е показателно за доброто управление.
Ще работим в посока развитие на културно-историческия туризъм, обособяване на екопътеки – например от града до нос Чиракман. От върха на носа гледката е невероятна и сигурно би привлякла интереса на туристите. Обмисляме и други форми – като здравния туризъм например.
-Какви са идеите ви за развитие на спорта в Община Каварна? Какво е състоянието на спортната база?
-Преди всичко ще въведем ясни критерии за финансиране на спортните клубове.Субсидии ще получават клубовете, в които има заети деца, ходят по състезания и постигат успехи, защото те са доказателство за правилната работа. Например, преди две седмици клубовете по карате и кикбокс донесоха 14 медала. Имаме републикански шампиони, медалисти, преди време имахме и световен първенец. Тези деца градят доброто име на Каварна и  трябва да го знаят, да се чустват удовлетворени от славата, която носят на родния си град. За мен трите изявени клуба в Каварна са по карате, кик бокс и спортни танци. Имаме хандбален, волейболен и футболен отбор, които обаче са далеч от високото спортно майсторство и ще трябва да търсят други начини за финансиране. Ще развиваме и масовия спорт. В училищата има физкултурни салони в прилично състояние. Направена е хубава спортна площадка, славим се с един от най-добрите стадиони. Задължително ще организираме мероприятия за насърчаване на масовия спорт, защото той възпитава много качества. Предвиждаме маратони, състезания между училищата и възраждане на други позабравени форми.

  
реклама
реклама
реклама
Националните културни... Ученици от пет училища... Искат да увеличат площта на... Хобяните се запознаха със... Малки таланти от Каварна... Инициативата „Да изчистим... Кметът на Каварна бе гост на... Приемат заявления за топъл... На „Огнена фиеста Чиракман... Популярни комици гостуват със... Изложбата „Пътища на лятото“... Стотици слушаха хитове на „БГ... Венци и цветя пред паметника на... Каварна отдава почит на... Подобряват улична мрежа в... Повече руски туристи посрещат... Приключи десетата "Лятна... Подготвят второто издание на... Фестивал на старинната музика,... Почетоха жертвите на... Разследват съмнително падане... Приключенска Фото-Академия... Празникът на пъпеша в... „Баш майсторът” гостува в... Изложба на руската художничка... 140 деца са част от Плувно лято... Каварна и Шабла ни канят на... С 4,2 млн. лв. подменят... Областният управител съди... Министър Ангелкова:...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.